A fémes szájíz okai: mérgezés, terhesség vagy kávé áll a háttérben
Talán csak apróság okozza a kellemetlen szájízt, de lehet, hogy komolyabb a baj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kellemetlen, fémes szájíz hátterében számos dolog húzódhat meg. A tünetet okozhatja a száj baktériumflórájának változása, gyógyszermellékhatás, nagymértékű kávéfogyasztás, de akár terhesség is állhat a háttérben. Ha már több napja tapasztalod, mindenképpen javasolt utánajárni az okoknak.

Mérgezés - nehézfémek a tünet mögött

Legsúlyosabb esetben a fémes íz mérgezésre hívja fel a figyelmet. Leggyakrabb ólom-, illetve higanymérgezés áll a tünet mögött, de okozhatja kadmium is. Ha lepattogzott zománcú edényben főzöl, veszélyezteted saját és családod egészségét.

Amennyiben savas ételt készítesz, arra is ügyelj, hogy ne alumíniumedényben főzd. Ugyancsak érdemes odafigyelned a felbontott konzervdobozok belsejére: ha ugyanis sérült a védőréteg, kioldódhatnak a mérgező fémek. Gyakran a halak húsa is szennyezett lehet nehézfémekkel, de káros lehet az amalgámtömés is, ha higany szabadul fel belőle.

Terhesség - korai tünet

A várandós nőknek megváltozik az íz- és szagérzékelése. A terhesség alatt sokszor olyan ételt kívánhatsz meg, amelyet előtte sohasem, illetve fordítva is igaz: a korábban kedvelt táplálékok most tiltólistásak lehetnek. Ezzel egy időben megtörténhet, hogy furcsa fémes ízt érzel a szádban, amely az ízlelésedet is befolyásolja. Mindez a megváltozott hormonháztartás következtében alakul ki, és jellemzően a terhesség első harmadában fordulhat elő.

Kávé - nem mindegy a minőség

Napi öt-hat csésze eszpresszót iszol, hogy ébren tudj maradni? Ne csodálkozz, ha egy ideje kellemetlen fémes ízt érzel a szádban. Amennyiben a minőségre kevesebb figyelmet fordítasz, mint a mennyiségre, erre még nagyobb esély van. Hazánkban átlagosan napi két-három csésze a táplálkozási szakértők által elfogadott mennyiség. Ennyi kávé - feltéve, hogy jó minőségű - még pozitív hatással van az egészségi állapotodra. Ennél többet azonban nem ajánlott meginnod.

Ínybetegség - ínyvérzéssel is jár

Gyakran vérzik az ínyed fogmosáskor? Valószínűleg ínybetegség okozza a problémát, mely egyben megmagyarázza a fémes szájízt is. Egyáltalán nem ritka probléma: a felnőtt lakosság döntő többsége nem szuvasodás miatt veszíti el a fogait, sokkal inkább ínybetegség okozza a foghullást. Lehet, hogy nem súlyos a dolog, és csak enyhébb fogínygyulladásról van szó, ám az is előfordulhat, hogy fogágybetegség alakult ki nálad. Akárhogy is, ha ínyvérzést és fémes szájízt tapasztalsz, mindenképpen fordulj fogorvoshoz.

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Refluxbetegség - visszaáramló gyomorsav

A refluxbetegség lényege, hogy a gyomor felső záróizma hibásan működik, nem zár megfelelően. Így a már gyomorba jutott táplálék egy része - a maró hatású gyomorsavval együtt - időről időre visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amellett, hogy marja a nyelőcső nyálkahártyáját, valamint a gyomorszáj környékén fájdalmat okoz, kellemetlen szájízzel is együtt jár. Gyakrabban savanyú, ritkán fémes ízt érezhetsz a szádban. A reflux kezelése rendkívül fontos, mert idővel szövődményként Barett-nyelőcső alakulhat ki belőle.

Tudj meg még többet a betegségről!

Kattints az alábbi, szakértőnkkel készített videóra, és még több információt gyűjthetsz be a refluxbetegségről.

Gyógyszerek is okozhatják

Egyes gyógyszerek szedése során mellékhatásként jelentkezhet fémes szájíz. Ezeknek a tablettáknak a csomagolásán minden esetben fel is tüntetik, hogy kellemetlen ízt tapasztalhatsz használatuk során. Ilyenek például a metronidazolt - baktériumellenes szerek csoportjába tartozó vegyület - tartalmazó szerek: Klion, Supplin.

Ezt is szeretjük