Melyek a gyomorfekély egyértelmű tünetei?

Az étkezések között gyakran tapasztalsz gyomorfájdalmat? Ismerd fel időben az emésztőrendszeri betegség jeleit!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekély a testüregek nyálkahártyáját borító szövet gyulladása, illetve hiánya. A nyelőcső, a gyomor és a nyombél falán egyaránt kialakulhat. A gyomorfekély meglehetősen gyakori betegség, a hazai lakosság körülbelül 10%-át érinti.

Gyomorfekély - nyálkahártya-erózió

A gyomor nyálkahártyája normál esetben elég erős ahhoz, hogy kiállja az emésztőnedvekkel és a gyomorsavval való érintkezést, ha azonban valahol megsérül, és erózió - kimaródás - jön létre rajta, kialakul a fekély.

A legtöbb fekély ceruzavastagságnál - 5 mm-nél - nem nagyobb, ennek ellenére fájdalommal, sőt, akár életveszélyes vérzéssel is járhat.

A gyomorfekély jellemző tünetei

  • Hányinger, hányás.
  • Vérszegénység, fájdalom.
  • Sötét, szurokszerű széklet.
  • Üres gyomornál jelentkező égető fájdalom.
  • Evést követően vagy savlekötő hatására enyhülő fájdalom.

Miért alakul ki?

Korábban az orvosok úgy gondolták, hogy a fekélyt stressz idézi elő. Bár a szorongás önmagában még nem kórok, annyi igaz, hogy megnöveli a gyomorsavmennyiséget, ezáltal súlyosbítja a meglévő betegséget. Ma már tudjuk, hogy a gyomorfekélyek 80%-áért a Helicobacter pylori nevű baktérium felelős.

Mivel azonban a kórokozó olyan emberek szervezetében is megtalálható, akiknek nincs fekélyük, a kutatók úgy vélik, hogy a genetikai hajlamnak is szerepe van a betegség kialakulásában. Bizonyos gyógyszerek is gyengíthetik a gyomornyálkahártya ellenálló képességét. Ezek közé sorolható az aszpirin, az ibuprofen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentők.

Hogyan diagnosztizálható?

Amennyiben tapasztalod a fent említett tüneteket, mindenképpen gasztroenterológiai vizsgálatra lesz szükséged. A fájdalom csillapítására az orvos először savlekötő gyógyszert ír fel, ha ez nem segít, akkor az alábbi vizsgálatokra kerül sor.

Szóba jöhet a gyomorröntgen, de gyakrabban végeznek gyomortükrözést. Ez utóbbi több információt ad a gyomorban zajló elváltozásokról.

Ilyenkor a nyelőcsövön át egy keskeny, hajlékony, optikai szállal ellátott csövet vezetnek le a gyomorba. Az eszköz lehetővé teszi a szövettani mintavételt, illetve a vérző fekély injekciós kezelését is.

A Helicobacter pylori kimutatására általában vér- és székletvizsgálatot végeznek. Ez utóbbi segítségével az is megállapítható, tartalmaz-e vért a széklet.

A gyomorfekély kezelése

Amennyiben a vizsgálatok kimutatják a Helicobacter pylori jelenlétét, az orvos az úgynevezett hármas kezelés mellett dönthet. Ilyenkor savtermelést szabályozó szert, illetve két, különböző típusú antibiotikumot ír fel. Az előbbi általában valamilyen protonpumpagátló, például omeprazol, lanzoprazol vagy pantoprazol. Mind jóval eredményesebbek, mint a korábban elterjedtebben alkalmazott H2-receptor-blokkolók. Bevezetésük óta a fekélygyógyulás ideje jelentősen csökkent, illetve visszaesett a betegség kiújulásának gyakorisága.

Egészséges táplálkozás

A helyes táplálkozás a gyomorfekély esetében is rendkívül fontos. Ismerd meg a legfontosabb szabályokat!

Étrendi tanácsok

Fontos, hogy kerüld a gyomrot irritáló ételek fogyasztását: hanyagold a sót, az erős fűszereket, a mentolt. Szintén csökkentetned kell az alkohol, a kávé, fekete tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, mert gyomorsavat termelnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ajánlott viszont a banánfogyasztás, ugyanis segít védőfelületet képezni a gyomor nyálkahártyája és a gyomorsav között. A káposztalé hasonló tulajdonsággal bír, így ebből is ajánlott többet fogyasztanod. Korábbi cikkünkben további hasznos étrendi tanácsokat olvashatsz.

Cikkünk a Reader's Digest Törődjön többet az egészségével című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük