Minél több embriót ültetnek be, annál kisebb az esély a sikerre?

A szakértő elárulja

Több embrió beágyazódásakor problémásabb lehet a várandósság.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár természetes körülmények között is viszonylag gyakran előfordul, hogy több embrió fogan meg, azonban többnyire a leginkább életképes fejlődik tovább. Így mindössze minden 80. terhesség végződik egynél több gyermek születésével.

Az ikerterhesség jelensége az elmúlt évtizedekben inkább a lombikprogramok nevével forrt össze, hiszen régebben akár öt vagy annál több embriót is beültettek a siker érdekében. De valóban hatalmas sikerként kell elkönyvelni a lombikprogramokban létrejött ikerterhességet napjainkban is? Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát, meddőségi és endoszkópos specialistáját kérdeztük.

A kevesebb néha több

- Ma már számos kutatás azt igazolja, hogy érdemes több szempontot is figyelembe venni, amikor arról döntünk, hány embriót ültetünk vissza az anyaméhbe. Mára már ezen a területen is beigazolódott: a kevesebb néha több - kezdi dr. Vereczkey.

- Napjainkban az ikerterhességgel kapcsolatos tendencia megfordult, hiszen rengeteg tapasztalatunk van arról, hogy a több embrió beágyazódása inkább rontja, mintsem növeli az esélyeket arra, hogy problémamentes legyen a várandósság, és egészséges gyermekek szülessenek. Angliában például a meddőségi központok modern szemlélete azt célozza meg a fiatal, a teherbeesés terén jó esélyekkel induló nők esetében, hogy inkább kevesebb embriót ültetnek be, hogy egyetlen egészséges gyermek szülessen.

Tudj meg mindent a gyerekek világáról!
Képgalériánkra kattintva számos hasznos információt találsz a kicsikkel kapcsolatban, a pocaklakó kortól a kamaszkorig, sok-sok képpel illusztrálva.

Ritkán ültetnek be kettőnél több embriót

Napjainkban tehát az ikerterhesség egy mesterséges megtermékenyítési eljárás során már sokkal kisebb számban fordul elő, mint egy évtizeddel ezelőtt, mivel a szemléletváltásnak köszönhetően ritkábban ültetnek vissza kettőnél több, jól fejlődő embriót a jó esélyekkel induló nők méhébe.

14 termékenységnövelő tipp

Nézegess képeket!

Elolvasom

Természetesen azonban az is cél, hogy lehetőség szerint minél előbb megfoganjon a vágyott gyermek, így beültetéskor előfordulhat, hogy a pároknak nehéz döntést kell hozniuk. Ha több embriót ültetnek be, akkor nagyobb lehet az esély a megfoganásra egyetlen mesterséges megtermékenyítési cikluson belül, azonban a terhesség kockázatosabb, főként, ha kettőnél több embrió ágyazódik be.

- Kiválasztjuk a legjobb eséllyel indulókat

- Sok szempontot figyelembe kell venni, amikor arról döntünk, hány megtermékenyített embriót helyezünk vissza a méhbe. Ma már létezik egy korszerű embrióosztályozási rendszer, mely alapján megállapíthatjuk, mennyire életképesek az embriók, így kiválaszthatjuk a legjobb eséllyel indulókat. Ha az embriók kisebb eséllyel indulnak, akkor érdemes akár többet is felhelyezni abban a reményben, hogy legalább egy megfoganjon.

Szintén ez a célravezetőbb abban az esetben, ha a nő már idősebb, vagy több sikertelen beavatkozáson van túl. Azonban fontos tudni, hogy több embrió felhelyezésekor a megtapadás esélye nagyobb, a kockázatok később jönnek, ezért fontos a mérlegelés - tudhattuk meg dr. Kósa Zsolttól, az intézet szülész-nőgyógyászától, meddőségi specialistájától.

Mi vár rád a szülőszobán?

Hogy még nagyobb biztonságban érezhesd magad, érdemes mielőbb megismerkedned azzal a helyiséggel, ahol világra hozod majd gyermekedet. Videónk segítségedre lesz ebben.

Mikor van szükség szelekcióra?

Az is előfordulhat, hogy az előzetes várakozásokat felülmúlják az embriók, és esetleg kettő vagy akár több is megtapad, és egészséges fejlődésnek indul. Ilyenkor felmerül az embriószelekció lehetősége, melynek célja a koraszülés megelőzése.

- Az emberi test és az anyaméh alapvetően egyetlen gyermek kihordására és megszülésére lett tervezve. Az embriószelekció akkor merül fel, ha kettőnél több embrió tapad meg, hiszen ilyenkor félő, hogy a kicsik idő előtt születnek meg. Nagyon fontos, hogy erről a lehetőségről és a lehetséges kockázatokról a jövendőbeli szülők már a mesterséges megtermékenyítés megkezdése előtt tudjanak, hiszen nem szabad olyan helyzet elé állítanunk őket, amelynek a lehetősége előzőleg fel sem merült.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha vallási, etikai, esetleg morális okokból nem vállalják az embriószelekció lehetőségét még magas egészségügyi kockázatok mellett sem, akkor semmiképpen sem érdemes két-három embriónál többet felhelyezni, még akkor sem, ha nagyon csekély az esélye annak, hogy mindegyik megtapadjon - magyarázza Kósa doktor. A törvény kettőnél több megfogant magzat esetében engedélyezi ezt a beavatkozást.

Ezt is szeretjük