Ezért árt a házimunka a férfiaknak: megdöbbentő kutatás
Ki végezze a házimunkát? A férfi, a nő, vagy mindent közösen? Íme, néhány furcsa kutatás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy 2009-es kutatás szerint, melyet a Népességtudományi Kutatóintézet végzett el, a magyarok gondolkodnak a legkonzervatívabban a házimunkáról európai társaikhoz viszonyítva.

A tanulmányból kiderült, hogy magyar nők az otthoni feladatokból 3,3-szor nagyobb részt vállalnak, mint a párjuk, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a hazai nők ezzel épp olyan elégedettek, mint például francia vagy német társaik, ahol azonban kisebb arányban veszik ki részüket a nők a házimunkából, mint nálunk.

Bár sok háztartásban a nők és a férfiak együtt végzik el a teendőket, hiszen emellett mindketten dolgoznak, sok nőnek máig nagy megterhelést jelent, hogy előbbiek tetemes része rámarad, amellett, hogy gyermekeit vagy épp a család idős hozzátartozóit is gondozza. Egyes kutatások alapján azonban nem is jó, ha a hagyományos női szerepeket a férfiak veszik át - íme, két érdekes kutatás, valamint a cáfolat. Előbbi kettő egészen elképesztő.

A házimunka káros a férfiakra?

Az MTI korábban beszámolt a kaliforniai Stanfordi Egyetem tudósainak kutatásáról, mely szerint a házimunka öli a spermiumokat, és komolyan érintheti egy férfi nemzőképességét, ugyanis az árammal működő gépek és eszközök ártanak a hímivarsejteknek elektromágneses terük révén. Különösen káros a mikrohullámú sütő, de nem tesz jót a porszívó sem.

Az amerikai kutatók állításaikat 148 spermadonorra alapozzák. Elemzésük szerint azok, akik háztartási gépek erős elektromágneses sugárzásának voltak kitéve a mintavétel előtt, rosszabb minőségű spermával szolgáltak, életképes sejtjeik száma jóval alacsonyabb volt, mint a házimunkagépektől mentes férfiakéi. A kutatás vezetője azt is megjegyezte, hogy az összefüggés logikus magyarázat arra, miért gyengül már évszázada a férfiak ivarsejtminősége.

Állítólag a kapcsolatnak sem tesz jót

2013 januárjában nagy port kavart az a kutatás is, melyet a Washingtoni Egyetem szociológusai végeztek el. Az MTI információ szerint ugyanis ennek eredményeként a tudósok azt jelentették ki, hogy ritkább a szex, ha a férfi több házimunkát végez. Az eredmény 4500 házaspár adatain alapszik. A tanulmány szerint azok a párok, melyek a nemek szerinti hagyományos módon osztoznak az otthoni teendőkön - azaz a nő főz, most, takarít, a férfi pedig a kertben tesz-vesz, autóval bíbelődik, villanykörtét cserél -, gyakrabban szeretkeznek.

A tanulmány egész pontos adatokkal szolgál. A heti női jellegű házimunka egy háztartásban 34, a férfiúi csak 17 órányi. Ahol a férj csakis a 17 órányi férfias feladatkört teljesíti, a pár 1,6-szer gyakrabban szeretkezik, mint az a pár, melyben a férj átveszi neje munkájának egy részét. Még több a szeretkezés ott, ahol a feleség 68 órával többet dolgozik a háztartásban, mint a férj: itt havonta három alkalommal gyakoribb. A tanulmány egyik szerzője szerint ennek oka, hogy a hagyományos nemi szerepek érdekesebbé, vonzóbbá, titokzatosabbá teszik a másik felet.

A férfi vagy a nő takarítson?

Máig vita tárgya, a nő dolga-e a takarítás. Megkérdeztük az utca emberét, mit gondol a témában.

Mások szerint ez a boldogság titka

Mindennek némileg ellentmond az a 2009-es, nemzetközi társadalomkutatók által elvégzett kanadai felmérés, mely szerint azok a párkapcsolatok a legboldogabbak, ahol a család fenntartásához szükséges minden teendőt sikerül lényegében megfelezni.

Te mit gondolsz a témáról?

Ezt is szeretjük