Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet

A nyugati típusú étrend sajnos tele van a szív- és érrendszert károsító élelmiszerekkel.

chips
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a mindennapok során az ember kevéssé foglalkozik a vérkeringése állapotával, bizonyos dolgok, szokások, élelmiszerek ronthatják a minőségét. 

A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet egészségének megőrzésében, illetve számos krónikus kórkép kialakulásában is. A szív- és érrendszer épségét különösen jelentősen befolyásolja, hogy milyen táplálékokat fogyaszt, illetve mennyire él aktív életet valaki. 

Vérkeringést károsító élelmiszerek

A keringés oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szervezet szöveteit. Amennyiben az erek sérülnek, felrakódások miatt szűkül a keresztmetszetük, a keringés hatékonysága romlik. A keringési zavar kifejezetten gyakori a végtagokon, a bőr színének, tapintásának, hőmérsékletének megváltozása, zsibbadás, esetenként fájdalom jelezheti a zavart. A probléma kockázatát fokozó tényezők között szerepel a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás is - egy sor olyan faktor, amely a modern életvitelre jellemző. 

A nyugati típusú étrend sajnos kifejezetten kedvez a keringési betegségek létrejöttének, a következő, érkárosító élelmiszerek hangsúlyosan vannak jelen benne. A szív és érrendszer egészségének megőrzése miatt ezeket érdemesebb lenne kiiktatni vagy legalábbis visszaszorítani a táplálkozásban. 

Olajban sült ételek

A bő zsiradékban, olajban sült ételek, panírozott húsok, fánkok korántsem tartoznak a szívbarát élelmiszerek közé. Gyakori fogyasztásuk növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, illetve a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét is - ezek mind a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői közé tartoznak. Fokozzák a gyulladást a szervezetben, többnyire sok nátriumot tartalmaznak, és a transzzsírsavtartalmuk is magas lehet. 

Sós ropogtatnivalók

A sós rágcsálnivalók, chipsek, ropik, kekszek általában bővelkednek a sóban, a túlzott sófogyasztás pedig a magas vérnyomás egyik legfőbb kockázati faktora. Az emberek világszerte sokkal több nátrium-kloridot fogyasztanak, mint amennyi a WHO által ajánlott napi maximum 5 gramm. Amennyiben az étrend a kelleténél több nátriumot tartalmaz, a vesék kevésbé hatékonyan tudják eltávolítani a szervezetből a felesleges folyadékot, ami felhalmozódva emelheti a vérnyomásértékeket. A feldolgozott élelmiszerek többségének magas a sótartalma. 

Cukros édességek

A hozzáadott cukrot tartalmazó édességek túlzásba vitt fogyasztása növeli az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú cukorbetegség valószínűségét. Az állandó nassolás az optimális testsúly tartását is jócskán megnehezítheti, az elhízás pedig a szénhidrátanyagcsere-zavarok mellett szintén érkárosító tényező lehet. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek lehetnek sósak vagy édesek, közös jellemzőjük, amelyek kevéssé táplálóak, ellenben sok zsírt, hozzáadott cukrot, tartósítószert és más mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, bizonyítottan fokozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Üdítőitalok

Az üdítőitalok magas cukortartalmuk miatt kerültek fel a listára. Sokan bele sem gondolnak, hogy mennyi kalóriát és finomított szénhidrátot juttatnak be jóformán észrevétlenül a szervezetükbe az ízesített italok kortyolgatásával, hiszen azok nem táplálnak, és nem lakatnak jól. Ráadásul kutatások szerint idővel csökkenthetik a hasznos, HDL-koleszterin szintjét, a vérzsírok legfőbb csoportját jelentő trigliceridek szintjét viszont emelhetik - ez két rizikótényező a kardiovaszkuláris betegségekre nézve. Ehhez jön még hozzá az elhízás és a szénhidrátanyagcsere-zavar fenyegetése is. 

10 étel a szív egészségéért

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük