Serkenti az agyi funkciókat, csökkenti a szorongást: az aranygyökér 5 áldásos hatása a szervezetre

Az aranygyökér serkentő hatással van a testre, csökkenti a szorongást és a fáradtságérzetet is.

GettyImages-489171342
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos stresszfaktorok miatti szorongás csökkentésére, az agyi teljesítmény serkentésére és a szellemi kifáradás enyhítésére a természet patikája is ad segítséget, melyet a tudományos kísérletek is alátámasztanak.

A Rhodiola rosea, azaz magyar nevén aranygyökér vagy rózsagyökér egy hegyvidéken jellemző gyógynövény, melynek gyökerei segíthetnek megbirkózni a modern, felgyorsult életmód megpróbáltatásaival. Rengeteg hatóanyaga közül a két legfontosabbak a rosavin és a salidroside glikozid vegyületek, ezek alkalmassá teszik a gyógynövény kivonatát a szorongás, a fáradtság, a depresszió tüneteinek enyhítésére étrend-kiegészítőként alkalmazva.

Stresszcsökkentő hatású

Az aranygyökér természetes adaptogén hatással bír, tehát növeli a szervezet ellenálló képességét a stresszel szemben. Bizonyítottan enyhíti a krónikus stressz és a kiégés tüneteit. A 12 héten át vizsgált személyek már az első héten változásról számoltak be tüneteiket illetően napi 400 milligramm Rhodiola bevitele mellett, a hatás pedig idővel tovább folytatódott. Az eredményeket a kutatók biztatónak tartják, ám további megfigyelések lehetnének szükségesek.

Csökkentheti a kimerültséget

Az aranygyökér kivonata a kimerültség, a szorongás vagy a nem elégséges minőségi alvás miatti fizikai és szellemi fáradtság megszüntetésében is hasznos lehet. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatban részt vevők napi 400 milligramm Rhodiolát fogyasztottak nyolc héten át. Ennek folyamán javulásról számoltak be a stressz tünetei, a fáradtság, az életminőség, a hangulat és a koncentráció kapcsán már egy hét után.

Természetes antidepresszáns, erős mellékhatás nélkül

A depresszió rendkívül súlyos betegség, ami a mindennapi életritmust, életminőséget is befolyásolja, ezért diagnosztizált esetnél nem feltétlenül a természet patikája jelenti a segítséget, ám egyes tünetek csökkentésére, illetve a nagyobb gondok megelőzésére alkalmas lehet. A neurotranszmitterek kiegyensúlyozására és a tünetek legyőzésére gyakran erős antidepresszánsokat írnak fel, egy ilyen gyógyszerrel hasonlították össze a kutatók az aranygyökér-kivonatot 12 héten át szedve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár mindkét szer csökkentette a tüneteket, az antidepresszáns szertralint tartalmazó gyógyszer nagyobb hatással bírt. Egy előny mégis a Rhodiola mellett szólt, bár a hatás némiképp csekélyebb volt, mellékhatást is kevésbé produkált, jobban tolerálható volt a szervezet számára.

Az agyi teljesítményt is javíthatja

A megfelelő agyi teljesítményhez számos tényező hozzájárul, így az étrend, a mozgás, a szellemi feladatok és az alvás is, ám a természet is segítségül hívható nagyobb megpróbáltatással járó időszakokban. Több kísérlet arra jutott, hogy az aranygyökér a tanulási és memóriafunkciókat is javítja, ennek alátámasztására természetesen még több vizsgálat szükséges.

Javíthatja a fizikai teljesítményt is

Az állóképesség növelésére, a mentális mellett a fizikai fáradtság csökkentésére is alkalmasak lehetnek a rhodiolakészítmények. A kutatási eredmények azonban ennek kapcsán vegyesek, egyes kísérletek szerint javította az izomerőt, mások nem számoltak be jelentős teljesítménynövekedésről, illetve egyelőre a hatásmechanizmus sem teljesen ismert a fizikai teljesítményre vonatkozóan, ennek további feltárására lenne szükség.

Laboratóriumi körülmények között végzett kutatások és állatkísérletek alapján egyébként potenciálisan hatásos lehet az aranygyökér-kivonat a vércukorszint-szabályozásban és a rákmegelőzésben is, erre azonban még további, embereken végzett vizsgálatok is szükségesek lennének.

A Rhodiola rose kivonata leggyakrabban tablettás formában kapható a különböző drogériákban, patikákban, gyógynövényszaküzletekben, webshopokban. Diagnosztizált betegség, gyógyszerszedés esetén javasolt egyeztetni a kezelőorvossal az étrend-kiegészítőről, egyéb esetben általában napi 400-600 milligrammos dózist javasolnak a hangulat javítására, a stressz és a fáradtság csökkentésére, de már napi 200-300 milligramm is fokozhatja némiképp a mentális és fizikai teljesítményt. Legjobb éhgyomorra beszedni, enyhe stimuláló hatása miatt inkább nem este javasolt.

Hangulatjavító szerek a természet patikájából

Az antidepresszáns hatású gyógynövények mindig bevethetők a lehangoltság és a stressz ellen.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük