Ezért ne halogasd a gyerekvállalást

Gondolatok a születés hetéhez

Minél később szánod rá magad, annál nehezebb lesz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi évek statisztikái szerint egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon, aminek egyik fő oka, hogy a nők későbbi életkorban, nemritkán 35 és 40 felett vállalnak gyermeket.

Ez ugyan európai trend is, mégis elgondolkodtató, hogy míg 2010-ben Magyarországon több mint 90 ezer gyermek született, addig 2011-ben már csaknem háromezerrel, pontosan 2,5%-kal kevesebb, mint előző évben - derül ki a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének honlapján megtalálható adatokból. A születés hete alkalmából a szakember véleményét kérdeztük.

Trenddé válik a tudatos gyermektelenség?

Pongrácz Tiborné A családi értékek és a demográfiai magatartás változásai című tanulmányában a következőket írja:

"A társadalmi közvélemény, úgy tűnik, kezdi elfogadni a tudatos gyermektelenséget, amely a családtervek szintjén még nem, vagy alig kitapinthatóan létezik. Az európai viszonylatban is alacsony magyar termékenység nemcsak azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb gyermek születik, hanem azzal is, hogy a nők későbbi életkorra halasztják a gyermekvállalást.

Míg 1990-ben az első gyermeküket világra hozó nők több mint háromnegyede 25 évesnél fiatalabb volt, addig napjainkban az ilyen fiatalon anyává válók aránya alig haladja meg az egynegyedet."

Mit mond a szakember?

- Míg 20 évvel ezelőtt többségében 20 és 30 év közötti nők ültek sorban az orvosi váróban, addig mára ez a 30-40 év közötti korosztály a jellemzőbb - mondja dr. Rucz Árpád, a Róbert Károly Klinika profilvezető főorvosa. - Ez több gondolatot is felvet a szülészben. Egyrészt, mert már a teherbeesés is nehezebben megy, különösen 40 felé, vagy 40 éves koron túl. Ezt támasztja alá a klinika meddőségi centrumában bízó nők száma, ahol, ha szükséges, termékenységi vizsgálatot végzünk, illetve más speciális vizsgálatokat is javaslunk, amelyek előkészítik vagy segítik a teherbeesést.

14 termékenységnövelő tipp

Nézegess képeket!

Elolvasom

Másrészt, ha létrejön a spontán terhesség, akkor is nagyobb odafigyelésre lesz szükség az orvos részéről, hiszen pontosan lehet tudni, hogy a természet törvényei nem változtak az elmúlt 20-30 évben. A női szervezet alkalmazkodóképességének is van határa - bizonyos koron túl nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhesség során betegségek alakulnak ki.

Ezek elsősorban a szövetek, erek csökkent rugalmasságából adódó szív- és érrendszeri betegségek, amelyek 20 évesen nem jelentkeztek volna. Konkrétan gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, ez lábszári vizenyővel, jelentős súlygyarapodással kombinálódva terhességi mérgezéshez vezethet. A visszerek tágulata, rögösödése is gyakrabban és erőteljesebben jelentkezik.

Későbbi életkorban nemritkán előzetes műtét vagy lombikbébi-technika segít a teherbeesésben.

Ilyenkor nagyobb százalékban segítjük világra a babákat császármetszéssel, amely műtét a trombózis kockázatát a sokszorosára növeli.

Nehéz, de nem lehetetlen

- Ha mára nem is tudunk mást, mint elfogadni a tényeket és a megváltozott körülményeket, akkor egyetlen komoly dolgom van nekem mint tapasztalt orvosnak, hogy a körülményekhez alkalmazkodva biztonságos környezetet nyújtsak a szülő anyáknak - folytatja a szakember.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Laparoszkópos centrumunkban a legkisebb megterhelést jelentő műtéttel rendet teszünk a kismedencében, és lombikbébi-technikával terhességet hozunk létre. A terhesgondozás folyamán genetikus, belgyógyász, dietetikus, gyógytornász szakértelmét is kikérve jutunk el a szülésig.

Amikor sokévi próbálkozás után egészséges gyermek születik, ez jelenti az orvosnak is az igazi sikerélményt, egész életének, munkájának igazolását.

A családpolitika szerepe

- Én magam is olvastam annak a tanulmánynak a részleteit, amelyet a Népesedéstudományi Kutatóintézet publikált - mondja dr. Rucz Árpád. - Eszerint a nemzetközi trendek azt mutatják, hogy ha a közvélemény csak általánosságban, társadalmi szinten vált toleránsabbá a gyermeket nem vállaló párokkal kapcsolatban, de ez a vélemény egyéni szinten, a gyermekszámtervek vonatkozásában még nem kimutatható - mint jelenleg Magyarországon -, akkor az értékváltozás megfelelő családpolitikával még visszafordítható.

Ezt is szeretjük