Nem mindig kell éhgyomor a vérvételhez: tudni kell, melyik vizsgálatnál mire figyelj
Van olyan vizsgálat, amikor szigorú előírás az éhgyomor, máskor viszont felesleges koplalni.

vervetel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérvizsgálatok némi felkészülést igényelhetnek, hogy a lehető legpontosabb eredményt tükrözzék: sok vérvételnél szigorú előírás, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen, valamint javasolt meginni néhány pohár szénsavmentes vizet, másoknál csak a bevitt ételekre kell figyelni.

Többek közt a vércukor-, a vitamin-, a triglicerid-, illetve koleszterinszint, egyes enzimek vizsgálata, de az allergia- és túlérzékenységi teszteket megelőző 12 órában sem szabad enni, ez ugyanis befolyásolná az eredményt. Teát, kávét szintén nem ihatsz, vizet viszont mindenképpen, hiszen ez segíti a vér gyors és könnyű levételét. Van néhány vizsgálat, amire viszont nem így kell felkészülni.

Hormonvizsgálatok

A hormonvizsgálatok esetén nem feltétlenül szükséges éhgyomorral érkezni, kivéve, ha az orvos ezt külön elő nem írja, illetve akkor, ha ezzel együtt más komponenseket is megvizsgálnak a vérben. Viszont mindenképpen tartózkodni kell a zsíros, fűszeres ételektől és az alkoholfogyasztástól. Ilyen vizsgálatokkal derítik ki a pajzsmirigyproblémákat, de a nemi vagy a mellékvesehormonok szintjét is mérhetik vele.

Vérszérum-vizsgálatok

A szerológiai, vagyis szérumvizsgálatok esetén szintén nem szükséges az éhgyomri vérvétel, csak zsíros és túl fűszeres ételeket és alkoholt nem szabad fogyasztani. Így vizsgálhatnak egyes bakteriális fertőzéseket, mint az atípusos tüdőgyulladást, a Legionella-betegséget, a Lyme-kórt, de gomba- vagy vírusfertőzést is, így a candidát, a hepatitiszt, de akár a HIV-fertőzést is.

Tumormarkerek

A speciális tumormarkeres vizsgálatok daganat gyanúja esetén is elvégezhetők, de a családban előfordult rákbetegség is indokolhatja őket. Az eredményt itt sem teszi pontosabbá az éhgyomor, ezért nem fontos előtte koplalni. Kivételt képez ez alól, ha a tumormarkereket együtt vizsgálják más elemekkel, akár a koleszterinnel vagy vércukorral, ami szintén nem ritka, ezért vizsgálat előtt mindig tájékozódj a paraméterekről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Genetikai mutációk

Az öröklött hajlamok vizsgálata esetén néhány perces vérvétellel súlyos problémák válhatnak megelőzhetővé. Ide sem feltétlenül kell éhgyomorral érkezni, a fűszeres, zsíros ételeket viszont fontos kerülni. A genotípusok vizsgálatánál nemcsak a daganatok kockázatára, de akár infarktus- vagy trombózishajlamra is fény derülhet. 

Immunológiai vizsgálatok

Az immunológiai vizsgálatok alkalmasak az immunhiányos állapotból eredő betegségek feltárására, így vizsgálják sokszor a vitaminhiányokat, a csontvelőproblémákat, az AIDS-et, de az autoimmun betegségeket is. Az immunvizsgálatoknál sem feltétel az éhgyomor, csak a nehéz, zsíros, fűszeres ételek kerülése lényeges.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük