Fáradt vagy, és rosszkedvű? Nemcsak az ősz, Cushing-szindróma is okozhatja

Nem biztos, hogy a korai sötétedés miatt komor a hangulatod: hormonzavar is állhat a háttérben.

kave hizlal depresszio
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűvösebb napok és a korai sötétedés beköszöntével fáradtabb vagy a kelleténél, és legszívesebben egész nap csak aludnál? Ráadásul kedvtelennek, depressziósnak érzed magad? Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa mondta el, mi okozhat problémát. 

Az őszi óraátállítást, a korai sötétedést, a hűvösebb időjárást nem mindenki viseli zökkenőmentesen, ráadásul a napfényhiányos hónapokban a D-vitamin-raktáraid is lemerülhetnek, ha nem figyelsz annak pótlására. 

Hormonális zavarok

- Fontos figyelembe venned, hogy hormonális problémák is okozhatnak fáradékonyságot, hangulati ingadozásokat vagy akár menstruációs problémákat. A pajzsmirigy-alulműködés mellett a Cushing-szindróma is felmerülhet, mint lehetséges betegség - hívja fel a figyelmet dr. Bérczy Judit. 

orvos-receptiras-paciens

Nemcsak stresszhormon

A mellékvesekéreg termeli a kortizolt, ez a szteroid hormon rendszerint megemelkedik stressz hatására az adrenalin mellett, ilyenkor többletglükóz szabadul fel a szervezetben, hogy bírja a fokozott megterhelést. Amellett, hogy támogatja a szervezet válaszkészségét a stresszes helyzetekben, segít a vérnyomás szabályozásában, a gyulladások kontrollálásában, sőt, befolyásolja a szív- és érrendszeri funkciókat is. Komolyabb problémát akkor okoz, amikor kortizoltúltermelést végez a mellékvese. A kórosan magas kortizolszint a hiperkortizolizmus, a fellépő tünetegyüttes pedig a Cushing-szindróma, melynek jellemzői a következők.

  • Leginkább fiatal felnőtteknél alakulhat ki, húsz-negyven éves életkorban.
  • Háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.
  • Túlsúly, törzsre lokalizálódó, illetve hasi elhízás.
  • A libidó hiánya, fáradékonyság, depresszió.
  • Jellegzetes striák a testfelszínen.
  • Menstruációs panaszok léphetnek fel.
  • Kísérő panasz lehet a magas vérnyomás.
  • Inzulinrezisztencia/diabétesz megléte.

A Cushing-szindróma diagnosztikája

Arra, hogy pontosan mi okozza a problémát, laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, amihez különböző képalkotó vizsgálatok is csatlakozhatnak. Fontos információ a szakorvosnak, hogy a kortizol szintje más és más értékeket mutat napközben és este. Érdemes ellenőriztetni még a pajzsmirigy- és a mellékvese-funkciókat, valamint a vércukor- és inzulinszintet terheléses vizsgálattal. Az agyalapi mirigyben vagy a mellékvesékben a daganat jelenlétét CT/MRI-vel mutatják ki, a mellékvese kortizol-túltermelésénél ugyanis erre is, illetve ektópiás ACTH-termelő daganatra is kell gondolni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szerencsére az esetek egy részében életmódváltással, pihenéssel, illetve személyre szabott gyógyszeres kezeléssel, folyamatos kontrollvizsgálatokkal sokat tehetsz a panaszok megszűnése érdekében - mondja a Budai Endokrinközpont főorvosa, aki hozzáteszi: a pontos diagnózis birtokában az esetek egy részében sebészi beavatkozásra is sor kerülhet. 

Betegségek diétája

Az életmód befolyásoló szerepe elengedhetetlen: nemcsak a Cushing-szindróma, de más krónikus betegségek esetében is. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük