Mit jelez a magas bilirubinszint?
Így értelmezd a laborleletet!
Májbetegségre, hasnyálmirigy-, illetve epeproblémákra is utalhat, ha a normálérték felett van a bilirubinod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha orvosod laborvizsgálatra küldött, és már megkaptad az eredményeket, előfordulhat, hogy kíváncsivá tett a sok-sok hieroglifa, melyet a papíron látsz. Természetesen laboreredményeiddel kapcsolatban csak szakember nyújthat pontos tájékoztatást, ám addig is adunk egy kis iránymutatást azzal kapcsolatban, pontosan mire is kell gondolnod, ha ezt a szót látod: bilirubin.

Laboreredmények

Számtalan ismeretlen kifejezést és rövidítést láthatsz a véreredményeid között. Ezek közül mindegyiknek megvan a maga jelentősége, melyek közül az alábbiakra kell különösen odafigyelned.

A laborlelet legfontosabb adatai

  • VSS - Vérsüllyedés
  • TG – Triglicerid
  • Vörösvérsejtek, eritrociták - RBC
  • Hemoglobin - Hgb - és hematokrit - Hct
  • Bi - Bilirubin

Mit jelez a bilirubinszint?

A bilirubin az epeváladék egyik összetevője. A bilirubin epefesték, mely a test szöveteibe oxigént szállító hemoglobin bomlástermékeként keletkezik a szervezetben. A bilirubinszinted egyrészt függ a máj kiválasztó kapacitásától, de a lebomlásra kerülő vörösvérsejtek mennyiségétől is. Normálértéke 17 µmol/L alatt van. Az ennél magasabb szint rövid időn belül sárgasághoz vezethet, májbetegségre hívja fel a figyelmet, illetve az epeutak elzáródására, például epekőre utal.

Direkt bilirubin

A vörösvértestekben lévő hemoglobin adja a vér vörös színét. Amikor felszabadul a lebomló vörösvértestekből, bilirubinná alakul - ezt nevezik indirekt bilirubinnak. A máj enzimrendszere ezt vízoldhatóvá teszi, az így kialakult - már vérben is oldható - formát hívják direkt bilirubinnak. A direkt bilirubin normálértékének 0,1-0,3 mg/dl - 1,7-5,0 µmol/L között kell lennie. Amennyiben a laboreredmény ennél magasabb szintet mutat, úgy májbetegség - például májgyulladás, májdaganat -, illetve epeút-elzáródás, epekő vagy hasnyálmirigy-betegség állhat a háttérben.

Össz-bilirubin

Ha az össz-bilirubin szinted magas, az a vörösvértestek fokozott lebomlására utal a szervezetedben. A normálérték feletti szint oka lehet májbetegség, illetve epeelfolyási akadály - például epekő - is. Az össz-bilirubin normálértéke 0,3-1,0 mg/dl - 5-17 µmol/L között van. Amennyiben tartósan magas a bilirubin szintje a szervezetben, az a szemfehérje, valamint a bőr sárgulásával, illetve bőrviszketéssel is felhívja magára a figyelmet.

Újszülötteknél fokozott a veszély!

Újszülöttek esetében a magas bilirubinszint - különösen, ha hosszan fennáll - vakságot vagy értelmi fogyatékosságot is okozhat, mivel pusztítja a fejlődő agysejteket. Felnőtteknél, valamint idősebb gyermekeknél azért kisebb a kockázat, mert esetükben már kialakult az úgynevezett vér-agy gát, mely meggátolja a bilirubin bejutását az agysejtek közé.

A vizeletben is lehet?

Egészséges esetben a vizeletből nem mutatható ki bilirubin, vagyis normálértéke: 0 µmol/L. Amennyiben mégis jelen van a vizeletben a bilirubin, úgy az epeutak elzáródására - epekőre, hasnyálmirigy-gyulladásra, májbetegségre - hívja fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük