3 jel, hogy a lelke mélyén a pasi nem akar gyereket

Pedig azt mondja

Magában megkérdőjelezheti az apaságra való alkalmasságát, ami negatívan hat a nemzőképességére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már hosszú ideje próbálkoztok, mégsem akar összejönni a baba? Elképzelhető, hogy a párod - bár vágyik gyerekre - a lelke mélyén megkérdőjelezi az új szerepre való alkalmasságát, ami csökkentheti a fogantatás esélyét.

A kiegyensúlyozatlan lelkiállapot ugyanis nem csupán a nőknél okozhat ovulációs zavart, hanem a férfiaknál is felléphet fertilizációs probléma, azaz megszűnhet a spermiumképződés. A férfiak általában nem szívesen beszélnek arról, ami nyomasztja őket, ám, ha figyelmes vagy, könnyen felfedezheted az árulkodó jeleket. Tudj meg többet a férfimeddőség pszichés hátteréről.

Ha a pasi túlságosan igényli az anyáskodást

Sok férfi nagyon is jó néven veszi, ha párja anyáskodik felette - reggelente kikészíti neki az inget, a cipőt, a meleg ételt, reggelivel és frissen főzött kávéval indítja el a munkába -, így az öröm mellett egyfajta veszélyként élheti meg a baba lehetséges érkezését, attól tartva, hogy miatta egy lépéssel hátrébb kerül a nő életében.

- Mindez főként olyan férfiaknál fordulhat elő, akik nagyon ragaszkodnak a mamájukhoz, esetleg fordítva: akiket a mamájuk nem engedett igazán felnőtté válni, akiket egészen a felnőttkorukig kísértek, vagyis az önállóságukban korlátoztak. Leggyakrabban csonka családokban történhet ilyen, ahol a mama egyedül nevelte fiát, és túlzottan védte mindentől - mondja dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere.

Az ilyen típusú, bizonytalan férfi sokszor már azon is dilemmázik, hogy összekösse-e életét a nővel, akit - elvileg - szeret, ha pedig meglépi, jön az újabb dilemma: merjen-e gyereket vállalni.

Rossz apa-fiú kapcsolat

A férfi édesapjával való kapcsolata a férfias tulajdonságokat hozza elő és erősíti fel a felnőttkorában. Jó apa-fia viszony esetén az apai minta pozitív karaktervonásokból tevődik össze, elősegítve a fiúban a pozitív önértékelés kialakulását, miszerint majdan ő is jó édesapja lehet saját gyermekeinek.

Rossz apa-fia viszony esetén azonban éppen a fentiek ellenkezője lehet igaz, különösen, ha az édesapa valamilyen szempontból deviáns - például alkoholista - volt. Így a férfi életében mindvégig jelen lesz egy erős szorongás az apja kapcsán, és nagyfokú önbizalomhiánnyal fog küszködni, ami végül oda vezet, hogy a férfiasságát is megkérdőjelezi saját maga előtt. Ha az ilyen típusú férfi hozzá hasonlóan szorongó nőt vesz el feleségül, akkor esetében a bizonytalanság akár a nemzőképességre is kiterjedhet.

Érzelmi éretlenség

Megeshet az is, hogy a férfi mindkét szülőjével kiegyensúlyozott, szeretetteljes viszonyban volt gyerekkorában - egyszerűen csak nem érett még meg az apaságra. Korántsem biztos, hogy ezt bevallja magának, ám a lelke mélyén akkor is érzi, hogy ő valójában egy nagy gyerek.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja a szabadság elvesztésétől, illetve az egzisztenciális nehézségektől való félelem. Mindezek külön-külön és együttvéve megintcsak zavart okozhatnak a nemzőképességben.

Sztármamik a bölcsiről

Most talán kissé korainak tűnik, de hamarosan felmerülhet a kérdés: mikor kezdjen a gyerkőc közösségbe járni? Tudd meg, a sztármamik miként vélekednek a bölcsődéről!

Így kezeld!

A meddőség okai mind a nő, mind pedig a férfi esetében rendkívül összetettek lehettek.

- Egy hihetetlenül bonyolult rendszerről van szó, amelynek minden egyes pontján felmerülhet valamilyen probléma, úgymint hormonális zavar, anatómiai, genetikai rendellenesség, vagy különböző lelki okok. Ha rendszer bármely pontja sérül, az egész sérül.

Képletesen fogalmazva, egy Forma-1-es autóval sem lehet versenyt nyerni, ha a motort rosszul állították be, de úgy sem, ha a pilóta sincs top formában - magyarázza a dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa. - A problémát jobb az adott szakterület specialistájára, ez esetben például pszichoterapeutára bízni.

A szakember hatékony segítséget nyújthat a lelki harcok megvívásában, a döntések meghozatalában, a tudattalan tartalmak tudatossá tételében - míg végül a páciens eljut odáig, hogy meghozza azt az egész életére szóló döntést, melyet aztán képviselni tud párja, illetve saját maga előtt is.

Ezt is szeretjük