Immunerősítő, agypörgető, szívvédő
Szeretnél minél egészségesebben táplálkozni? Az omega-3 zsírsavakat egyszerűen nem hagyhatod ki.
Nem minden zsír káros az egészségedre. Az omega-3 zsírsavak jótékony egészségügyi hatásait folyamatosan vizsgálják a kutatók, és egyre több pozitívum derül ki róla.
Többek között erősíti az immunrendszert, serkenti a gondolkodást, valamint védi a keringési rendszert.
Erősítsd az immunrendszered!
Az ötvenes években Johanna Budwig biokémikus és a rákkutató Max Gerson egymástól függetlenül fedezték fel az omega-3 zsírsavak előnyeit a rákbetegségek gyógyításában. Kísérleteik során rájöttek, hogy a vegyület erősíti a sejthártyát, minek köszönhetően a daganatos sejtek kialakulásának sebessége csökken. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása tehát immunerősítő hatásuk miatt javasolt a rossz ellenálló képességgel összefüggő degeneratív betegségek kezelése esetén. De akkor is vegyél magadhoz többet, ha megfázással küzdesz, vagy egyszerűen kimerült vagy!
Pörgesd a gondolatokat!
Az omega-3 zsírsavak két legfontosabb összetevője az EPA – eikoza-pentaénsav – és a DHA – dokoza-hexaénsav. A DHA létfontosságú az agy fejlődése és növekedése szempontjából, hatással van a tanulási képességre.
Egyes kutatások szerint az agy DHA-tartalmának 50%-a magzati állapotban keletkezik, a fennmaradó 50% a születés utáni első évben gyűlik össze. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy az anyatej megfelelő DHA-forrás lehet a csecsemő számára, míg a felnőttek DHA-szintjét legsebesebben halhús vagy halolaj fogyasztásával lehet emelni.
Védd a szíved!
Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 16-20%-a szenved magas vérnyomástól. Ennek hátterében az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás áll. A hipertónia gyakori következménye az agyvérzés és a szívinfarktus is.
Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával kiküszöbölhetők a magasvérnyomás-problémák, mivel mérséklik a vér viszkozitását, csökkentik a lipidszintet és a rögképződés esélyét. Ráadásul segítenek az ischaemia – helyi vértelenség által előidézett szövetkárosodás – megelőzésében is. Fogyassz minél gyakrabban omega-3 zsírsavakban bővelkedő élelmiszereket – és iktass be a napirendedbe némi sportot –, így elkerülheted a szívproblémák kialakulását!
A legbiztosabb források
Halak és halolaj
A legtöbb omega-3 zsírsavat a lazac, a makréla és a szardínia tartalmazza, de a hering, a szardella, valamint a tonhal is remek választás. Már heti 18-25 dkg halhús fogyasztásával is sokat tehetsz az egészségedért. Ha nem szereted a halat, táplálékkiegészítő formájában is magadhoz veheted az omega-3 zsírsavakat, ebből napi 1000-2000 milligrammot érdemes fogyasztanod.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Növényi táplálékok
Az alfa-linolénsav, ez a bizonyos növényekben található zsírsav szintén jó omega-3-forrás. A növényi olajok előnye, hogy akkor is fogyaszthatod őket, ha vegetáriánus vagy, ráadásul általában kevesebb bennük a szennyeződés, míg a halolajoknak sokszor veszélyesen magas a rovarirtó szer és a PCB – polikloro-bifenil – szintje. Hátrányuk viszont, hogy a szervezet nehezebben hasznosítja őket, mint az állati eredetű táplálékokat.
Ajánlott alfa-linolénsav-forrás a lenmag – olajának 53%-a alfa-linolénsavból áll –, a tökmag, mely 15%-ot tartalmaz, továbbá a szójabab, valamint a belőle készített élelmiszerek, például a tofu, mely 8%-ot tartalmaz. A sötétzöld színű zöldségekben – kelben, mángoldban, petrezselyemben, gabonafüvekben – szintén sok van belőle.
Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ezen elgondolás szellemében íródott a könyv, a kínai orvoslás és a táplálkozástudomány hagyományait társítva a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal.
Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.»
OLVASD EL EZT IS!
- bőrápolás
- termékenység
Bőrszépítő, szívvédő, termékenységnövelő
- antioxidáns
- gyulladás
Aloe vera: Candida-ellenes, antioxidáns, gyulladáscsökkentő
- szőlő
- természetes csodaszer