A reflux rákkeltő szövődménye: Barrett-nyelőcső

Sokan ártalmatlan kellemetlenségként gondolnak a refluxra, pedig veszélyes következményekkel járhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsavtartalom igen kellemetlen jelenség. Szinte mindenki tapasztalja olykor, ám ha gyakorivá válik, már reflux betegségről beszélünk.

Amellett, hogy az egészségügyi probléma kínzó tüneteket okozhat, sajnos egy rendkívül veszélyes szövődménye is kialakulhat. A Barrett-nyelőcső ugyanis már a rák előszobájának tekinthető.

Dióhéjban a refluxról

A reflux betegség a gyomor felső záróizmának hibás működéséből adódik. Ha ez nem zár megfelelően, a gyomortartalom egy része - a maró hatású gyomorsavval együtt - visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, a rendellenesség pedig különféle tünetekkel hívja fel magára figyelmet.

A reflux jelei

  • Savanyú szájíz.
  • Nyelési nehézség, köhögés.
  • Gyomorszáj környéki fájdalom.
  • A torokban jelentkező maró érzés.

Ezek a tünetek rendszerint étkezést követően, illetve lefekvés után - testhelyzet változtatásakor - jelentkeznek.

A betegség kezelése általában életmód-változtatással, illetve gyógyszerekkel történik. Fontos a túlsúlytól való megszabadulás, illetve a fűszeres ételek mellőzése. A koffeintartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztása szintén nem ajánlott. Ha ezek a változtatások nem hoznak eredményt, az orvos általában gyógyszert ír fel: egyes tabletták csökkentik a gyomorsavtermelést, míg mások megkötik azt.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így alakul ki a Barett-nyelőcső

Amennyiben a refluxot nem kezelik, úgy hosszú idő alatt - általában 10-15 éven belül - kialakul a szövődménye, az úgynevezett Barrett-nyelőcső. A kóros elváltozás lényege, hogy a nyelőcső alsó szakaszán - a gyomorhoz közel - a laphámsejteket mirigyhám váltja fel. Mindez a gyomorsav maró hatása miatt történik.
A Barett-nyelőcső veszélye, hogy könnyen alakul ki belőle daganatos elváltozás. A nyelőcsőrák pedig az egyik legveszélyesebb ráktípus: statisztikai adatok szerint a betegek csupán 15%-a él a diagnosztizálást követően öt évnél tovább.

Mit javasol a dietetikus reflux ellen?

Ha többet szeretnél tudni a reflux betegségről, illetve arról, milyen életmódbeli változtatásokkal orvosolható, nézd meg videónkat!

Mit tehetsz ellene?

A Barrett-nyelőcső kezelése eddig műtéti beavatkozásra, valamint - a refluxhoz hasonlóan - gyógyszeres terápiára épült. Az operáció során ilyenkor sebészi úton állítják helyre a gyomor záróizmának működését. Ezek a módszerek azonban a Barrett-nyelőcső esetében nem jelentenek teljes gyógyulást, csupán a már elkezdődött folyamat lassítására irányulnak. Egy új, arizonai kutatás azonban reménykeltőnek tűnik.

Forradalmi kutatás

David E. Fleisher, az arizonai Mayo Clinic gasztroenterológusa nemrégiben egy rendkívül ígéretes kutatás eredményeiről számolt be. Az általa vezetet klinikai vizsgálatban összesen 70 olyan beteg vett részt, akinél Barett-nyelőcsövet diagnosztizáltak - és még kezdeti stádiumban voltak. David E. Fleisher egy új eljárásnak, endoszkóppal végzett rádiófrekvenciás kezelésnek vetette alá a pácienseket.

Az endoszkóp segítségével, műtéti beavatkozás nélkül tudták eltávolítani a károsodott szöveteket a nyelőcső belsejéből. A világítással és optikával ellátott csövet levezették a beteg nyelőcsövébe, így elkerülhető volt a sebészi beavatkozás.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kezelést követően a pácienseket még két és fél évig rendszeres endoszkópos vizsgálatnak vetették alá - így nyomon követve a beavatkozás hatását. Az eredmények két és fél év után azt mutatják, hogy a betegek 98%-ánál hatásosnak bizonyult a rádiófrekvenciás kezelés.

Ezt is szeretjük