Ezért nem tudsz teherbe esni: meddőséget okozó lelki akadályok

Bár a pszichikai ok nem elsődleges, vannak olyan lelki állapotok, melyek akadályozzák a teherbeesést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokakban felmerül a kérdés, állhatnak-e lelki akadályok a nem szándékos gyermektelenség mögött. Leginkább azok a párok érzik magukat érintettnek, akiknél nem találtak szervi okot, vagyis ismeretlen eredetű meddőséget diagnosztizáltak.

A szakemberek szerint több más tényező is közrejátszhat abban, ha nem jön a baba, ám tény, hogy vannak olyan lelkiállapotok, amelyek hatással lehetnek a kezelés kimenetelére - minél tovább tart, annál inkább.

A pszichés háttér nem elsődleges ok

A meddőséget több tényező befolyásolhatja, melyek közül az egyik a pszichikai faktor. A meddőségi problémákat áttételesen kiválthatják lelki sérülések, ám a pszichés hátteret nem szabad elsődleges okként kezelni, hiszen akár a saját környezetünkben is találhatunk olyan párokat, akik súlyos konfliktusokkal küzdenek, a nő mégis könnyen teherbe esik.

Az a feltételezés sem megalapozott, hogy a meddő nők anya-gyerek kapcsolata sérült, illetve a szülői szerepek sérültek, mint ahogy a múltban átélt traumák jelentősége is vitatott ebben a vonatkozásban. Mindazonáltal vannak olyan lelki állapotok, melyek hatással lehetnek a kezelés kimenetelére.

A nem várt gyermekáldás

Ha lelki akadályt keresel a meddőség hátterében, fel kell tenned magadnak néhány nagyon fontos kérdést.

- Képes vagyok-e megtenni mindent azért, hogy gyerekem legyen?
- Képes vagyok-e legyőzni a félelmeimet, és alávetni magam a vizsgálatok sokaságának?
- Képes vagyok-e lemondani érte?
- Vállalom-e, ha kell, a hónapokig tartó hormonkezeléseket?

A lelki akadályok akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor a pár vagy a pár egyik tagja tudja, mit kellene tennie, de halogatja a döntést, és nem vállalja a szükséges lépéseket. Ide tartoznak még az olyan szexuális zavarok is, melyek szintén lelki okra vezethetők vissza. Egyes párok például az adott időpontban képtelenek szeretkezni, mert a termékenységi napokon hónapról hónapra különböző gátló tényező lépnek fel: kedvetlenség, migrén, fejfájás.

Ezekben az esetekben egyértelműen ki nem mondott vagy elfojtott lelki gátról beszélünk. A pár vagy valamelyik tagja nem készült fel a szülői szerepre, a psziché egy elfojtott, nem tudatos része tiltakozik ellene.

Görcsös akarás

A görcsös vágy a gyermek után nagyon sok meddőségi intézetekben jelentkező párt érint. Gyakran már az eredményeket is ismerik, és hosszú, csalódásokkal teli időszak előzi meg ezt a lépést. Felmerül a kétely, és bennük él a félelem, hogy talán sohasem sikerül. A félelem a veszteségtől, a gyermektelenségtől fokozza a vágyat a babára, görcsössé válik a várakozás, amit a stressz vált ki. A stressz számos betegséget, de meddőségi zavarokat is okozhat, és nehéz küzdeni ellene

A várakozás idején sokat segíthet néhány közeli barát támogatása, semleges programok szervezése, melyek távol tartják a negatív gondolatokat. Mindezek ellenére lesznek még félelmek, kételyek, de ezek nem feltétlenül befolyásolnak negatívan. A cél csupán az, hogy ne állandósuljon a stressz.

Depresszió

A stressz hosszabb távon depresszió kialakulásához vezet. Kapcsolatukat a meddőséggel már több kutatásban vizsgálták - az eredmény azt jelzi, hogy megakadályozhatják a fogantatást, a stressz és a depresszió ugyanis gátolja a hipotalamusz nemi hormonokat serkentő központjának működését. Sajnos a meddőség és a depresszió sokszor egyszerre van jelen, a több hónapos, éves sikertelen próbálkozások már önmagukban is depressziót okozhatnak.

A vizsgálatok fokozzák a pár szorongását, az eredmények szintén depressziót váltanak ki, a sikertelen kezelések pedig felerősíthetik ezt az állapotot. A meddő nők körülbelül egyévi sikertelen kezelés után nagy arányban válnak depresszióssá, ami tovább rontja esélyeiket a meddőség kezelésében.

Ugyancsak kutatások bizonyítják, hogy a depresszió megszűnése érdekében alkalmazott pszichoterápiák kedvezően befolyásolják a fogamzóképességet. Súlyos depresszióval küzdő meddő nőket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport tízüléses pszichoterápiában részesült, míg a másik nem kapott ilyen kezelést. A kezelt csoportban hat hónapon belül a nők 60%-a esett teherbe, és gyermekét sikeresen ki is hordta, míg a másik csoportban csupán a nők 24%-a lett terhes.

Cikkünk Boér Katalin Lombikban fogant álmok - A mesterséges megtermékenyítésről másképpen című könyve segítségével készült.

A Lombikban fogant álmok jóval több, mint praktikus útmutató. Boér Katalin egyedülálló könyvet alkotott, amely érthetően, mégis részletekbe menő alapossággal szól a meddőség orvosi kérdéseiről, a hivatalos útvesztőkről, a különféle eljárásokról, ugyanakkor mély beleéléssel szólaltat meg számos embert, akik a mesterséges megtermékenyítést választották. Aki elolvassa, bátrabban és tájékozottabban vág majd neki élete legszebb kihívásának: a gyermekvállalásnak.

Kiadja az Akadémiai Kiadó.
A könyv ára 2352 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük