Mekkora esélyed van a mellrákra?
Első menstruációd időpontja elárulja
Egy külföldi kutatás szerint a korai menzesz összefügghet az emlőrákkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre hamarabb kezdenek menstruálni a nők, aminek ténye az orvosok figyelmét is felkeltette. Kutatások során dr. Maida Galvez fontos összefüggésre mutatott rá, mely szerint minél fiatalabban jelentkezett az első menzeszed, annál nagyobb esélyed van a mellrákra.

A veszélyeztetettek: 12 éves koruk előtt menstruálók

A test nemi érettségét jelző első havi vérzés nagy esemény a lányok életében, a korai pubertás azonban problémát is okozhat. Azoknak, akiknek 12 éves koruk előtt kezdődött a menzesze, 30%-kal nagyobb esélyük van a mellrákra, mint akiknek csak 15 éves koruk után. A veszélyeztetettség a menopauza előtt és után kialakuló rosszindulatú emlődaganatokra is vonatkozik. Ha tehát 12 éves korod előtt jött meg az első menzeszed, ajánlott már fiatalon szűrővizsgálatra járnod, illetve önvizsgálatot tartanod.

A ciklus hossza is lényeges

Fontos tényező még a ciklus hossza is. Azok a nők, akiknek 27 napnál rövidebb a menstruációs ciklusuk, veszélyeztetettebbek, mint akiknek 29 napos. Mindennek oka az egyik női nemi hormon, az ösztrogén - minél hosszabban van jelen a női szervezetben, annál nagyobb az esély a mellrákra.

Az ösztrogén szerepe a mellrák kialakulásában

Az ösztrogén elősegíti a mell sejtjeiben a növekedést fokozó sejtek aktivitását, ami rák kialakulásához is vezethet. Kimutatták, hogy a rosszindulatú daganatok egyik típusa olyan receptorokkal bír, melyek az ösztrogénre reagálnak. A nemi hormonok gyorsítják a sejtosztódást, így serkentik a káros sejtburjánzást.

Antihormon-terápiával a gyógyulásért

Ennél a ráktípusnál jó eredménnyel alkalmazhatóak a női nemi hormon hatása ellen dolgozó vegyületek. Az antihormon-terápia lényege, hogy a legnagyobb ösztrogéntermelő szerv, a petefészek hormonképző működését blokkolják. Ezt négyhetente beadott injekcióval érik el.

A korai pubertás komoly probléma

Az 1800-as években még átlagosan 17 éves kor körül menstruáltak először a lányok, majd ez a kor idővel 14-re csökkent, és napjainkban már 12 körül tart. A korai éréssel kapcsolatban az egyik probléma a szervezetet érő hosszú hormonhatás, a másik pedig a pszichés érintettség. A kislányok ugyanis még nem elég érettek, hogy pontosan megértsék, mi is zajlik a testükben. A külső nemi jelek megjelenése is sok gondot okozhat fiatalkorban. A kutatást végző orvosok, Maida Galvez és Chhaya Chakrabarti arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes eseteknél meg kellene fontolni a hormonális kezelést, hogy késleltessék a túl fiatalon serdülő lányok ciklusát.

Mellvizsgálat otthon

Ha nem tudod, hogyan is kell pontosan mell-önvizsgálatot végezned, nőgyógyász szakértőnkkel készített interjúnkból kiderül.

Kitolódott a menopauza ideje is

A menstruáció korai megjelenésével párhuzamosan más tendencia is zajlik. A mai nőknél a menopauza ideje is kitolódott, ami miatt még hosszabb ideig termeli a test az ösztrogént. Ezeket a változásokat olyan kémiai anyagoknak tulajdonítják, melyekre hasonlóan reagál a szervezet, mint az ösztrogénre. A második világháború óta 80 ezer új vegyi anyagot fejlesztettek ki, melyeknek a szervezetre gyakorolt hatása nem teljesen ismert.

Ezt is szeretjük