Rendszertelen menzesz: 5 rejtett ok a háttérben

Fokozott stresszhatás, petefészekciszta vagy akár méhpolip is állhat rendszertelen ciklusod mögött. Járj utána!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A biológia-tankönyvek és az orvosi szakkönyvek szerint a menstruációnak 28 naponként kell ismétlődnie. Ha azonban nem szedsz fogamzásgátló tablettát, kevés esélyed van rá, hogy óramű pontossággal alakuljon a ciklusod.

Amennyiben vérzésed rendszeresen 25-34 naponként ismétlődik, nem kell aggódnod. Ám ha nehezen tudod kiszámítani a menzesz érkezését, több napot - esetleg hetet - is késik, kimarad vagy éppen túl gyakran jön meg, érdemes utánajárnod, hogy mi is áll a háttérben.

Stressz

Az állandó stressztől nem csupán ideges, fáradt vagy éppen lehangolt leszel, a ciklusodat is összezavarhatja. A peteérést serkentő hormonok ugyanis érzékenyen reagálnak a külső hatásokra. A fokozott stressz miatt megjöhet a vérzés korábban, de az előfordulhat, hogy épp ellenkezőleg: várat magára.

Ha ez egyszer-egyszer előfordul, nem jelent különösebb problémát, ha azonban rendszeressé válik, mindenképpen fordulj orvoshoz. Természetes még jobb, ha a stresszfaktorokat megpróbálod minimálisra csökkenteni az életedben. Töltsd ki tesztünket, és megtudhatod, jól kezeled-e a stresszt.

Mióma

Ha a menstruációd nem késik, és a problémádat inkább az okozza, hogy túl gyakran jelentkezik a vérzés, előfordulhat, hogy mióma áll a háttérben. Ez a jóindulatú daganat közti vérzést és erős hasi görcsöket is okozhat. Kialakulásának hátterében a szervezet ösztrogéntúlsúlya áll. A mióma növekedése kordában tartható progeszteron-túlsúlyos fogamzásgátló tablettákkal. Ha azonban ez nem járható út, szükség lehet műtéti beavatkozásra. Amennyiben megoldható, csak magát a daganatot távolítják el, súlyosabb esetben, a mióma nagysága miatt, szükséges lehet a méh eltávolítása is.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Petefészekciszta

A petefészekciszta gyakori oka a menstruáció kimaradásának. Ha a megérett petesejt nem lökődik ki a tüszőből - mert annak fala nem reped meg -, a tüszőfolyadék felszaporodik. Így egy rendellenes, öt-tíz centiméter átmérőjű képződmény alakul ki a petefészken, mely hormont termelve befolyásolhatja a ciklust. Hatására a menstruáció késhet, kimaradhat.

Ha a ciszta nem szívódik fel magától néhány menstruációs ciklus alatt, orvosi beavatkozásra van szükség. A nőgyógyász először hüvelyi ultrahang segítségével meghatározza a ciszta méretét és pontos elhelyezkedését. Ezt követően rövid altatásban történő műtétre van szükség, melynek során a cisztát megszúrják, majd leszívják.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rákszűrés évente!

Ne feledkezz meg róla, hogy évente egyszer elvégeztesd a citológiai vizsgálatot a nőgyógyászoddal!

Méhpolip

Egy jóindulatú daganat is felelős lehet a rendszertelen vérzésért. A méhpolip kifejlődhet a méhnyálkahártyából és a méhnyakból egyaránt. Gyakrabban jelentkező menstruációval, illetve közti vérzéssel hívhatja fel magára a figyelmet.
A polip eltávolítása minden esetben lényeges, mert idővel meddőséghez vezethet. A modern technikának köszönhetően sok esetben nincs szükség hagyományos feltáró műtétre, hanem elegendő az endoszkópos eljárás is. A rendszeres orvosi ellenőrzésre azonban a beavatkozást követően is szükség van, mivel a polipok gyakran kiújulnak.

Túlzásba vitt fogyókúra

Amennyiben drasztikus fogyókúrába kezdesz, ne csodálkozz, ha menstruációd rendszertelenné válik, kimarad. Ha nem figyelsz a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásra, tested nemcsak a pluszkilóktól szabadul meg, hanem energiát is veszít. Mivel nem jutsz elegendő tápanyaghoz, legyengülhetsz, minek hatására a hormonháztartás felborul, így rendszertelenné válik a menstruáció: késik vagy kimarad. Amennyiben mindezt szeretnéd elkerülni, jobban teszed, ha nem egy hét alatt akarsz megszabadulni súlyfeleslegedtől.

OLVASD EL EZT IS!

gyogynoveny 2
  • gyógyító táplálékok
  • menstruációs görcsök ellen

Menstruációs görcsök és szabálytalan ciklus ellen

Ezt is szeretjük