Valóban rákkeltőek az élelmiszerfestékek?

A szakértő válaszol

Mennyire kell tartanod az élelmiszeripar által használt mesterséges színezőanyagoktól?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszer-adalékok kétségkívül legvitatottabb tagjai a színezékek, ezek közül is a természetben elő nem forduló, szintetikus anyagok.

Hogy valóban rákkeltőek-e ezek az élelmiszerfestékek, arra Gunda Tamás, a Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémiai Tanszékének egyetemi tanára adja meg a választ.

Szintetikus festékek - stabilitás

A szintetikus festékek legnagyobb része az azofestékek köréből kerül ki, van még néhány trifenilmetán festék és egy-kettő egyedi szerkezetű. Mi az előnyük a szintetikus festékeknek? A stabilitás: a természetes növényi festékek legtöbbje ugyanis nem bírja a főzést, a levegő oxigénjét és a feldolgozás során bekövetkező pH-változást, a természet nem konyhai felhasználásra alkotta meg őket. A lilahagyma a főzés vagy a vöröskáposzta leve a pH-változás hatására csúnya szürkéskék színűvé változik.

Azofestékek

A szintetikus festékek egyik első nagy családját alkotják az úgynevezett azofestékek. Régi nevük anilinfesték, mivel gyakori kiindulóanyaguk a legegyszerűbb aromás amin, az anilin. A 19. század közepén felfedezett azofestékek a szerves kémia, a szerves vegyipar fejlődésének egyik kiindulópontjává váltak, és a mindennapi életben nagy karriert futottak be.

Sok-sok tízezer különféle festéket állítottak elő, ezek zömét textíliák, bőr és szőrme színezésére használták, továbbá papír- és falfestékek, tinták, mázak készítéséhez is.

Forgalomból kivont festékek

A ma használt azofestékeket a gyakorlatban használt csipetnyi, néhány milligrammos mennyiségben ártalmatlannak tartják. Bár azovegyületek a természetben nem fordulnak elő, az anyagcsere könnyen megbirkózik velük. Az úgynevezett azoreduktáz enzimek redukálják az azokötést, és felszabadul a két, aminocsoportokat tartalmazó komponens. Egyes festékek esetleges mérgező vagy akár bizonyítottan rákkeltő hatásáért ezek az aromás aminok, illetve további átalakulási termékeik a felelősek. Az ilyen festékeket azonban fokozatosan kivonták a forgalomból - például vajsárga, citrusvörös.

Allergizáló hatás?

Sok vita tárgya az allergizáló hatás. Mint minden anyagnál - ideértve a gyógyszereket és kozmetikumokat, sőt, az alapélelmiszereket is -, itt is előfordulhat egyéni érzékenység, általában 1:10 000, 1:100 000 nagyságrendben. A tartrazin, amely állítólag allergénebb a többinél, gyermektápszerekben nem javasolt.

Rákkeltő anyagok az ételekben

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, mely táplálékok fogyasztását nem javasolja a szakértő!

Trifenilmetán festékek

Az úgynevezett trifenilmetán festékek kémiailag közös jellemzője a központi szénatomhoz csatlakozó három aromás, többnyire fenilgyűrű, amelyekhez még további savas vagy bázikus csoportok kapcsolódhatnak. Savak vagy lúgok megváltoztatják az elektronok konjugált eloszlását, úgynevezett kinoidális szerkezet alakulhat ki, ami színváltozással jár, ezért sok ilyen vegyület indikátorfestékként is használatos a kémiai analitikában.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fejlett országokban mára használatuk visszaszorult. Tartósabb és jobb színűek a savas csoportokat is tartalmazó festékek. A trifenilmetán festékek esetében nem tudtak komoly károsító hatást kimutatni, az egyetlen, hogy tömény oldatban injekcióban szövetelhalást okozhatnak. A gyakorlatban természetesen ilyesmiről szó sincs: a fenolftaleint például több mint száz éve használja az orvostudomány - mindmáig ez a legbiztonságosabbnak és legveszélytelenebbnek tartott hashajtó.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

Ezt is szeretjük