Teherbe eshetsz menstruáció alatt?
2 kérdés, amire jó, ha tudod a választ
A női test működése trükkösebb, mint gondolnád. (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan máig úgy gondolják, hogy a menstruáció alatt nem lehetséges teherbe esni. Holott az igazság az, hogy ha szex van, akkor bizony teherbe lehet esni ilyenkor is. Hogy hogyan és miért? Olvass tovább, és kiderül.

Természetesen ilyenkor jóval alacsonyabb a megfoganás esélye, azonban kizárni nem lehet. A nőgyógyászok szerint a menstruáció alatt körülbelül 1-2% az esély arra, hogy valaki teherbe essen. Ehhez több tényező véletlenszerű együttállása szükséges, de ha éppen nem tervezel babaprojektet, akkor nem árt tudni, hogy mik is ezek.

Egy kis biológia

Az ovuláció, vagyis a petefészekben megérett petesejt kilökődése a ciklus közepén, nagyjából a következő menstruáció kezdete előtt 14 nappal következik be. Ha a petesejt nem termékenyül meg az ovuláció körüli termékeny napok során - ez körülbelül öt-hét nap havonta -, akkor vérzés kíséretében kiürül a női szervezetből. A menstruációval elindul a következő ciklus, illetve egyúttal a következő petesejt érési szakasza. Vagyis, ha neked mindig 28 napra jön meg a menzeszed, akkor elég nagy bizonyossággal tudhatod, hogy mikor vagy termékeny és terméketlen szakaszban.

Ingyenesen letölthető androidos applikációnkat, melyet az Algoflex-M támogat, ide kattintva tudod letölteni, és már ma kiszámolhatod a következő ciklusod kezdetét. Legyél naprakész a saját testeddel kapcsolatban, és sok mindent egyszerűbben fogsz tudni tervezni!

De mivel nagyon kevés olyan nő van, akinek óramű pontossággal ugyanannyi napra jön meg a menstruációja, teljes bizonyossággal külső segítség nélkül - hormonszintmérő vagy hőmérő - nem lehet megmondani, hogy ez mikor is következik be, mikor termékeny valaki.

Nem vagyunk egyszerűek

A női ciklus legalább olyan trükkös és változékony, mint amilyenek mi, nők vagyunk, számolni kell még egy tényezővel az időn kívül. Előfordul ugyanis, hogy egyes alkalmakkal nem egy, hanem több petesejt is kilökődik, és mivel nem feltétlenül egy időben történik ez meg, az extra petesejtek élettartama belenyúlhat a vérzés időszakába is, termékenyen tartva a női testet.

Ehhez jön hozzá még az a tény is, hogy a sperma nem az együttlét pillanatában termékenyíti meg a petesejtet, mivel néhány nap kell neki ahhoz, hogy eljusson a petevezetékig, ahol a fentebb említett indokok miatt nem zárható ki soha teljes bizonyossággal, hogy nem fog összetalálkozni egy megtermékenyíthető petesejttel.

Tehát csak abban az esetben lehetsz biztos, hogy a menzeszed ideje alatt nem esel teherbe, ha ilyenkor is védekeztek. Abban az esetben, ha hormontartalmú fogamzásgátlót szedsz, ilyenkor is védve vagy, mivel ezek a gyógyszerek a megvonásos időszakban is védettséget nyújtanak a nem kívánt terhességek bekövetkezése ellen. De ha óvszert használtok, akkor a menzesz alatti együttléteknél se hagyjátok el.

Ezt is szeretjük