Immunerősítő, agypörgető, szívvédő
Mi az?
Szeretnél minél egészségesebben táplálkozni? Az omega-3 zsírsavakat egyszerűen nem hagyhatod ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem minden zsír káros az egészségedre. Az omega-3 zsírsavak jótékony egészségügyi hatásait folyamatosan vizsgálják a kutatók, és egyre több pozitívum derül ki róla.

Többek között erősíti az immunrendszert, serkenti a gondolkodást, valamint védi a keringési rendszert.

Erősítsd az immunrendszered!

Az ötvenes években Johanna Budwig biokémikus és a rákkutató Max Gerson egymástól függetlenül fedezték fel az omega-3 zsírsavak előnyeit a rákbetegségek gyógyításában. Kísérleteik során rájöttek, hogy a vegyület erősíti a sejthártyát, minek köszönhetően a daganatos sejtek kialakulásának sebessége csökken. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása tehát immunerősítő hatásuk miatt javasolt a rossz ellenálló képességgel összefüggő degeneratív betegségek kezelése esetén. De akkor is vegyél magadhoz többet, ha megfázással küzdesz, vagy egyszerűen kimerült vagy!

Pörgesd a gondolatokat!

Az omega-3 zsírsavak két legfontosabb összetevője az EPA – eikoza-pentaénsav – és a DHA – dokoza-hexaénsav. A DHA létfontosságú az agy fejlődése és növekedése szempontjából, hatással van a tanulási képességre.

Egyes kutatások szerint az agy DHA-tartalmának 50%-a magzati állapotban keletkezik, a fennmaradó 50% a születés utáni első évben gyűlik össze. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy az anyatej megfelelő DHA-forrás lehet a csecsemő számára, míg a felnőttek DHA-szintjét legsebesebben halhús vagy halolaj fogyasztásával lehet emelni.

Védd a szíved!

Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 16-20%-a szenved magas vérnyomástól. Ennek hátterében az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás áll. A hipertónia gyakori következménye az agyvérzés és a szívinfarktus is.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával kiküszöbölhetők a magasvérnyomás-problémák, mivel mérséklik a vér viszkozitását, csökkentik a lipidszintet és a rögképződés esélyét. Ráadásul segítenek az ischaemia – helyi vértelenség által előidézett szövetkárosodás – megelőzésében is. Fogyassz minél gyakrabban omega-3 zsírsavakban bővelkedő élelmiszereket – és iktass be a napirendedbe némi sportot –, így elkerülheted a szívproblémák kialakulását!

A legbiztosabb források

Halak és halolaj

A legtöbb omega-3 zsírsavat a lazac, a makréla és a szardínia tartalmazza, de a hering, a szardella, valamint a tonhal is remek választás. Már heti 18-25 dkg halhús fogyasztásával is sokat tehetsz az egészségedért. Ha nem szereted a halat, táplálékkiegészítő formájában is magadhoz veheted az omega-3 zsírsavakat, ebből napi 1000-2000 milligrammot érdemes fogyasztanod.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Növényi táplálékok

Az alfa-linolénsav, ez a bizonyos növényekben található zsírsav szintén jó omega-3-forrás. A növényi olajok előnye, hogy akkor is fogyaszthatod őket, ha vegetáriánus vagy, ráadásul általában kevesebb bennük a szennyeződés, míg a halolajoknak sokszor veszélyesen magas a rovarirtó szer és a PCB – polikloro-bifenil – szintje. Hátrányuk viszont, hogy a szervezet nehezebben hasznosítja őket, mint az állati eredetű táplálékokat.

Ajánlott alfa-linolénsav-forrás a lenmag – olajának 53%-a alfa-linolénsavból áll –, a tökmag, mely 15%-ot tartalmaz, továbbá a szójabab, valamint a belőle készített élelmiszerek, például a tofu, mely 8%-ot tartalmaz. A sötétzöld színű zöldségekben – kelben, mángoldban, petrezselyemben, gabonafüvekben – szintén sok van belőle.

Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.

Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ezen elgondolás szellemében íródott a könyv, a kínai orvoslás és a táplálkozástudomány hagyományait társítva a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.»
Ezt is szeretjük