3 betegség, amit tavaszi fáradtságnak gondolsz – Ismerd fel időben!

Sokan tavaszi fáradtságnak hiszik, de ez is állhat az aluszékonyság mögött.

no-faradt-parnak
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lassan, de biztosan megérkezik a tavasz, ami sokaknál nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Viszont érdemes tudni, hogy meglehet, hogy hátterében nem az idő, hanem valamilyen hormonzavar áll.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.

Tavasz elejére megcsappant D-vitamin-készlet

A tavaszi fáradtságot gyakran a téli hónapok során megfogyatkozott D-vitamin-készlet okozza, mely tavasz elejére éri el a mélypontot. Kevés mennyisége köztudottan fáradékonyságot okoz - többek között-, ráadásul mivel valójában nem egy vitamin, hanem egy hormon, így egy sor más hormonális problémát is okozhat a hiánya. Hogy meg lehessen állapítani, hogy milyen valakinek a D-vitamin-ellátottsága, ahhoz csupán vérvizsgálatra van szükség. Amennyiben kevés mennyiségben van jelen, úgy D-vitamin-pótlás javasolt szakorvos által meghatározott mennyiségben.

3 betegség az aluszékonyság mögött

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: a pajzsmirigy-túlműködés, valamint az -alulműködés, amikor a kelleténél kevesebb pajzsmirigyhormon - T3, T4 - termelődik. Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere-folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség a hiányzó hormonok pótlása céljából.

Mellékvese-fáradtság

- A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese-fáradtság. Hiszen stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, és tartós stressz esetén szintje folyamatosan magas. Azonban ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, úgy hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így éheznek, mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt. Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt. Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabétesz egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után. A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során meghatározásra kerülnek az inzulin- és a glükózértékek is. Kezelésükhöz személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és ha kell, akkor gyógyszeres - diabétesz esetén akár inzulinos - terápia indokolt.

Magas D-vitamin-tartalmú ételek

A következő hétköznapi táplálékok fogyasztása ajánlott, ha valóban a tavaszi fáradtság okozza a panaszaidat.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük