Gyomorégés és maró érzés a torokban: új gyógymód a reflux kezelésére
Egy mágneses gyűrű lehet a megoldás reflux ellen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlását kísérő kellemetlen, maró érzést mindenki megtapasztalta már egyszer-kétszer, ám ha jelenség rendszeressé válik, refluxbetegségről beszélünk.

Az Egyesült Királyságban már alkalmazzák az úgynevezett LINX Reflux Management Systemet, melynek köszönhetően megszüntethetők a betegség okozta tünetek.

A reflux kiváltó okai

A betegség a gyomor felső záróizmának hibás működése miatt alakul ki - ebből adódik, hogy a gyomorsav, illetve a gyomor tartalmának egy része vissza tud áramolni a nyelőcsőbe. A betegség kialakulásának rizikófaktora lehet az alkohol, illetve fűszeres ételek túlzott fogyasztása, a dohányzás, valamint a túlsúly.

A reflux tünetei

  • Gyomorégés.
  • Gyakori rekedtség.
  • Savanyú íz a szájban.
  • Maró érzés a torokban.

A betegséget érdemes komolyan venni, hiszen károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. Megfelelő kezelés hiányában 10-15 év alatt kialakulhat az úgynevezett Barrett-nyelőcső, melyből könnyen vezethet rákos elváltozáshoz. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a Barrett-nyelőcsőről.

Új gyógymód a reflux kezelésére

A LINX Reflux Management System a nyelőcső záróizmának működését támogatja. Ilyenkor endoszkópos műtéti eljárással egy mágneses gyűrűt ültetnek be a gyomor felső záróizma köré.

A mágnesességnek köszönhetően a gyűrűt alkotó gyöngyök összezáródnak, amikor a savtartalom elkezdene visszaáramlani a nyelőcsőbe, ugyanakkor nem akadályozzák meg, hogy a táplálék a gyomor felé haladjon.

Nagy Britanniában eddig 20 embernek ültettek be ilyen mágneses eszközt, 90%-uk azonnal abbahagyhatta a refluxbetegségre felírt savlekötő tabletták szedését.

Mint dr. David Ashton, a Spire Manchester Hospital orvosa elmondta, van esély arra, hogy a mágneses gyűrű idővel elmozdul a szervezetben, ám az eddigi eredmények bíztatóak.

Tudj meg többet a refluxról!

Kattints az alábbi videóra, ha több információra vágysz a gyomorégéssel kezdődő betegséggel kapcsolatban.

Táplálkozási tanácsok reflux esetén

A reflux kezelése hazánkban többnyire gyógyszerekkel és életmódváltással történik. Ha érint a betegség, fontos, hogy letedd a cigarettát, illetve minimalizáld az alkoholfogyasztást. Kerüld a fűszeres ételek fogyasztását, és igyekezz leadni a pluszkilókat. Az orvos jellemzően többféle gyógyszert is felír: egyes tabletták a gyomorsav termelődését csökkentik, míg mások megkötik azt.

Ezt is szeretjük