Ezt csináld reggel éhgyomorra: a legegyszerűbb méregtelenítő módszer

Nem kell mást tenned, mint ezzel öblögetni a szádban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy arról leheletfrissítő praktikákról szóló cikkünkben is írtunk, a több ezer éves ájurvédikus praktikának számító olajos öblögetés elősegítheti a megfelelő szájhigiénia biztosítását, hívei szerint ennél azonban sokkal többre is képes.

Amellett például, hogy eltávolítja a szájban található baktériumokat, méregtelenít, és védőréteget képez, egyfajta stresszoldó hatással is rendelkezik, hogy csak néhányat említsünk jótékony hatásai közül.

Miért lehet jó?

A több ezer éves indiai, természetes orvostudományi rendszer, az ájurvéda - maga a szó is azt jelenti, hogy az élet tudománya, illetve a hosszú élet gyakorlata - egyes praktikáit a természetgyógyászok a nyugati országokban is előszeretettel ajánlják pácienseiknek, többek között az olajos szájöblögetést is, mint hatékony méregtelenítő módszert.

Az olaj a szájban az öblögetés során összegyűjti a méreganyagokat és a baktériumokat, hidratálja a száj nyálkahártyáját - a száraz nyálkahártyán jóval könnyebben elszaporodnak a kórokozók -, és egyfajta védőréteget képez, melyen előbbiek nehezebben telepednek meg.

Bár az ájurvédikus orvostudomány hívei szerint az öblögetés a teljes testre jótékony hatást fejt ki, és bizonyos krónikus betegségek kezelésében is segíthet, hatásmechanizmusa nem teljesen ismert, így bizonyossággal főként az jelenthető ki, hogy a szájhigiénia szempontjából érdemes lehet kipróbálni, a tapasztalatok szerint ugyanis fokozza a nyáltermelést, egészségesebbé teszi a nyálkahártyát, az ínyt és a fogakat, az általa képzett védőréteg révén pedig csökkentheti akár a megfázásos és egyéb fertőzéses megbetegedések kialakulásának valószínűségét is.

Mindemellett napindító rutinként sokak szerint nyugtató, kiegyensúlyozó, stresszoldó hatása is lehet, míg vannak, akikre épphogy serkentőleg hat reggelente.

Ez a különbség az afta és a szájüregi rák között - Képeken mutatjuk!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan csináld?

Az öblögetést reggel, éhgyomorra kell elvégezni hidegen sajtolt napraforgóolajjal vagy például szezámolajjal, kókuszolajjal, ügyelj azonban arra, hogy olyat válassz, mellyel kapcsolatban biztos vagy benne, hogy nem alakít ki nálad allergiás tüneteket.

Vegyél a szádba az olajból egy evőkanállal, majd forgasd alaposan át, öblögess vele, és hagyd, hogy ide-oda folyjon - elvileg 15-20 percig kell a szádban tartani, de ennél kevesebb is lehet az idő, ha nem bírod, vagy éppen érzed, hogy mindenhol alaposan körbeforgattad már. Az idő lejártával egyszerűen ki kell köpni az olajat, majd elvégezni a szokásos fogmosási rutint.

Ezt is szeretjük