Támogatja az immunrendszert, gazdag a szívvédő káliumban: 8 ételötlet a szuperegészséges sütőtökből

Az ősz kedvelt finomsága változatosan elkészíthető és nagyon egészséges.

Sütőtök-receptek

Ha beköszönt az ősz és a hűvösebb idő, sok konyhában előkerül a sütőtök. A zöldség szezonja szeptember közepén-végén kezdődik, érdemes tehát lassan megkeresni a már bevált recepteket, illetve kipróbálni újabbakat is. 

A többnyire édes zamatú finomság rendkívül változatosan készíthető el, levesként, töltve, de még süteményekben is megállja a helyét. Ráadásul kifejezetten egészséges, gazdag a szervezet számára hasznos tápanyagokban, fogyasztása bizonyos krónikus betegségek kockázatának csökkentésében is a segítségedre lehet. 

Receptötletek sütőtökből

Itthon többféle tököt is sütőtöknek neveznek, leginkább az elkészítés megszokott módja miatt. A sütőtök tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony, mivel körülbelül 94 százalékban vízből áll. Különösen jó forrása a béta-karotinnak, amiből a szervezet A-vitamint állít elő. Az A-vitamin hozzájárul a látás épségének megóvásához, támogatja az immunrendszert, segít a fertőzések leküzdésében. A zöldségben található C-vitamin szintén immunerősítő hatású. Antioxidánsokban gazdag, így védheti a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, illetve szerepe lehet a krónikus betegségek megelőzésében. A rostok, valamint a kálium révén különösen hasznos a szív számára. A rostokban és káliumban bővelkedő étrend segíthet a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében. Szemezgess a következő receptekből, hogy változatosan használhasd fel az ősz sztárját!

A sütőtök édeskés íze izgalmasan hat a sós receptekben. Ez a fetás, kakukkfüves sütőtök szívbarát olívaolajjal készül, a kakukkfűtől lesz igazán ízletes. Nagyobb mennyiségben, illetve kivonatként a fűszernövény támogathatja az immunrendszert is.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary
A csicseriborsó remek növényi fehérjeforrás, és kifejezetten gazdag rostokban is. A sütőtökös hummusz egészséges, tápláló finomság, amit teljes kiőrlésű kenyérre kenhetsz, de zöldségeket is mártogathatsz bele.
Fotó: Getty Images Hungary
Sütőtök és cékla a két legfontosabb összetevője a melengető, fűszeres zöldségsalátának. A cékla az egyik legegészségesebb gyökérzöldségünk, erős antioxidánsokat tartalmaz, és a vérnyomást is csökkentheti. A fogásra szórt tökmag fehérjében és egészséges zsírokban is gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary
Az emésztési panaszokat enyhítő, gyulladáscsökkentő gyömbér nagyon jól passzol a sütőtökhöz, ezt a sütőtükpürét is feldobja. A pürét megszórhatod pirított tökmaggal is.
Fotó: Getty Images Hungary
A chiamag kiemelkedő rostforrás, csökkentheti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést. A sütőtökös chiapuding laktató finomság, amit a diétázók is fogyaszthatnak.
Fotó: Getty Images Hungary
Sütőtökből is készülhet ecetes savanyúság! A receptben a cukrot édesítőszerre is cserélheted. Az ecetes savanyúságok lassítják a szénhidrát felszívódását, így a vércukorszint stabilizálásában segíthetnek.
Fotó: Getty Images Hungary
Egy hasonló válogatásból sem hiányozhat a sütőtökkrémleves. Gyömbértől és zöldfűszerektől lesz igazán ízletes, a benne található tejszín lassítja a felszívódását.
Fotó: Getty Images Hungary
A Hasselback-sütőtök kívül ropogós, belül pedig puha, mézzel és zöldfűszerekkel készül. Köretként sem utolsó, ám önmagában is megállhatja a helyét.
Fotó: Getty Images Hungary

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük