Ezért veszélyesek a hormonális fogamzásgátlók!

Friss kutatási eredmény

Sem a tabletta, sem a hüvelygyűrű nem teljesen veszélytelen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonális fogamzásgátlók a jelenleg ismert legbiztosabb születésszabályozó eszközök. Az első ilyen - Enovid nevezetű - tabletta 1960-as piacra dobásával a nők sok tekintetben felszabadultak, átvették az irányítást reprodukciós ciklusuk felett.

Az első fogamzásgátló tabletták hormontartalma még meglehetősen magas volt, szemben a maiakkal, amelyeket az orvosok már fiatal kamaszlányoknak is felírnak. Ugyanakkor a napjainkban szedett tabletták sem teljesen veszélytelenek - derült ki egy 1,6 millió nő adatait elemző tanulmányból.

Dán tanulmány a hormonális fogamzásgátlók hatásairól

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg az eddigi legnagyobb tanulmány a témában. Ojvind Lidegaard, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái egy 15 éven tartó követéses vizsgálat eredményeit közölték.

1,6 millió, 15 és 49 év közötti nő adatait elemezték kutatásuk során - a vizsgált nők egyikének sem volt daganatos megbetegedése vagy szívproblémája.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kombinált - ösztrogént és a progeszteront is tartalmazó - fogamzásgátló tabletták esetén nagyobb volt a szélütés, valamint a szívinfarktus kockázata, mint a nem hormonális eszközökkel védekező nőknél.

De nem csupán a fogamzásgátló tabletta esetében találtak ilyen összefüggést a kutatók. A - szintén hormonális - hüvelygyűrűvel védekező nőknél is 2,5-szer nagyobb rizikót mutattak ki a szélütés tekintetében.

Visszafordítható hatás

A kutatás tanúsága szerint szerencsére ez a rizikó a hormonális fogamzásgátló használatának abbahagyásával visszaesik.

Eredményeik szerint mind a szélütés, mind a szívroham kockázata ugyanarra a szintre került vissza, mint azoknál a nőknél, akik soha nem alkalmaztak ilyen típusú fogamzásgátló eszközöket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyire veszélyesek a hormonkészítmények?

Bár a kutatás eredményei azt mutatták, hogy a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása nem veszélytelen, a szakértők hangsúlyozták, hogy fiatal nők esetében ezek a kockázatok igen alacsonyak. Ezért, és mert a tabletta a jelenleg ismert legbiztosabb fogamzásgátló módszer, ha a húszas éveidben, illetve a harmincas éveid elején jársz, vélhetően érdemes emellett döntened. A 40. születésnap után azonban jellemzően a szakértők sem ajánlják a tablettaszedést.

Te milyen módszerrel védekezel?

Ezt is szeretjük