Ingerlékeny vagy, és állandóan fáradt? Egy vérvételből kiderülhet, hogy a pajzsmirigyeddel van gond

Hangulatingadozások, koncentrációs zavar? Gondoltál már pajzsmirigybetegségre?

pajzsmirigy-vizsgalat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idegesség, hangulatzavar és a napjainkban olyan sok problémát okozó pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működésénél. Miért nem gondolnak a páciensek és a háziorvosok egyből pajzsmirigyzavarra?

Ezt is megtudod dr. Békési Gábor PhD-től, a Budai Endokrinközpont orvosától. 

Népbetegség

A pajzsmirigy zavarai népbetegségnek számítanak, a teljes lakosságra nézve az alulműködés több mint 4%-ban, a túlzott működés pedig 1,4%-ban fordul elő. Sok esetben nem derül ki időben a probléma, mert a tünetei sokszor enyhék, nehezen felismerhetőek, éppen ezért nem gondol senki a pajzsmirigyzavarra, a háziorvosok többsége sem, és számos beutalót kiosztanak, amire a megfelelő helyre jut a beteg.

pajzsmirigy-ultrahang

Pedig jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a pajzsmirigyhormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben és az agyi működésben is.

Számos szerv funkcióját befolyásolja

Dr. Békési Gábor PhD, belgyógyász-endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta: nem tesz jót a stresszes életmód, az állandó idegesség, a hangulatváltozás. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki trauma, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Túlműködésnél igen jellemző tünet a szapora szívverés, az idegesség, alulműködésnél pedig a depresszió. Ezeknél a problémáknál - melyek rendszerint más tünetekkel együtt jelentkeznek - nem érdemes külön-külön szakmai segítséget kérni, például azonnal pszichológushoz fordulni, a kiváltó okra, betegségre kell fényt deríteni, és a hatékony terápia esetén idővel megszűnik a jelentkező tünet is - erre kiváló példa a hajhullás, melyet számos betegség okozhat, így pajzsmirigyzavar is, megfelelő kezeléssel pedig megszűnnek a problémák. 

hajhullas

Egyetlen vérvétel!

A pajzsmirigybetegség kialakulásában fontos szerepet játszik az örökletes hajlam, így, amennyiben a családban előfordult már valamilyen pajzsmirigyprobléma, és megfigyelted magadon a különböző, pajzsmirigyzavarra jellemző tüneteket, fontos a vérvétellel történő szűrés - egyszerűen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége különböző laborparamétereket figyelve -, melynek részleteit beszéld meg szakorvosoddal!

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A pajzsmirigybetegség jelei az arcon

A pajzsmirigybetegség tünetei olyan szemmel láthatóak is lehetnek, mint az arc formájának megváltozása. Gyógyszeres kezeléssel szerencsére kezelhető a puffadás, és visszanyerhető az eredeti arcforma.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük