Ez a legveszélyesebb stresszforrás az életedben
Őszintén meglepődsz majd
Egy amerikai kutatás szerint nem onnan ér stressz, ahonnan várnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alapvetően egyénfüggő, hogy valaki élete mely részére tekint legkomolyabb feszültségforrásként, de ha stresszről van szó, a legtöbb embernek elsősorban a munkahelyi környezet ugrik be.

Ezért is érdekes a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatása, amelynek eredménye azt mutatja, hogy az emberek - különösen a nők - kortizolszintje magasabb otthon, mint a munkahelyen.

A kortizol szerepe stresszhelyzetben

A kortizol - köznapi néven stresszhormon - egy, a mellékvesekéreg által termelt hormon, amelynek fontos szerepe a vérnyomás fenntartásában, az anyagcsere és az immunfunkciók szabályozásában, a testen belül kialakult gyulladások csökkentésében.

A kortizol szintje reggel, ébredés után kezd emelkedni a szervezetben, és termelése stresszhelyzetben tovább fokozódik.

Ez a hormon létfontosságú ahhoz, hogy túléld és megoldd a nap során felmerülő kisebb-nagyobb stresszhelyzeteket. Ha azonban a mérhető szintje hosszú időn át magas marad, megnehezíti a teherbeesést - mivel a kortizol akadályozza a progeszteron sejtbe jutását, ami egyenes út az ösztrogéndominanciához -, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, illetve sok egyéb betegséghez ad alapot.

A nők stresszesebbek otthon?

A Penn State összesen 122 ember kortizolszintjét mérte munkaidőben, illetve azon túl. Mind a nők, mind a férfiak esetében magasabb stressz-szintet mutattak ki otthoni környezetben. Azonban a férfiakéval összehasonlítva a nőké még magasabbnak bizonyult. Nehezen magyarázható, hogy a munkahelyi stressz miért bizonyult alacsonyabbnak az otthonihoz képest, de kutatók szerint előfordulhat, hogy az áll a háttérben, hogy a munkahelyen kívül töltött idő nehezebben átlátható, illetve szervezhető.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A háztartás még mindig inkább női feladat

A nők férfiakéhoz képest magasabb kortizolszintjét a kutatók abban látják, hogy a szebbik nemre nagyobb teher hárul az otthoni teendőkben. A napi nyolc-tíz órás munka után még akad mosni- és takarítanivaló, főzés-mosogatás. Hogy a nemek közti munkamegosztás nehezen változik, annak hátterében többek között az olyan kutatási eredmények is állnak, amelyek szerint a párkapcsolatnak, illetve a szexuális életnek nem tesz jót, ha a férfiak házimunkát végeznek.

Ezt is szeretjük