Kimaradó menzesz és meddőség: a korai petefészek-elégtelenség tünetei
Mi történik, ha petefészek korán elveszti petesejtképző funkcióját?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korai petefészek-kimerülés sajnos számos nőt foszt meg attól a lehetőségtől, hogy saját gyermeke szülessen.

A témával kapcsolatban dr. Csajbók Éva endokrinológust, valamint dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistáját kérdeztük.

Korai petefészek-elégtelenség

A nyugati kultúrákban, így hazánkban is a nők átlagosan 51 éves korban kerülnek változókorba, ekkor jön el a menopauza ideje. Amennyiben ez 40 éves kor alatt jelentkezik, korai petefészek-elégtelenségről, illetve -kimerülésről beszélünk.

Ilyenkor hasonló folyamat zajlik, mint a természetes menopauza során: a petefészkek működése leáll, mind a hormontermelés, mind pedig a peteérés tekintetében - tudhattuk meg dr. Csajbók Évától.

Jellemző tünetek

  • Hőhullámok.
  • Kimaradó menstruáció.
  • Alacsony ösztrogénszint.
  • Magas folliculus-stimuláló - tüszőserkentő - hormonszint.
  • Magas luteinizáló hormonszint - ennek hatására szabadul ki a pete.

Bár a betegséget nehéz diagnosztizálni, kétszeri alkalommal 40 mIU/l feletti folliculus-stimuláló hormonérték esetén a korai petefészek-elégtelenség diagnózisa szinte bizonyos.

A korai petefészek-elégtelenség okai

A normális petefészek-működéshez az agyalapi mirigyben termelődő folliculus-stimuláló hormon és luteinizáló hormon, valamint a petefészkek által termelt ösztrogén összehangolt működése szükséges. Korai petefészek-kimerülés esetén a petefészkek idejekorán elvesztik mind hormontermelő-, mind pedig érettpetesejt-képző funkciójukat.

Emiatt a menstruációs ciklus elmarad, az ösztrogénhiány következtében pedig csontritkulás alakulhat ki. A korai petefészek-elégtelenség oka sok esetben ismeretlen marad, de állhat a hátterében korábbi kismedencei sugárkezelés, esetleg kemoterápia, lehet autoimmun eredetű és genetikai okokból létrejött is.

A korai petefészek-kimerülés szindróma okainak hátterében feltétlenül meg kell említeni még a környezeti tényezők hatását. Több tudományos tény igazolja, hogy az életmód, a táplálkozás, a stressz, a károsító környezeti hatások, valamint egyéb toxikus anyagok is vezethetnek ehhez a máig tisztázatlan betegséghez.

A korai petefészek-kimerülés fajtái

El kell különíteni a korai petefészek-elégtelenséget az úgynevezett primer - elsődleges - petefészek-elégtelenségtől. Az utóbbiban szenvedő betegekben soha nem jelentkezik spontán menstruációjuk, míg a korai petefészek-elégtelenségnél a betegek ciklusa korábban teljesen normális volt.

A korai petefészek-elégtelenségnek van olyan fajtája, melyben csak az érő petesejtek érintettek, és a primordiális tüszők egészségesek, illetve van olyan forma, amelynél már a petesejt-előalakok is betegek. Utóbbi esetében csak donorpetesejt segítségével jöhet létre a terhesség, míg az előzőnél ösztrogénkezelés után külsőleg adott folliculus-stimuláló hormonnal segíthető a petesejt érése.

Betegséglexikon

Kattints az alábbi dobozra, ha más nőgyógyászati betegségek tüneteire, kezelésére is kíváncsi vagy.

A legfontosabb kérdés: teherbe eshetsz-e?

A korai petefészek-kimerüléssel diagnosztizált betegek 5-10%-a spontán teherbe esik, amennyiben nem genetikai vagy anatómiai okú a betegség, és csak az érő tüszőket érinti a kórkép.

A kezelést érdemes a diagnózis felállítása és a potenciális rizikófaktorok felmérése után mihamarabb megkezdeni a csontritkulás kialakulásának kivédése céljából. Fontos azonban, hogy fokozott trombózishajlam, dohányzás, nem jól beállított magas vérnyomás esetén a női hormonpótlás ellenjavallt. Amennyiben a beteg saját vagy családi anamnézisében szerepelt trombózis, a kezelés megkezdése előtt mindenképpen szükséges a trombózishajlam felmérése, családi halmozódású emlőrák esetén különös óvatosság szükséges - tudhattuk meg dr. Csajbók Évától.

Neked mennyire rendszeres a menzeszed?

Ezt is szeretjük