Száraz köhögés az eleje, de komoly gyomorbaj lehet belőle
Nem szabad félvállról venni a tünetet
Komoly betegség, sokakat érint.

nagykep?cikkid=169665&kep=torokszorito-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett menedzserbetegség nem mítosz, hanem nagyon is valóságos, és még csak nem is kell ilyen pozícióban dolgozni ahhoz, hogy problémákat okozzon az állandó stressz és nyomás.

A menedzserbetegség mögött sok minden meghúzódhat, de kialakulásáért általában egy adott szituáció, illetve élethelyzet a felelős, ez lehet munkahelyi elvárás, de akár szülés után is jelentkezhet a holtfáradt kismamán. A folyamatos stressz jelentősen gyengítheti a szervezet védekező mechanizmusait. Az egyik első jel lehet az ingerköhögés, ami egy száraz, váladék nélküli köhögés.

Egy jó szakorvos ilyenkor azonnal felteszi az ingerköhögéssel küzdő betegeinek a kérdést, hogy a gyomruk rendben van-e. A fül-orr-gégész  nem véletlenül küldi a betegeket gasztroenterológushoz. Amikor a saját szaktudását latba vetve minden felsorolt betegséget kizárt, refluxra, azaz a gyomorsavnak a nyelőcsőbe való visszafolyására gyanakszik.

A munkahelyi stressz és a reflux kapcsolata

A menedzserbetegség tünete lehet a reflux, aminek kiváltója a munkahelyi stressz. Okaként a záróizom gyengesége mellett szóba jöhet a gyomorra nehezedő fokozott nyomás, amit szűk ruha viselése is kiválthat. De oka lehet a túlsúly, a túlevés, a terhesség vagy valamely gyógyszer, illetve az erős fűszerek fogyasztásán túl a túlzott kávé- vagy alkoholfogyasztás, a rendszertelen táplálkozás, amelyek hátterében lelki tényezők állhatnak.

A refluxnál a gyomor felső záróizmának nem megfelelő záródása esetén a gyomorsav a nyelőcsőkörnyéki idegek ingerlésén keresztül égő érzést kelt a mellkasban, amit sokan szívinfarktusnak gyanítanak. A gyomorsav, illetve savas gőze a torokig felkerülve ingerköhögést is okozhat, a tüdőbe jutva akar vizenyősödést, tüdőkárosodást eredményezhet.

Hogyan lehet a refluxtól megszabadulni?

A gyakorlatban kizárólag antacidokat használ az orvostudomány, melyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét. Hosszabb távon sajnos ez a megoldás az emésztés rovására megy, az emésztésben fontos baktériumflóra is gyengül. Dr. Andrew Weil, az integratív kezelési eljárások szakértője szerint nem a gyomorsavat kell csökkenteni, hanem a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáját kell megvédeni a sav maró hatásától.

A nyálkahártya nyálkaképződését és saját védekező mechanizmusát, azaz a lokális prosztaglandin-termelődést fokozni lehet. Ezt az orvosi édesgyökér flavonoidjaival el lehet érni. Ez nem gyógyítja a refluxot, de a tüneteit mérsékli, amelyek akár el is maradhatnak. Számos ilyen hatóanyagú készítmény már itthon is elérhető. Súlyos refluxtünetek esetén hasznos kiegészítő terápia antacid szedése mellett.

A stresszhelyzet tüneteit kell először elhárítani

Amikor valaki a munkája, családi körülményei miatt vagy éppen szülés után stresszhelyzetbe kerül, érdemes legelőször is a kellemetlen tüneteket elhárítani. Ha például a reflux tüneteit enyhítik egy egyszerű táplálékkiegészítővel, a páciens máris jobban érzi magát. Ezáltal fogékonyabbá válik a stresszt megelőző és csökkentő pszichoterápiás módszerek iránt. A betegség professzionális kezelése gyakran megköveteli az orvos és a pszichológus együttműködését is.

Ezt is szeretjük