18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mikor szeretkezzetek, ha babát akartok?

Ha babát tervezel, nem csak az életmódodra kell jobban figyelned. Tudd meg, mikor és milyen sűrűn érdemes ágyba bújnotok!

A legtöbb pár, aki hosszabb ideje próbálkozik a gyermekáldással, szinte bármit hajlandó bevetni a siker érdekében. Sokan különféle alternatív módszereket is kipróbálnak, gyertyaállásban ösztönzik a hímivarsejteket, hogy célba érjenek, és rendszeres hőmérőzéssel követik nyomon, hogy melyik a legalkalmasabb pillanat az eredményes ágyba bújásra.

Legyenek akármilyen különösek is ezek a házi termékenységnövelő praktikák, lehet, hogy valóban nem kell több ahhoz, hogy a pici megfoganjon, csak az optimális időpontban együtt lenni. A baba ugyanis nem feltétlenül csak akkor várat magára, ha valamilyen komoly probléma áll a háttérben: előfordul, hogy a sikerhez elég egy kis odafigyelés.

Ha a gyertyaállásnál megbízhatóbb termékenységnövelő módszert szeretnél választani, a legjobb, ha megismered a ciklusodat, és kideríted, melyik az a nap, amikor mindenképpen érdemes ágyba bújnotok pároddal. Nem feltétlenül elég azonban, ha a dátumra figyelsz, egyesek szerint ugyanis az sem mindegy, hogy reggel vagy este próbálkoztok. Tudd meg, mikor vagy termékeny, és mely napokon, illetve milyen napszakban érdemes ágyba bújnotok, hogy megfoganjon a baba.

Mikor bújjatok ágyba?

Ha szeretnél biztosra menni, érdemes beszerezned egy ovulációs tesztet: ennek segítségével könnyen megjósolhatod, hogy mikor lesz a tüszőrepedésed. A teszt megmutatja, hogy mely napokon a legmagasabb szervezetedben a luteinizáló hormon szintje: a legtöbb nő esetében a teszt két napig mutat pozitív értéket, majd a harmadik napon újra negatív lesz. A siker érdekében elméletileg a pozitív napokon érdemes ágyba bújni, hiszen így a három napig életképes hímivarsejtek a tüszőrepedéskor készen állnak a petesejt megtermékenyítésére.

Fontos tudnod azonban, hogy a tüszőrepedést követő 6-12 órában van a legnagyobb esély arra, hogy sikeresen teherbe ess, hiszen, bár a petesejt tovább is életképes, fokozatosan romlik a minősége. Ha tehát azt szeretnéd, hogy sejtjeitek a legjobbkor találkozzanak, nem csupán a napok, de még a napszakok is számítanak.

14 termékenységnövelő tipp

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legesélyesebb reggel

A tüszőrepedés elméletileg a ciklus 14. napján történik, de elképzelhető, hogy szervezeted nem éppen úgy működik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ahhoz, hogy jobban megismerhesd magad, érdemes egy ciklust végigkövetned: végezz mindennap délután és este egy tesztet, ami alapján megtudhatod, hogy mikor a legmagasabb szervezetedben a luteinizáló hormon szintje, és melyik napon válik hirtelen újra fakóbbá a tesztcsík, mint a kontrollcsík.

Amikor ezt észleled, megtörténik a tüszőrepedés, ha tehát babát szeretnétek, a te szempontodból ez biztosan ideális időpont. Az ovuláció a legtöbb nőnél a hajnali órákban zajlik, tehát nagy valószínűséggel ezen a napon reggel vagy a legtermékenyebb. További előny, hogy a férfiak szervezetében ekkor megugrik a tesztoszteron szintje, így nem valószínű, hogy nehéz dolgod lesz, ha szeretnéd rávenni a párodat az együttlétre.

Növeli az esélyt a szexböjt?

Sokan úgy gondolják, hogy nagyobb esély van arra, hogy a baba megfoganjon, ha a teszt szerint termékeny napok előtt nem szeretkeznek, hiszen így a spermiumok sokkal életképesebbek lesznek. Bár a szexböjtnek köszönhetően valóban nő a spermiumok száma, a legújabb kutatások szerint mégis a rendszeres együttlét esetében van több esély arra, hogy teherbe ess.

Dr. David Greening ausztrál kutató ugyanis egy vizsgálat során úgy találta, hogy, ha a férfiak egy héten keresztül naponta szexelnek, hímivarsejtjeik életképesebbek lesznek. Ha tehát szexböjt helyett rendszeres nemi életet éltek pároddal, azzal csökken a spermiumokban található sérült DNS-ek száma, így nagyobb valószínűséggel esel teherbe, és kisebb lesz a vetélés kockázata. A gyakori együttlét emellett fürgébbé is teszi a spermiumokat, így az is valószínű, hogy sikeresen eljutnak a petesejtig, amikor az készen áll a befogadásukra. Greening azonban azt is hozzátette, hogy, ha egy hétnél tovább napi rendszerességgel bújnak ágyba a párok, a hímivarsejtek száma megfogyatkozhat, ami nem kedvez a teherbeesésnek.

A biztos siker érdekében tehát nem kell mindennap szexelnetek, hiszen a kényszerű nemi élet akár a párkapcsolatotokra is rossz hatással lehet. Mindazonáltal nem érdemes mindent egy lapra feltenned, hogy csak az ovuláció reggelén bújjatok ágyba.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legjobb, ha azon a héten, amikor a teszt által pozitívnak mutatott napok várhatóak, szabadjára engeditek vágyaitokat, és minél sűrűbben szeretkeztek. Az ovuláció időpontjában pedig akkor is érdemes reggelre időzíteni az együttlétet, ha egyébként este kívánod jobban a szexet.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük