A nátrium-glutamát - E-621 - a legvitatottabb adalékanyagok közé tartozik, pedig máig sokfelé használják az élelmiszeriparban. Ízfokozó ereje annak köszönhető, hogy a szervezetbe érve az idegeket izgató hatású glutamáttá redukálódik. Ennek következtében ráadásul óriási étvágyat is csinál, úgyhogy a fogyókúra legnagyobb ellensége. Hiába derült ki veszélyessége, az agyat és a sejteket roncsoló hatása, ezt a mérget máig szinte lehetetlen kikerülni. Az alábbi ételekben nagy valószínűséggel találkozhatsz vele.

Kínai gyorsételek
A ízfokozó anyag eredetileg ugyan Japánból származik, régen tengeri hínárból nyerték ki, ám mára a művelet időigényes mivolta miatt egy ipari fermentációs folyamat eredménye. Bár számos ételben előfordul, legfőbb forrásaként a kínai gyorsételek ismertek. Innen kapta a nevét a nátrium-glutamát-fogyasztás következményeként felmerülő tünetegyüttes, azaz a kínaiétterem-szindróma, amikor egy nagy adag kínai után gyorsabb szívverést, fejfájást, lehangoltságot érezhetsz. A tünetek mértéke egyénenként változó.
Fotó: Pixabay

Konzervek
A konzervekben rengeteg káros adalékanyagot megtalálsz: tartósítószereket, állományjavítókat, aromákat, az egyik legveszélyesebbnek mégis a nátrium-glutamátot tartják. Ha ki akarod kerülni, inkább válaszd a friss vagy a gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket!
Fotó: Pixabay

Porlevesek
A levesporhoz számos háztartásban ragaszkodnak, pedig tartalma köztudottan egészségtelen. Itt egy újabb indok, hogy örökre száműzd: az ízfokozó. A túlzott só- és tartósítószer-tartalmon túl ez sem mellette szól. Ha szeretnél gyorsan elkészülni, főzz inkább egy finom krémlevest friss zöldségekből! Ide kattintva mutatunk néhány receptet, amivel garantált a sikeres ebéd.
Fotó: Pixabay

Májkrém
A májkrémek és kenőmájasok többsége szintén telis-tele van káros adalékanyagokkal, így az említett ízfokozóval is. Jó hír, hogy van rá megoldás, és csak egy kicsit macerásabb a boltinál: így készítheted el magad! Hamar elkészülsz egy nagy adaggal, de vigyázz, hűtőben sem áll el sokáig! Mivel pompás íze van, talán nem is olyan nagy baj ez.
Fotó: Pixabay

Szalámik, felvágottak
Bármilyen guszták is, sajnos ezek sem ússzák meg sem a brutális adag tartósítószert, sem pedig az ízfokozókat. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen gyorsan elkészíthető egy csirkemellsonka is házilag: csak egy kis darált húsra van szükség, tetszőleges fűszerekre és egy őzgerincformára. Elronthatatlan! Ráadásul ehhez is számos bloggertől találsz tuti tippeket az interneten.
Fotó: Pixabay

Készételek, szószok
Talán mondani sem kell, mennyire kerülendő az egészséges életmódra vágyók számára a gyorséttermi koszt, de a boltban kapható, előrecsomagolt készételekkel, szószokkal is érdemes vigyázni, valósággal hemzsegnek bennük káros összetevők. Lehetőség szerint itt is részesítsd előnyben a házilag készítettet! Ide kattintva egy remek avokádós receptet is olvashatsz.
Fotó: Pixabay
6 hizlaló adalékanyag, amit mindennap megeszel
Tudod, melyeket érdemes kerülni még, ha nem akarsz durván elhízni? Ha nem, pörgesd végig a képeket!
Képeken 6 hizlaló adalékanyag, amit mindennap eszel
Nézegess képeket!
Elolvasom