Nem élsz addig, mint a szüleid

Ijesztő egészségügyi jóslat!

A gyermekkori elhízás számlájára írható, hogy a következő generáció rövidebb életre számíthat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre korábban, fiataloknál és gyerekeknél is diagnosztizálnak olyan komoly betegségeket, melyek eddig csak az idősebb korosztályt érintették.

A gyermekkori szív- és cukorbetegség, magas vérnyomás a Gottlieb Memorial Hospital szakértője szerint ahhoz vezet, hogy a mai fiatalok rövidebb élettel számolhatnak, mint a szüleik. Pedig ezek a problémák megelőzhetőek lennének, hiszen az elhízás következtében alakulnak ki.

Megdöbbentő szakvélemény

A kóros túlsúly a komoly egészségügyi gondok mellett az egész életre kihat. Társadalmi kirekesztettséggel jár, minek következtében önbecsüléshiány alakul ki. Emiatt alacsonyabb lehet az iskolában, később a munkahelyen nyújtott teljesítmény. Ezeknek a hatásoknak az összessége vezet oda, hogy a túlsúlyos gyerekek akár öt évvel is rövidebb ideig élhetnek, mint a szüleik, legalábbis Jessica Bartfield, a Gottlieb Memorial Hospital orvosának véleménye szerint.

Már a szülők súlya is számít a kórház megfigyelései szerint. Azoknál a szülőknél, ahol az egyik fél küzd súlyfelesleggel, 50% a valószínűsége annak, hogy a gyerek elhízott lesz, ahol pedig mindkét felnőtt túlsúlyos, ott 80%.

Mikor beszélünk túlsúlyról?

A testben a felesleges zsír felhalmozódását nevezzük túlsúlynak. Ahhoz, hogy megállapítsd, téged mennyiben érint ez a probléma, a legegyszerűbb, ha kiszámolod a testtömeg-indexed. Ezt mutatja meg a BMI-érték, vagyis a testsúlyod osztva a magasságod négyzetével.

Amennyiben ez a szám kisebb, mint 18, kóros soványságot jelez. 25-ig normális súlyról beszélhetünk, fölötte túlsúlyról, a 30-nál magasabb érték esetében pedig már elhízásról. A testzsír mennyiségét már gyerekkorban is számon kell tartani. Így a szülő már a kis változást is észreveheti, és odafigyelhet, hogy később ne alakulhasson ki nagyobb probléma.

Meghatározó gyermekkor

Sajnos azok az elhízott gyerekek sem maradnak egészségesek, akik nem küzdenek fiatalabb korukban valamilyen súlyos betegséggel. A Gottlieb Memorial Hospital szakértője szerint ugyanis a túlsúlyos kicsik 80%-ából túlsúlyos felnőtt válik. Kocsis Andrea dietetikus, táplálkozási tanácsadó úgy gondolja, hogy ennek oka a rossz minta követése. A kialakult szokásokat tudatosan kell átformálni, hogy eredményt lehessen elérni. Mindemellett kiemeli a túlzott információmennyiség káros hatását is. Különböző emberek számára különböző megoldás a célravezető, amiben a diéták és a fogyókúrák nem feltétlenül segítenek. Ezekkel a módszerekkel lehet fogyni, de életmódváltás kell ahhoz, hogy az eredményt meg is tudd tartani.

Táplálkozz egészségesebben!

Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait az egészséges táplálkozással kapcsolatban!

Változó tendencia?

Az elmúlt évtizedekben a felnőttek és a gyerekek között is egyre nőtt a túlsúlyosok aránya. Kocsis Andrea véleménye szerint ennek legfőbb oka a mozgásszegény életmód és az ételek minőségének romlása. Egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztani ahhoz, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a szervezet, az üres kalória és a hozzáadott cukor mennyisége viszont folyamatosan nő.

Mindemellett a táplálkozási tanácsadó szerint azért pozitív változás is megfigyelhető hazánkban. Egyre többen próbálnak tudatosan, egészségesen élni. A megfelelő út keresésénél vigyázni kell, hogy a kudarcélmények ne tántorítsanak el a céltól. Szakember segítségével a csalódások elkerülhetők, hiszen legtöbbször abból a hibából fakadnak, hogy a változni vágyók egy olyan étrendet próbálnak magukra erőltetni, mely számukra nem megfelelő.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az anyagcseretípus-vizsgálat pont ebben segít, így megtudhatod, hogy az elfogyasztható szénhidrát-fehérje arány szerint melyik csoportba tartozol. Hiszen elképzelhető, hogy rád negatív hatással van a klasszikus, szénhidrátmentes diéta vagy a zsírszegény táplálkozás.

Ezt is szeretjük