Friss kutatás! Nem áll le a petesejt-termelés a születés után

Jonathan Tilly kutatása igazán reménykeltő a lehet a meddőséggel küzdő nők számára.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy friss felfedezésnek köszönhetően új megoldás születhet a meddőség kezelésére. Amerikai kutatók megtalálták azokat az őssejteket, amik képesek petesejteket létrehozni az emlős élete során. Ezzel megdőlt egy tényként kezelt biológiai elmélet, miszerint adott számú petesejt áll rendelkezésre születéstől kezdve.

Így olyan betegségeknél is megtermékenyíthetővé válna saját petesejt, ahol eddig nem tudták biztosítani ezt a lehetőséget.

Elavult elmélet: folyamatosan csökkenő petesejt szám

Egészen a közelmúltig tartotta magát az az általánosan elfogadott nézet, mely szerint az emlősöknél a petesejt-termelés még a magzati korban lezárul.

Emberek esetében ez körülbelül 400 ezer oocitát jelent - ennyi megtermékenyítetlen petesejttel rendelkezik egy újszülött kislány.

Ez a szám a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A pubertás kezdetére 30 ezer, majd 30 éves korra 10 ezer marad belőlük. A negyvenes éveikben járó nők maximális petesejtkészletüknek mindössze 3%-át őrzik meg. A készlet kimerülésével pedig megkezdődik a menopauza.

Az őssejtek képesek a petesejttermelésre

Egy amerikai biológus, Jonathan Tilly nevéhez fűződik az a felfedezés, amely megdöntötte az előbbi elméletet.

Egy 2004-es, egereken végzett kutatás során Tilly és csapata meglepő dolgot talált: a vizsgált állatoknál túl sok oocita pusztult el egy menstruációs ciklus alkalmával ahhoz, hogy a készlet így egész életükben kitartson.

Logikus következtetésként úgy vélték, hogy mégis termelődnek petesejtek a magzati koron túl is. Más kutatók kétkedve fogadták az bejelentést, és számítási hibának tudták be az eredményeket. Az elmélet bizonyításához meg kellett találni azt az őssejtet, amely lehetővé teszi a petesejtek létrejöttét.

Erre végül 2009-ben egy kínai kutatócsoportnak sikerült rábukkannia egerekben, majd az őssejtek révén eredményesen hoztak létre embriókat és élő egyedeket is.

Humánkísérletek

Jonathan Tilly és munkatársai női petefészekben is keresték a petesejttermelő őssejteket, és a kínai kutatók technikáját alkalmazva meg is találták azokat. E különleges sejtekről kiderült, hogy képesek éretlen petesejteket, oocitákat termelni - amelyek sikeresen beágyazódtak, amikor emberi petefészekszövettel vették őket körül. Mivel az emberi szaporodásra nagyon komoly szabályok vonatkoznak, még nem tudtak előrébb jutni az ilyen jellegű kísérletekkel, így humán embriókat egyelőre nem hoztak létre. Jelenleg a tudományos csoport Angliába való áttelepítésén dolgoznak, mert ott kedvezőbb jogi feltételek mellett végezhetnék a további kutatásokat.

Új remény meddőség ellen

A kutatócsoport vezetője, Jonathan Tilly úgy gondolja, hogy felfedezésüknek köszönhetően a jövőben halkabban ketyeg majd a nők biológiai órája, és több, eddig megoldatlan probléma válhat kezelhetővé. A női meddőséget az esetek felében különféle ovulációs rendellenességek okozzák, melyeknek egy része orvosolható lenne. Az új módszerrel pedig a beteg saját petesejtjét használhatnák a megtermékenyítéshez.

Terjedőben van egy újfajta betegség is, amit korai petefészek elégtelenségnek hívnak. A betegség lényege, hogy a nőknél fiatalon, a harmincas éveikben jelentkezik a menopauzához hasonló leállás. Sokszor bármilyen megelőző jel nélkül kimerül a petesejt-készlet. Ilyenkor legtöbbször a mesterséges megtermékenyítésnél alkalmazott stimuláció sem hatásos - nem lehet petesejtet kinyerni az eljárással.

Az őssejt felhasználása termékenységet veszélyeztető orvosi kezelések esetén is megoldást jelenthetne, így például kemoterápiás kezelés vagy alhasi műtétek alkalmával. Igaz, ilyen esetekben már petesejtfagyasztást alkalmaznak, de csak korlátozott számú petesejtet tesznek el.

Ezt is szeretjük