Miért hiszed, hogy a frontok okozzák az állandó fáradtságod? 8 másik ok a háttérben

Lassan nincs olyan nap, hogy ne éreznéd kimerültnek magad? Segítünk feltárni a hátterét!

no-faradt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavaszra kimerülnek a vitaminraktárak, a szervezet D-vitamin-szintje lecsökken, emiatt mindenkinél gyakrabban jelentkezhet fáradtság és különféle fertőző betegségek. De mi a teendő, ha huzamosabb ideje rosszullétek gyötörnek, és még meg sem gyógyultál az egyik betegségből, máris követi a másik?

Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, az Immunközpont főorvosa szerint ennek oka sokszor az életmódban keresendő, de akár komolyabb orvosi rendellenességet is jelezhet. 

A szorongás megbetegít

Sokan nem kapcsolják össze a kettőt, pedig az idegállapot nagyon is befolyásolja a közérzetet, az egészségi állapotot. Egy szorongó ember gyakran szenved gyomorproblémák, hányinger miatt, és sűrűbben betegszik meg, mert ez az állapot az immunrendszerét is legyengíti. Emellett fokozott verejtékezés, légszomj, szédülés, magasabb pulzus és remegés is gyakran - vagy bizonyos helyzetekhez köthetően - jelentkezhet. Ha ez az állapot hat hónapnál tovább tart, akkor generalizált szorongásos zavar gyanúja áll fenn, mely mindenképpen orvosi kezelést igényel.

A krónikus stressz fizikai tüneteket okoz 

Bizonyos esetekben a stressz normális és hasznos reakció, hiszen veszélyhelyzetekben a gyorsabb reakciót, a menekülést segíti. Ám, ha huzamosabb időn át jelentkezik, a szervezet az állandó készenlétben kimerül. Ez negatívan befolyásolja az immun-, az idegrendszer, a hormonok és a szív egészségét. Energiahiány, emésztési problémák - hasmenés, székrekedés -, álmatlanság, szorongás, izomfájdalom és merevség, fejfájás, gyakoribb fertőzések, a társasági élet beszűkülése jelezheti, hogy túl sok a stressz az életedben.

A túl kevés alvásnak egészséged látja kárát

Ha keveset, vagy, ha időben ugyan eleget, de rosszul - például gyakori ébredésekkel - alszol, akkor idővel szervezeted jelezni fog. Az alkohol, a koffein és bizonyos gyógyszerek is befolyásolják az alvás minőségét, különösen, ha a lefekvés előtti órákban fogyasztod őket. Az alváshiány tünete a nappali fáradtság, álmosság, a koncentráció csökkenése, az ingerlékenység és a szorongás, a gyakoribb fertőzések.

Nem megfelelő étrend és túl kevés folyadék

Az egyoldalú vagy kevés értékes tápanyagot tartalmazó étrend nem biztosít elegendő energiát a szervezet számára, emiatt is jelentkezhet krónikus fáradtság, gyengeség, gyakoribb fertőzések és lassabb gyógyulási idő. Sokan elfeledkeznek arról, hogy napközben rendszeresen igyanak, a dehidratáltság pedig a teljesítőképesség romlását, koncentrálási nehézségeket és fejfájást is okozhat.

Rossz higiéniás szokások

Az emberi bőr az elsődleges védelmi vonal a kórokozókkal szemben, ezért fontos, hogy figyelj az egészségére. A rendszeres tisztálkodás, az egészséges baktériumflórájának megőrzése, a száraz, kirepedezett bőr kezelése megfelelő hidratáló készítménnyel, az ágynemű, a ruházat megfelelő tisztítása képes csökkenteni a fertőzések számát. A szájhigiénia szintén fontos eleme az egészségmegőrzésének. A szervezetben kialakuló gyulladások, rendellenességek gyakori kiindulópontjai a krónikus, kezeletlen ínybetegségek.

Vérszegénység miatti betegségek

A vérszegény emberek szervezetében kevés a hemoglobin, a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja. Ha a szövetek és a sejtek nem jutnak elég oxigénhez, nem tudnak tökéletesen működni. Az érintetteknél fáradékonyság, összpontosítási problémák, sápadtság és légszomj jelentkezhet.

Munkahelyi ártalom?

Ha valaki tartósan tartózkodik olyan környezetben, ahol a kórokozók magasabb arányban fordulnak elő, akkor természetes, hogy gyakrabban lehet beteg. A gyermekekkel vagy az egészségügyben dolgozók, a kollégiumokban, nagyobb közösségekben élők, a tömegközlekedési eszközökön rendszeresen utazók még inkább ki vannak téve a fertőzések veszélyének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Immunbetegségeket is jelezhet! 

Az autoimmun betegségek legyengítik az immunrendszert, emiatt gyakrabban kaphatsz el különböző fertőzéseket, és a felépülés is hosszabb lehet. Több autoimmun betegség létezik, mely ilyen hatást kiválthat. Ilyen például a lupusz, a sokízületi gyulladás vagy az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás is. Ezek ugyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, ám, ha hosszabb ideje fáradtsággal, bőrkiütésekkel, álmatlansággal, gyomor- és bélrendszeri tünetekkel küzdesz, érdemes immunológiai okokat is keresni a háttérben. 

Jógával a stressz ellen

Ha nemcsak a fáradtság, hanem a stressz is okozza a rossz közérzetedet, a következő jógagyakorlatok segítenek megszabadulni tőle.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük