12 tápanyag, ami lassítja az agy öregedését: elősegítik a memória megőrzését idősebb korban
Ezek az agyvédő tápanyagok bizonyítottan lassíthatják a kognitív öregedést.
Az öregedés elkerülhetetlen folyamat, de a kognitív hanyatlás megelőzése és lassítása érdekében sokat lehet tenni. Egy új tanulmány, amelyet a University of Nebraska-Lincoln és a University of Illinois at Urbana-Champaign kutatói végeztek, azt bizonyítja, hogy a megfelelő táplálkozás tényleg segíthet megőrizni az agy egészségét, és lassíthatja az öregedését.
Memóriajavító tápanyagok időseknek
A kutatás során száz egészséges, 65 és 75 év közötti idős embert vizsgáltak. A résztvevők demográfiai adatokat, testméréseket és fizikai aktivitást rögzítő kérdőíveket töltöttek ki, majd vérplazmát vettek tőlük böjt után, hogy elemezzék a tápanyag-biomarkereket. Emellett kognitív teszteken vettek részt és MRI-vizsgálatokon estek át. A kutatók kétféle agyi öregedési mintázatot azonosítottak: felgyorsult és a vártnál lassabb öregedést.
A lassabb agyi öregedést mutató résztvevők vérplazmájában specifikus tápanyagprofilokat találtak, amelyek hasonlóak a mediterrán étrendben található tápanyagokhoz. Ezek a következőket tartalmazták:
- Zsírsavak: vaccenic-sav, gondoic sav (11-Eicosenoic), alfa-linolénsav, eikozapentaénsav, eikozénsav és lignocerinsav.
- Antioxidánsok és karotinoidok: cis-lutein, transz-lutein és zeaxantin.
- Két formája az E-vitaminnak és a kolin.
Ez a tápanyagprofil jelentősen hozzájárult a jobb kognitív teljesítményhez és az egészségesebb agyi struktúrákhoz. A mediterrán étrendet, amely ezekben a tápanyagokban bővelkedik, már korábban is összefüggésbe hozták az egészséges agyi öregedéssel.
Aron Barbey, a Center for Brain, Biology and Behavior igazgatója szerint a tanulmány különlegessége abban rejlik, hogy az agyi struktúrát, a működését és az anyagcserét egyszerre vizsgálja, közvetlen kapcsolatot teremtve közöttük és a táplálkozás között. Nem csupán önbevallásos élelmiszerfrekvencia-kérdőívekre támaszkodik, hanem vérbiomarkereket is elemez.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatók tovább kívánják vizsgálni ezeket a tápanyagprofilokat és lehetséges terápiás beavatkozásokat. A jövőbeni vizsgálatokkal szeretnék meghatározni azt, hogy ezen tápanyagok táplálékkiegészítő formájában való bevitele javíthatja-e a kognitív teljesítményt és az agyi egészséget.
Mindenesetre a vizsgálat jól mutatja, hogy az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrend, ami gazdag zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban, hozzájárulhat az agyi funkciók megőrzéséhez.
Éveket fiatalodhat az agy ettől a 11 szokástól: nagyon jót tesznek a memóriával
Bizonyos szokások megfiatalítják az agyat a Harvard Egyetem kutatói szerint.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)