Melyik fájdalomcsillapítót mire szedd?
Fogfájás, ízületi fájdalom, fejfájás
Összeállításunk segítségével a jövőben tudatosabban választhatsz gyógyszert a fájdalom ellen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a fájdalomcsillapító tényleg enyhülést hozzon, érdemes tudnod, hogy melyik tablettát mire is szedheted - ehhez pedig tisztában kell lenned azzal, hogy milyen hatóanyagot tartalmaznak. Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság által végzett tanulmány szerint naponta 36 millióan használnak fájdalomcsillapító készítményt, és az esetek 25%-ában az alkalmazott mennyiség meghaladja az ajánlott adagot.

Mind a mellékhatások, mind a hosszú távú szedés következtében közel 103 ezren kerülnek kórházba, és 16 500 halálos kimenetelű eset történik.

Gyulladás és fájdalom ellen: ibuprofen

Egyszerre két problémára nyújtanak megoldást az ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapító szerek. Ilyen gyógyszer többek között az Advil, a Nurofen és az Algoflex. Az ibuprofen megakadályozza, hogy a fájdalom jelzése az agyba érjen: ehhez hormonszerű vegyületek, a prosztaglandinok termelődését gátolja.

A fájdalom mellett a láz leküzdésében is segítenek az ibuprofen-tartalmú szerek, ugyanis a prosztaglandinok szerepet játszanak a test hőmérsékletének beállításában is. Mivel az említett hormonszerű vegyületek nélkül nem lép fel helyi reakció, ami értágulást, gyulladást okoz, végeredményben az ibuprofent tartalmazó gyógyszerek a gyulladást is csökkentik.

Mire szedd?

A maximális mennyiség napi három alkalommal 400 milligramm. Hosszú távú alkalmazásra nem alkalmas, komoly mellékhatások léphetnek fel. A prosztaglandinok a gyomorfal védelméhez is hozzájárul, így kiiktatásuk fekélyhez, vérzéshez vezethet.

Elsősorban gyulladásos betegségek, ízületi fájdalom, fogfájás esetén alkalmazható. Mivel izomgörcsök ellen is hatásos, menstruációs fájdalomra is ajánlják.

Általános fájdalom ellen: paracetamol

A paracetamol a prosztaglandinok termelődését gátolja, akárcsak az ibuprofen, de gyulladás ellen nem használ. Előnye, hogy éhgyomorra is szedhető. Így leginkább az olyan betegségeknél fellépő fájdalomra ajánlható, amelyek étvágytalansággal járnak, tehát influenza, megfázás esetén. Paracetamolt tartalmaz a legtöbb meghűlés esetén alkalmazott gyógyszer, például a Coldrex és a Neo Citran, a tabletták közül pedig a Panadol és a Rubophen.

Könnyű túladagolni

Ez az egyetlen olyan fájdalomcsillapító, ami indokolt esetben terhes nők is szedhetnek. Négyóránként két 500 mg-os tablettát lehet belőle bevenni, egy nap maximum nyolc darabot. Ezt a mennyiséget nem szabad túllépni, mert a paracetamol egyik jellemzője, hogy könnyű túladagolni. Mivel különböző állagokban van forgalomban, oda kell figyelned, hogy a megfázás elleni forró ital mellett ne szedj azonos hatóanyagú filmtablettát. Abban az esetben, ha túl sok kerül a szervezetbe, komoly májkárosodást is okozhat.

Széles körben alkalmazható: aszpirin

Az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapító az aszpirin, mely mára márkanévvé is vált. Hatóanyaga a kezdetben fűzfakéregből nyert acetilszalicilsav. Csakúgy, mint az ibuprofen, az aszpirin is a prosztaglandinok termelődését akadályozza.

Gátolja a vérrögök kialakulását

Amellett, hogy csökkenti a fájdalmat, a vérrögök kialakulását is megakadályozza: nem engedi összetapadni a vérlemezkéket, ezzel megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot. Kúraszerűen is alkalmazható olyanoknál, akiknek már volt hasonló problémájuk. Általános fájdalomcsillapításnál fontos, hogy csak olyanok szedjenek aszpirint, akik nem állnak komoly fogászati beavatkozás vagy valamilyen műtét előtt, illetve nem vérzékenyek. A javasolt maximális mennyiség egy napon belül négy alkalommal 300 mg. A Bayer cég által gyártott ismert Aspirin mellett az ASS+C Pharmavit és az Astrix is acetilszalicilsavval készül.

Erős fájdalomra: kodein

Műtét után, vagy más okból rövid ideig fennálló, erős fájdalom kezelésére használhatóak a kodeintartalmú gyógyszerek. Ez az anyag ópiumszármazék, ami miatt csak nagy körültekintéssel szabad alkalmazni. Éppen ezért hazánkban egy köptető szirup kivételével minden kodeintartalmú gyógyszer vényköteles. Azonban így is szem előtt kell tartanod, hogy nagy mennyiségben pusztító hatású, és függést okoz.

A receptorokat tompítja

Fontos, hogy pontosan kövesd az orvos utasításait. Egy nap csak 240 mg-ot lehet belőle szedni, emiatt általában más fájdalomcsillapítókkal kiegészítve javasolják a kezelést. A kodein a fájdalom okára nem hat, hanem az azt érzékelő receptorokat tompítja. A szervezet ilyen módon való befolyásolása az általános közérzetre is kihat, nyugtató hatása álmosságot, fejfájást okozhat. Kodeint tartalmaz a Panadol család több tagja, a Vicodin és a No-Spalgin.

Milyen típusú fájdalom ellen szedsz gyógyszert?

Ezt is szeretjük