Ennyit kéne sétálni egy héten a szív védelmében: a kardiológusok tippjeivel még hatékonyabb lehet a gyaloglás

A sétálás változatos és különösen hatékony szívvédő mozgásforma lehet a következő tippekkel.

séta
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sétát gyakran alábecsülik, ha testmozgásról van szó, mert nem tűnik elég intenzívnek ahhoz, hogy edzésnek lehessen tartani. Pedig a gyaloglás jó, sokak által biztonsággal alkalmazható eszköze az egészségmegőrzésnek, ami a szív- és érrendszer védelméhez is hozzájárulhat.

A rendszeres séta a szívbetegségek kockázati tényezőinek elkerülésében segíthet, ilyenek például az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, illetve a diabétesz. Ideális esetben a mozgás idővel egyre intenzívebb és hosszabb lesz, szerencsére a gyaloglás jól variálható és nehezíthető a hatékonyságfokozás érdekében. 

Tippek a szívvédő sétáláshoz

A séta az egyik legjobb alacsony intenzitású mozgásforma, amelyből az egész szervezet profitálhat. Támogatja az emésztést, a keringést, átmozgatja az izmokat, segít a feszültség csökkentésében, és felfrissíti a szellemet. Ráadásul a legtöbbeknek biztonsággal végezhető, hiszen ízületkímélő, így például nagy túlsúllyal is bele lehet vágni. 

A szív egészségének megőrzése, javítása érdekében heti legalább 3-4, 20-60 perces sétára érdemes törekedni - a Well+Good által megkérdezett kardiológus szerint. Ahhoz, hogy a gyaloglás a futáshoz hasonló kardiovaszkuláris előnyökkel járjon, hosszabb ideig kell művelni, mint azt. Az intenzitás megállapításához a maximális pulzusszám 75 százalékával érdemes sétálni legalább 20 percen át. A maximális pulzusszámot úgy lehet megállapítani, hogy 220-ból ki kell vonni az életkort. Hogy a gyaloglás ne legyen unalmas, és minél jobban megdolgozza a szív- és érrendszer, illetve az egész testet, javasolt időnként más és más variációit is kipróbálni. 

Túrázás

A túrázás különösen hasznos a pulzusszám növelésében, mivel többnyire nem sík terepen történik. Az erősebb kaptatók fokozott munkára bírják a szívet és a tüdőt egyaránt. A változatos táj leköti a kiránduló figyelmét, így szinte fel sem tűnik neki, hogy órákon át tart a mozgás. A természetben töltött idő ráadásul a mentális egészségre is jó hatással van, segíthet a stresszkezelésben. 

Felső végtag bekapcsolása

Az iskolai tornaórák bemelegítéséről ismerős lehet, amikor a gyaloglás mellett a felső végtag átmozgatása is zajlik. Ha séta közben egyszerű felső végtagi gyakorlatokat, például a könyökök hajlítását, nyújtását vagy karkörzést végzel, az egész tested, így a szív- és érrendszered is jobban megdolgozza a mozgás, és az is kevésbé valószínű, hogy beleunva a monoton gyaloglásba, lelassulnál.

Nordic walking

A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő nordic walking speciális botokkal történik, amelyek bár látszólag könnyítik a mozgást, valójában szintén bekapcsolják a felsőtestet is. Ugyanakkor biztonságosabbá is tehetik az edzést például a csontritkulással, egyensúlyzavarokkal élő idősebbek számára. 

Intenzitás váltogatása

A pulzus feltornászásához, az állóképesség fokozásához jó megoldás, ha váltogatod a gyaloglás tempóját. Sétálj például egy percig gyorsan, majd lassíts vissza kényelmes tempóra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 A sétánál, mint minden mozgásformánál fontos a rendszeresség, tűzz ki magadnak egy tartható célt, válaszd ki például előre, hogy melyik napokon indulsz neki. A motiváción túl szükséged lesz egy kényelmes cipőre. A fenti tippek alapján variáld olykor a sima gyaloglást, hogy kihívást jelentsen, és ne legyen unalmas. 

8 táplálék, ami fiatalon tartja az érrendszert

A megfelelően összeállított étrend többféleképpen is támogathatja az érrendszert. Emeli például a hasznos HDL-koleszterin szintjét, csökkenti az érelmeszesedésben jelentős szerepet játszó LDL-koleszterin és a trigliceridek mennyiségét. Az egyenletes vércukorszint biztosításán keresztül hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez, ami szintén veszélyeztetné az erek állapotát. A következő ételek különösen hasznosak lehetnek a szív- és érvédelem szempontjából.

8 táplálék, ami fiatalon tartja az érrendszert: segítenek a szívbetegségek megelőzésében

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük