Fogamzásgátló oltás: kinek ajánlott a nőgyógyász szerint?
A fogamzásgátló oltás alkalmazása előtt számos dolgot mérlegelned kell. Dr. Boros Edina segít a döntésben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán már te is hallottál a fogamzásgátlás egyik lehetséges alternatívájáról, az oltásról. A vakcina elvben a feledékenyek megmentője lehet, hiszen nem kell mindennap foglalkoznod vele. További előnye, hogy olcsóbb is, mint a fogamzásgátló tabletta, ám sokaknak mégsem jó választás.

Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk segít eldönteni, hogy érdemes-e fontolóra venned a vakcina alkalmazását.

Így működik a fogamzásgátló oltás

Csakúgy, mint a tablettának, az injekció formájában adagolt fogamzásgátlónak is két fajtája létezik. Az egyik kombinált, ösztrogént és progeszteront is tartalmaz, míg a másikban csak progeszteron található. Az utóbbi típus az elterjedtebb.

Az injekció hatóanyagában nem különbözik az orális fogamzásgátlóktól, ennek megfelelően a mechanizmusa sem eltérő. A bejuttatott hormon megakadályozza a peteérést, így nincs mit megtermékenyíteniük a spermiumoknak.

Folyamatos felszívódás

Különbség csak a szervezetbe kerülés módjában van. A fogamzásgátló oltásnál az első dózist a ciklus első napján - vagyis a menstruáció kezdetén - a felkar- vagy a farizomba adják. Innen az elkövetkező időszakban fokozatosan szívódik fel a hatóanyag. A csak progeszteront tartalmazó szereknél ezután három hónapig áll fenn a védelem.

Az injekciózást tehát negyedévente ismételni kell. A vakcina hosszú távú használata esetén általánosnak számít a menstruáció elmaradása. A gyártók szerint ez a mellékhatás nem jelent problémát, és általában 12 hónap után jelentkezik a vérzés.

Sok hátránya van

Dr. Boros Edina csak kivételesen indokot esetben javasolja a fogamzásgátló oltás használatát - tapasztalatai szerint sok probléma merül fel ezzel a módszerrel kapcsolatban. A leggyakoribb mellékhatás a szabálytalan menstruáció. Sokaknál pecsételő vérzés alakul ki, de az sem ritka, hogy állandó vérzés lép fel.

Ezt a bizonytalan felszívódás okozhatja. Az izomból a hatóanyag optimális esetben folyamatosan szívódik fel, de sok a befolyásoló tényező. Számítanak az egyéni adottságok, a testalkat, az izom-zsír arány, a testmozgás gyakorisága és intenzitása. A szakértő véleménye szerint a gyakori problémák miatt nem terjedt el a módszer a fogamzásgátlásban.

Kinek ajánlott?

A fogamzásgátló oltás a lehetséges mellékhatások ellenére három hónapon át biztos védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. Az ára meglehetősen kedvező: a háromhavi dózis Magyarországon 1500 és 3000 forint között mozog. A csak progeszteront tartalmazó oltás előnyös lehet azok számára, akik valamilyen okból nem alkalmazhatnak kombinált készítményeket, azonban ilyen esetben is inkább a tablettás készítmény ajánlott.

Az orvos jellemzően akkor javasolja az oltást, ha a páciensnek már több abortusza volt a fogamzásgátló tabletta rendszertelen szedése miatt.

Ha még nem szültél, és ezért a spirál nem jöhet szóba, de tartós megoldást szeretnél, ugyancsak érvényes alternatíva az oltás, de érdemes összevetned az előnyöket és a hátrányokat.

Amit mérlegelned kell

Érdemes azt is szem előtt tartanod, hogy az injekció a nemi betegségek ellen nem véd, így inkább a párkapcsolatban élők számára jelenthet megoldást. Dr. Boros Edina arra hívja fel a figyelmet, hogy az oltás hatásai a három hónapos időszakban visszafordíthatatlanok. Amíg a gyógyszer esetében le lehet állni, illetve áttérni egy másik készítményre, a spirált el lehet távolítani, a vakcinánál meghatározott ideig együtt kell élni az esetleges kellemetlenségekkel.

A gyakori mellékhatásokkal számolnod kell, és amíg ki nem ürül a szervezetedből a hatóanyag, nincs mit tenni. A nőgyógyászt rendszeresen kell látogatnod, hiszen ő adja be az aktuális dózist, ráadásul az oltás alkalmazása mellett gyakoribb orvosi felügyelet javasolt. Az előre kiszámolt és egyeztetett időpontot szigorúan be kell tartanod, hogy a védelem állandó legyen.

Te kipróbálnád az oltást?

OLVASD EL EZT IS!

naptar kek
  • fogamzásgátló
  • női egészség

Mennyire biztonságos a naptármódszer?

huvely gyuru
  • fogamzásgátló
  • női egészség

Így használd a hüvelygyűrűt!

Ezt is szeretjük