Miért okoz a túlsavasodás depressziót, fekélyt és rákot?

A szakértő válaszol

A sav-bázis egyensúly felborulása gyengíti az immunrendszert, így számos betegség kialakulásáért felel.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tested kis ökoszisztéma, melyben minden folyamat tökéletesen, összehangoltan működik. Ahhoz, hogy az anyagcsere kémiai reakciói kifogástalanok legyenek, megfelelő környezetre van szükség. Itt lépnek be a képbe a savak és a bázisok: egymáshoz viszonyított arányuk határozza meg, hogy a közeg savas, semleges vagy lúgos.

Ha a közöttük lévő érzékeny egyensúly felborul, számos egészségügyi probléma könnyebben kialakulhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy vélekedik egy szakértő a betegségek és a túlsavasodás kapcsolatáról.

Dr. Eva Maria Kraske

Dr. Eva-Maria Kraske általános és a természetgyógyász orvos. Iskoláit Münchenben és Hannoverben végezte. Az általános orvosi szakvizsga és a természetgyógyász kiegészítő cím megszerzését követően saját rendelőt nyitott Hamelnben. Több könyvében is foglalkozik a sav-bázis egyensúly megtartásának fontosságával, illetve a túlsavasodás okozta egészségügyi problémákkal. Többek között a depresszió, a gyomorfekély és a daganatos betegségek kialakulásával.

Depresszió - helytelen táplálkozás

A depressziónak számtalan oka lehet, a biológiai tényezőktől kezdve az olyan környezeti eseményekig, mint például egy hozzátartozó elvesztése, ám a táplálkozási szokásokkal már ritkábban hozzák összefüggésbe. Pedig a már meglévő alapproblémát - például egy enyhe melankolikus állapotot - könnyen súlyosbíthat a sav-bázis egyensúly kibillenése, a szervezet elsavasodása.

Ha bánatos vagy, könnyen előfordulhat, hogy nem okoz örömet számodra a táplálkozás, vagy épp ellenkezőleg: túl sokat eszel. A nem megfelelő étrend - a túl sok vörös hús, cukor, feldolgozott élelmiszer - pedig kibillenti egyensúlyából a sav-bázis háztartásodat, és a túlsavasodás még rosszabb hangulatot eredményez. A testmozgás és a lazító gyakorlatok ugyan csökkenthetnék az elsavasodást, és boldogsághormonokat termelhetnének, ám ezek a módszerek nem tűnnek igazán vonzónak depressziós állapotban.

A 16 legjobb lúgosító táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom
Állítsd helyre a rendszert!
Korábbi cikkünkre kattintva megtudhatod, hogyan állíthatod helyre a sav-bázis egyensúlyodat alig néhány nap alatt.

Gyomor- és nyombélfekély - maró sav

Az emésztőtraktus nyálkahártyájának optimális pH-közegre van szüksége az emésztés minden szakaszához. Krónikus elsavasodás esetén azonban túl sok gyomorsav termelődik. Ráadásul a szervezet gyakran már nem tudja megfelelően semlegesíteni a táplálékmasszát, miután áthaladt a gyomron. A nyálkahártya túlsavasodás okozta krónikus, gyulladásos irritációja fekélyhez vezethet. A gyomorfekély pedig, ha nem kezelik, súlyos következményekkel, például vérzéssel, gyomorperforációval vagy gyomorrákkal járhat.

A dietetikus véleménye

Ha szeretnél még többet megtudni az elsavasodás okozta betegségekről, illetve arról, hogyan fordíthatod vissza a folyamatot, kattints videónkra!

Rák - a falósejtek gátolt működése

A daganatos betegségek létrejöttében fontos szerepet játszanak az örökletes tényezők, a környezeti ártalmak, a szervezet öregedési folyamata, valamint a legyengült immunrendszer. A táplálék egyes alkotóelemei - mint a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok - ellenben segítenek meggátolni a rákos sejtek növekedését.

Az úgynevezett falósejtek az immunrendszer részei, melyek arra szakosodtak, hogy felkutassák és megsemmisítsék a kórosan elváltozott, daganatos sejteket. Ép immunrendszerben a ráksejtek nem tudnának megtelepedni a gyenge pontokon, és nem tudnák megkezdeni szaporodásukat.

Szakértők szerint a falósejtek működése savas közegben gátolt, ráadásul az enzimek sem képesek szétroncsolni a daganatos sejteket. Biztosan nem a krónikus túlsavasodás a rák egyetlen oka, de nagymértékben hozzájárulhat annak kialakulásához. A gyomor- és nyombélfekély esetében - mely a krónikusan gyulladt gyomornyálkahártya miatt alakult ki, és hosszútávon rákká fajulhat - nyilvánvaló a túlsavasodás és a betegség közötti összefüggés.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Sav-bázis egyensúly testnek és léleknek című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük