Lassuló anyagcsere, rossz alvás: 5 tünet, ami endokrin betegségre is utalhat
A hormonrendszerrel kapcsolatos problémák a szervezet egész működésére kihatnak.

hormonproblémák
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endokrin rendszer normál működése számos bonyolult folyamat összehangolt funkcióján múlik, amiben több szerv is részt vesz. Ennek során olyan hormonok szabadulnak fel, melyek igen fontos szerepet töltenek be több létfontosságú folyamatban.

Éppen ezért az endokrin zavarok igen kellemetlen, akár súlyos és változatos panaszokat produkálhatnak. A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.  

Az endokrin rendszer fő szervei, mirigyei

Az endokrin rendszer összes mirigye specifikus hormonokat bocsát a véráramba. Ezek a hormonok így eljutnak a test különböző részein lévő sejtekbe, és segítenek az élettani folyamatok szabályozásában és koordinálásában. A résztvevő belső elválasztású mirigyek a következők: agyalapi mirigy, petefészkek, mellékvese, herék, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, tobozmirigy, csecsemőmirigy.

Ezek azok a mirigyek, melyek hormontermelése befolyásolja a fontos életfunkciókat. Így például a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy az anyagcserét, a tobozmirigy az alvást, az agyalapi mirigy a növekedést, a petefészek a menstruációs ciklust, a mellékvese a só-víz háztartást. Így, ha például lelassult anyagcsere vagy alvási probléma a tüneted, könnyen lehet, hogy előbbiek zavaráról van szó.

Zavar esetén borul a hormonrendszer

Az endokrin rendszer hormontermelésében olykor zavar keletkezhet, melynek során túl sok vagy túl kevés hormon termelődik. A zavar lehet szerzett, például daganat vagy helytelen életmód miatt, illetve veleszületett, például autoimmun betegség miatt. Az endokrin rendellenességeknek sokféle típusuk létezik, melyek közül a leggyakoribbak a következők.

A cukorbetegség igen gyakori anyagcsere-betegség, melynek során az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, így a sejtek éheznek, mivel nem képesek felvenni a glükózt.

A pajzsmirigyzavarnál a pajzsmirigy által termelt hormonok - T4, T3 - mennyisége csökkent vagy fokozott. Előbbi esetben az anyagcsere lelassul, míg túlműködéskor felgyorsul.

A Cushing-szindrómánál a mellékvesekéreg túlműködik, ennek hatására a kortizol nevű hormon túl nagy mennyiségben van jelen. Amennyiben a hátterében az agyalapi mirigy daganata áll, úgy Cushing-kórról van szó.

A PCOS-nél a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a női nemi hormonokkal szemben, így domináns tüsző helyett több, folyadékkal teli ciszta alakul ki a petefészkekben. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia húzódik.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gigantizmus és törpenövés során az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon túltermelése túlzott növekedéssel jár. Ezt az állapotot gyermekkorban kezdődő esetben gigantizmusnak, felnőtteknél akromegáliának nevezik. A növekedési hormon túltermelése a szövetek, szervek, testrészek kórosan fokozott növekedéséhez vezet. A probléma hátterében az agyalapi mirigy adenomája, vagyis jóindulatú daganata áll. Törpenövéssel növekedési hormon hiányakor találkozunk.

Mit lehet tenni, ha felborul a hormonális egyensúly?

Ha valakinél fennáll valamilyen hormonális zavar, akkor érdemes teljes körű endokrinológiai kivizsgáláson részt vennie, ugyanis egy probléma dominószerűen több eltérést is okozhat. A megoldáshoz a megfelelő életmód követésén túl leggyakrabban gyógyszeres kezelés szükséges, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, vagy túlműködés esetén a fokozott termelést szorítják vissza. Ha a problémát a mirigyben kialakuló daganat okozza, műtéti beavatkozás javasolt, mely az esetek többségében nagyfokú javulást és gyógyulást eredményez.

Az egész endokrin rendszernek, a hormontermelésnek és a pajzsmirigy működésének is jót tesz a következő élelmiszerek fogyasztása. 

Ezt is szeretjük