12 tápanyag, ami lassítja az agy öregedését: elősegítik a memória megőrzését idősebb korban

Ezek az agyvédő tápanyagok bizonyítottan lassíthatják a kognitív öregedést.

Memóriajavító időseknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az öregedés elkerülhetetlen folyamat, de a kognitív hanyatlás megelőzése és lassítása érdekében sokat lehet tenni. Egy új tanulmány, amelyet a University of Nebraska-Lincoln és a University of Illinois at Urbana-Champaign kutatói végeztek, azt bizonyítja, hogy a megfelelő táplálkozás tényleg segíthet megőrizni az agy egészségét, és lassíthatja az öregedését.

Memóriajavító tápanyagok időseknek

A kutatás során száz egészséges, 65 és 75 év közötti idős embert vizsgáltak. A résztvevők demográfiai adatokat, testméréseket és fizikai aktivitást rögzítő kérdőíveket töltöttek ki, majd vérplazmát vettek tőlük böjt után, hogy elemezzék a tápanyag-biomarkereket. Emellett kognitív teszteken vettek részt és MRI-vizsgálatokon estek át. A kutatók kétféle agyi öregedési mintázatot azonosítottak: felgyorsult és a vártnál lassabb öregedést.

Memória javító időseknek 1
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

A lassabb agyi öregedést mutató résztvevők vérplazmájában specifikus tápanyagprofilokat találtak, amelyek hasonlóak a mediterrán étrendben található tápanyagokhoz. Ezek a következőket tartalmazták:

  • Zsírsavak: vaccenic-sav, gondoic sav (11-Eicosenoic), alfa-linolénsav, eikozapentaénsav, eikozénsav és lignocerinsav.
  • Antioxidánsok és karotinoidok: cis-lutein, transz-lutein és zeaxantin.
  • Két formája az E-vitaminnak és a kolin.

Ez a tápanyagprofil jelentősen hozzájárult a jobb kognitív teljesítményhez és az egészségesebb agyi struktúrákhoz. A mediterrán étrendet, amely ezekben a tápanyagokban bővelkedik, már korábban is összefüggésbe hozták az egészséges agyi öregedéssel.

Aron Barbey, a Center for Brain, Biology and Behavior igazgatója szerint a tanulmány különlegessége abban rejlik, hogy az agyi struktúrát, a működését és az anyagcserét egyszerre vizsgálja, közvetlen kapcsolatot teremtve közöttük és a táplálkozás között. Nem csupán önbevallásos élelmiszerfrekvencia-kérdőívekre támaszkodik, hanem vérbiomarkereket is elemez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A kutatók tovább kívánják vizsgálni ezeket a tápanyagprofilokat és lehetséges terápiás beavatkozásokat. A jövőbeni vizsgálatokkal szeretnék meghatározni azt, hogy ezen tápanyagok táplálékkiegészítő formájában való bevitele javíthatja-e a kognitív teljesítményt és az agyi egészséget.

Mindenesetre a vizsgálat jól mutatja, hogy az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrend, ami gazdag zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban, hozzájárulhat az agyi funkciók megőrzéséhez.

Éveket fiatalodhat az agy ettől a 11 szokástól: nagyon jót tesznek a memóriával

Bizonyos szokások megfiatalítják az agyat a Harvard Egyetem kutatói szerint.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük