Kihajtja a felesleges vizet a testből, és serkenti az emésztést: 8 étel a zsenge sóskából

Érdemes fogyasztani a sóskát szezonja idején, mert a természetes vízhajtó zöldség még az emésztést is serkenti.

Sóska elkészítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sóska a madárcsicsergős tavasz egyik hírnöke, zsenge, zöld levelei ugyanis ebben az évszakban válnak elérhetővé a boltokban. A savanykás, citromos íze főleg levesekben, főzelékekben jelenik meg, pedig emésztést segítő és vízhajtó hatása miatt érdemes változatosan beépíteni a mindennapok étrendjébe.

A zöld leveles zöldségben alig van kalória, cserébe fehérjékben, rostokban, zsíroxidációt gyorsító C-vitaminban is bővelkedik, de még számos, az anyagcsere működését segítő vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. 

Sóskából készült ételek

Az antioxidánsban gazdag sóskából megannyi étel készíthető - megéri színesíteni vele az étrendet, azonban oxálsavtartalma miatt ne fogyaszd mindennap, mert oxálkő, azaz egyfajta húgykő képződhet azoknál, akik hajlamosak rá. A benne lévő flavonoidoknak hála megszabadítja a testet a feleslegesen raktározott víztől, és serkenti az emésztést, és támogatja a méregtelenítési folyamatokat is. Egy 2020-as kutatásban még elhízást gátló hatását is bizonyították - nézd meg, milyen ételek készíthetőek belőle!

A fehérjében gazdag fogások számítanak a legjobb napindítónak, hosszan eltelítenek, elnyomják az éhségérzetet, és táplálják az izmokat is. A sóskás rántotta isteni finom, különleges reggeliként szolgálhat.
Mivel a sóskát szinte bármilyen ételben fel lehet használni, ahová a spenótleveleket szokás, nem mindennapi tavaszi omlett is készíthető belőle. Ez már a kora délelőtti órákban energiát ad, és értékes rostokkal és fehérjékkel is ellátja a szervezetet.
A hagyományos sóskaleves mindössze 15 perc alatt elkészül, előétel gyanánt is megállja a helyét ebédnél, de két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal könnyed vacsoraként is beiktatható.
Kevesen tudják, de a sóskalevél nyersen is bátran fogyasztható, akár salátákat is készíthetsz belőle. Egy-két marék sóskát önts le egy evőkanálnyi olívaolajjal, keverj hozzá 6-7 darab koktélparadicsomot, sózd, borsozd, és kész is van a tápláló saláta.
Fotó: Alexander Donin / Getty Images Hungary
A tradicionális, nagymamaféle sóskafőzelékkel nem foghatsz mellé. Akár ebédként, de vacsoraként is szolgálhat az alacsony kalóriatartalmú egytálétel, ami tele van emésztést segítő rostokkal, melyek elnyújtják a jóllakottságérzetet is.
Különleges fogás a csirkemellbe töltött sóska, amit hasonlóan kell elkészíteni, mint a spenótos változatot, csak épp a másik zöldségből. 100 gramm barna rizzsel és egy marék balzsamecetes madársalátával együtt fogyasztva kiadós ebédként szolgál.
A zöldséges tésztasaláta sóskával is készülhet, és isteni finom lesz. Bármilyen is legyen az alaprecept, adj hozzá kétmaréknyi sóskát a még meleg tésztához, majd hűtsd be. A tésztában ekkor megnő a rezisztens keményítő, mely bizonyítottan plusz kalóriaégetésre ösztönzi a szervezetet.
Végezetül sokak nagy kedvencéhez, a savanyú sóskamártáshoz érkeztünk, amit hagyományosan főtt krumplival és valamilyen húsfélével, általában főtt marhahússal szokás tálalni. A laktató étel energiát ad, fehérjéket és rostokat egyaránt biztosít.

Ez is olcsó, vízhajtó, fogyasztó zöldség: így fogyaszd a káposztát, hogy ne legyen unalmas

Összegyűjtöttünk néhány finom káposztás fogást, amit érdemes kipróbálni.

Olcsó, vízhajtó, fogyasztó zöldség, ami alig fordul meg a tányéron: így fogyaszd, hogy ne legyen unalmas

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, StreetKitchen, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük