Milyen gyakran kell takarítani?

4 jel, ami kényszerbetegségre utal

A takarítással is túlzásokba lehet esni, méghozzá nagyon könnyen. Nézd meg, kényszerbeteg vagy-e!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg egyesek a takarítást a hátuk közepére sem kívánják, olyanok is akadnak, akik túlzásba viszik az állandó házimunkát.

Cikkünkből kiderül, hogy az egyes felületeket milyen gyakran kell megtisztítani, ahogyan az is, ki az, aki már a kényszerbetegség tüneteit produkálja.

Heti és havi teendők

Általában a hétköznapokon nem jut idő arra, hogy az elöl hagyott holmikat visszapakold a helyükre, ezért többnyire a hétvégi lista szaporodik meg néhány plusz teendővel. Ha parkettád van, nyilván nem tudod elkerülni a mindennapos felsöprést, de porszívózni és felmosni bőven elég a hétvégén, ahogyan a portalanítást is és a nagymosást is elég a két napban intézni. Általában a fürdőszoba és a WC fertőtlenítése is ekkorra esik, de attól függően, hogy hányan és milyen gyakorisággal használjátok, elég akár kéthetente is tisztítani.

Havonta aktuális lehet a függönyök mosása, illetve az ágynemű cseréje és az ágytakaró tisztítása is. Érdemes ilyenkor kitisztítani a lefolyókat, letörölni a csempéket és a vízköves felületeket is átdörzsölni. Valamint a kilincseket, kapcsolókat áttörölgetni és megszabadítani őket a kórokozóktól.

Nagytakarítás

Ha sikerül minden hétvégén a legfontosabb teendők során végigmenned, akkor a nagytakarítást bőven elég három-négyhavonta megejteni. Ilyenkor a klasszikus teendők mellett érdemes átpakolni a konyhaszekrényt, kidobni az esetleges lejárt szavatosságú dolgokat. Átvariálni a ruhatárat az évszakhoz igazítva, szelektálni azt, amit már nem hordasz, amire nincs szükség.

Ajánlatos ilyenkor a bútorokat is elhúzni, áttörölni és a szobákat az utolsó sarokig kitakarítani. Ha szőnyeged van, akkor a portalanításon túl a mosószeres tisztítás se maradjon el, hogy a poratkák egészen biztosan ne rekedjenek a szálak között. Sőt, ilyenkor aktuálissá válik az ablakok lemosása is, hiszen ennyi idő alatt a környezeti viszontagságoknak és a szmognak hála, egészen vastag koszréteg kerülhet az üvegtáblákra.

Nem árt vigyázni a tisztítószerekkel

Egyes tisztítószerekkel nem árt vigyázni, mert akár veszélyesek is lehetnek az egészségedre nézve. Tudd meg, melyek ezek!

Kényszeres takarítás

A takarításnak is megvannak a maga íratlan aranyszabályai, ami azt jelenti, hogy ezzel is túlzásokba lehet esni. Ha valaki szinte kórosan próbál rendet és tisztaságot tartani a lakásban, az már kényszeresnek számít. Ez a betegség nem más, mint egyfajta szorongásos zavar, ami rögeszmés gondolatokkal és cselekedetekkel, cselekvéssorozatokkal társul. Jelen esetben egyfajta rituáléról van szó, amikor a beteg addig nem nyugszik, míg nem csillog-villog minden a lakásban.

Az órákon át tartó suvickolás, pakolás, a gyakori mosás, a mindennapos, túlzottan precíz rendrakás is aggasztó lehet, de a kényes ügyelés, hogy egy morzsa, hajszál, vagy szösz se látszódjon meg a parkettán vagy a burkolaton, egyértelmű jele a kényszerbetegségnek. Ahogyan az is, ha mindennek megvan a maga, pontos helye, de ha valami nem oda kerül vissza, akkor a beteg addig munkálkodik, míg vissza nem rendezi a dolgokat eredeti állapotukba.

Ezt is szeretjük