Kimaradó menzesz és meddőség: a korai petefészek-elégtelenség tünetei

Mi történik, ha petefészek korán elveszti petesejtképző funkcióját?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korai petefészek-kimerülés sajnos számos nőt foszt meg attól a lehetőségtől, hogy saját gyermeke szülessen.

A témával kapcsolatban dr. Csajbók Éva endokrinológust, valamint dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistáját kérdeztük.

Korai petefészek-elégtelenség

A nyugati kultúrákban, így hazánkban is a nők átlagosan 51 éves korban kerülnek változókorba, ekkor jön el a menopauza ideje. Amennyiben ez 40 éves kor alatt jelentkezik, korai petefészek-elégtelenségről, illetve -kimerülésről beszélünk.

Ilyenkor hasonló folyamat zajlik, mint a természetes menopauza során: a petefészkek működése leáll, mind a hormontermelés, mind pedig a peteérés tekintetében - tudhattuk meg dr. Csajbók Évától.

Jellemző tünetek

  • Hőhullámok.
  • Kimaradó menstruáció.
  • Alacsony ösztrogénszint.
  • Magas folliculus-stimuláló - tüszőserkentő - hormonszint.
  • Magas luteinizáló hormonszint - ennek hatására szabadul ki a pete.

Bár a betegséget nehéz diagnosztizálni, kétszeri alkalommal 40 mIU/l feletti folliculus-stimuláló hormonérték esetén a korai petefészek-elégtelenség diagnózisa szinte bizonyos.

A korai petefészek-elégtelenség okai

A normális petefészek-működéshez az agyalapi mirigyben termelődő folliculus-stimuláló hormon és luteinizáló hormon, valamint a petefészkek által termelt ösztrogén összehangolt működése szükséges. Korai petefészek-kimerülés esetén a petefészkek idejekorán elvesztik mind hormontermelő-, mind pedig érettpetesejt-képző funkciójukat.

Emiatt a menstruációs ciklus elmarad, az ösztrogénhiány következtében pedig csontritkulás alakulhat ki. A korai petefészek-elégtelenség oka sok esetben ismeretlen marad, de állhat a hátterében korábbi kismedencei sugárkezelés, esetleg kemoterápia, lehet autoimmun eredetű és genetikai okokból létrejött is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A korai petefészek-kimerülés szindróma okainak hátterében feltétlenül meg kell említeni még a környezeti tényezők hatását. Több tudományos tény igazolja, hogy az életmód, a táplálkozás, a stressz, a károsító környezeti hatások, valamint egyéb toxikus anyagok is vezethetnek ehhez a máig tisztázatlan betegséghez.

A korai petefészek-kimerülés fajtái

El kell különíteni a korai petefészek-elégtelenséget az úgynevezett primer - elsődleges - petefészek-elégtelenségtől. Az utóbbiban szenvedő betegekben soha nem jelentkezik spontán menstruációjuk, míg a korai petefészek-elégtelenségnél a betegek ciklusa korábban teljesen normális volt.

A korai petefészek-elégtelenségnek van olyan fajtája, melyben csak az érő petesejtek érintettek, és a primordiális tüszők egészségesek, illetve van olyan forma, amelynél már a petesejt-előalakok is betegek. Utóbbi esetében csak donorpetesejt segítségével jöhet létre a terhesség, míg az előzőnél ösztrogénkezelés után külsőleg adott folliculus-stimuláló hormonnal segíthető a petesejt érése.

Betegséglexikon

Kattints az alábbi dobozra, ha más nőgyógyászati betegségek tüneteire, kezelésére is kíváncsi vagy.

A legfontosabb kérdés: teherbe eshetsz-e?

A korai petefészek-kimerüléssel diagnosztizált betegek 5-10%-a spontán teherbe esik, amennyiben nem genetikai vagy anatómiai okú a betegség, és csak az érő tüszőket érinti a kórkép.

A kezelést érdemes a diagnózis felállítása és a potenciális rizikófaktorok felmérése után mihamarabb megkezdeni a csontritkulás kialakulásának kivédése céljából. Fontos azonban, hogy fokozott trombózishajlam, dohányzás, nem jól beállított magas vérnyomás esetén a női hormonpótlás ellenjavallt. Amennyiben a beteg saját vagy családi anamnézisében szerepelt trombózis, a kezelés megkezdése előtt mindenképpen szükséges a trombózishajlam felmérése, családi halmozódású emlőrák esetén különös óvatosság szükséges - tudhattuk meg dr. Csajbók Évától.

Neked mennyire rendszeres a menzeszed?

Ezt is szeretjük