Mi történik a testben izzadás közben? Azt is tudni kell, mikortól jelezhet súlyos bajt

Az izzadás, bármilyen kellemetlen is, hasznos a szervezet számára. Csak ritkán jelez problémát.

izzadas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izzadás természetes testi funkció, melynek szerepe, hogy fenntartsa a szervezet optimális hőmérsékletét. A nyári melegben és sportolás közben a hőháztartás helyreállításához óránként akár 1-1,5 liter verejték is távozhat a testből, ezért ilyenkor különösen fontos a folyadékpótlás.

Az izzadás lényege, hogy a túlhevüléstől védi a szervezetet, hiányában a test túlmelegedne, ami egészségügyi problémákhoz, szélsőséges esetben halálhoz vezetne, ezért bármilyen kellemetlennek tűnik is, fontos és hasznos folyamat.

Az izzadás folyamata

Ha a test hőmérséklete külső vagy belső okok miatt emelkedni kezd, a hipotalamusz üzenetet küld az átlagosan hárommillió, bőr alatti irharétegben levő verejtékmirigynek, melyek elkezdik magukból párologtatni a 99%-ban vízből, 1%-ban sóból álló folyadékot. A távozó víz párolgása hűti a test felületét.  

A legtöbb mirigy a hónaljban, az arcon, a tenyéren és a talpon van, ezért érezheted azt, hogy leginkább itt folyik rajtad a víz. Az izzadság önmagában szagtalan, az ekkrin verejtékmirigyek az egész testen jelen vannak. A testszag akkor érezhető, ha a fejen, hónaljban és ágyéknál levő apokrin illatmirigyekből távozó nedvességen baktériumok szaporodnak el.

Az izzadás jótékony hatása

Az egészséges mennyiségű izzadásnak a hőleadás mellett számos jótékony hatása van a szervezet számára. A Michigani Egyetem kutatása szerint az ekkrin verejtékmirigyek működése segíti a sebgyógyulást, a felszíni sérülések lezárását. Amellett, hogy védi a bőrt, hasznos a mirigy által kiválasztott, dermcidin nevű antibakteriális anyag is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leggyakrabban egyszerűen a nagy meleg vagy a fizikai aktivitás, esetleg a stressz, a fűszeres ételek vagy az alkoholos italok fokozzák a verejték mennyiségét. Előfordul mégis, hogy a túl nagy mennyiségű verejték betegségről árulkodik, amit komolyan kell venni. A hormonok változása is hatással van az izzadásra, ezért terhesség, menopauza és menstruáció alatt is erősebbé válik, de hormonális betegségek tüneteként sem ritka.

Mikor jelez bajt?

A pajzsmirigy-túlműködés vagy hipertireózis esetén az állandó, éjszaka is erős izzadás kiegészülhet jelentős mértékű fogyással, hasmenéssel, menstruációs zavarokkal, fáradékonysággal, szapora szívveréssel, előredülledő szemmel és pajzsmirigy-megnagyobbodással, vagyis strumával.

Erős izzadást okoz a láz és a lázzal járó megbetegedés, de akár nyirokrendszeri daganatra is utalhat a tünet. A limfóma tünetei az érintett testrésztől függenek: a nyakon, a lágyékon vagy a hónaljon levő duzzanat, esetleg fejfájás vagy akár hasi panaszok is kísérhetik. Időben észrevéve jó eséllyel gyógyítható a betegség. Már egy vérkép elegendő információt adhat, ezért az aggasztó tünetek esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük