Így állítsd helyre a sav-bázis egyensúlyodat 8 nap alatt!

Mintaétrenddel!

Ha el akarod kerülni a túlsavasodás okozta veszélyes betegségek kialakulását, cselekedj időben!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szervezetedben kémiai folyamatok zajlanak, melyek meghatározzák az anyagcserét, a sejtek, az izmok és az idegek tevékenységét. A zökkenőmentes működéshez egyenletes környezetre van szükség.

Ha a sejtek belsejében kiegyenlített a savak és a lúgok aránya, úgy könnyebben őrzöd meg egészségedet. Ellenkező esetben elősegíted a különféle egészségügyi problémák kialakulását. Ha szeretnéd az egyensúlyt helyreállítani, figyelj oda étrendedre.

Túlsavasodás okozta betegségek

Amennyiben nem fogyasztasz elegendő zöldséget, gyümölcsöt, viszont annál több húsfélét veszel magadhoz, tested könnyen elsavasodhat. Ennek hosszabb távon akár komolyabb következményei is lehetnek.

Jellemző betegségek

  • Reuma.
  • Allergia.
  • Csontritkulás.
  • Bőrbetegségek.
  • Daganatos betegségek.
  • Idegrendszeri problémák.

Étrendi változtatás

A savak és lúgok szervezetbeli egyensúlyának megteremtéséhez életed két területén kell változtatnod: táplálkozásodon és életmódodon. A sav-bázis egyensúlyra a legjelentősebb befolyást a táplálkozás gyakorolja. Ezért át kell gondolnod étkezési szokásaidat, és étrended tartalmát össze kell vetned az ajánlott élelmiszerekkel.

A táplálkozásban végrehajtott mindenféle változás beavatkozást jelent az anyagcserébe, ezért minden újítást óvatosan kell bevezetned, sohasem egyik napról a másikra. Ha jelentős étrend-átalakítást tervezel, beszéld meg orvosoddal. Készítsd elő szervezetedet az újdonságokra úgy, hogy először is beiktatsz egy tehermentesítő napot.

Pihenőnap

Ezen a napon kevés táplálékot vegyél magadhoz - épp csak annyit, hogy ne legyél éhes. Étrended kizárólag nyers ételekből, gyümölcsökből és zöldségekből álljon. Igyál sok folyadékot - körülbelül 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet vagy gyógyteát. Kerüld a kávét, a cigarettát, az alkoholt, és lelkileg is tehermentesítsd magad. Ebben segítségedre lehet a jóga, a meditáció, a relaxálás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bázisos étrend összeállítása

A lúgokban - bázisban - gazdag étrend elsősorban kímélő módon elkészített, friss, növényi táplálékokból áll. Ez sok ásványi anyagot, nyomelemeket, vitaminokat és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Savasító élelmiszereket, például húst, halat, tojást, sajtot, gabonaféléket és hasonlókat elvben szintén fogyaszthatsz, csak ne vidd túlzásba.

Napi három főétkezésnek elégnek kell lennie. A reggeli lehet bőséges, az ebéd elegendő, a vacsora szerényebb. Az este elfogyasztott túl sok étel ne zavarja meg az éjszakai pihenést. Próbáld meg mindig szem előtt tartani a 80:20 szabályát, vagyis 80%-ban báziskeltőket - gyümölcsöt, zöldséget és salátákat - fogyassz, illetve csak 20%-nyi savasító ételt - húst, halat és finomlisztből készült termékeket - vegyél magadhoz.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: gyümölcsös müzli.
Ebéd: karfiolfelfújt héjában főtt krumplival, egy-két szem közepes nagyságú burgonyából, fél karfiolból, egy tojássárgájából és fél pohár tejszínből.
Vacsora: paradicsomleves.

2. nap

Reggeli: gyümölcsös müzli.
Ebéd: zöldséges hajdinafelfújt 5 dkg hajdinából, egy sárgarépából, egy gerezd fokhagymából, 2 dkg kemény sajtból, egy tojássárgájából, fél vöröshagymából.
Vacsora: karfiolleves kenyérostyával.

3. nap

Reggeli: dinnyesaláta görög- és sárgadinnyéből.
Ebéd: tökleve 15 dkg tökből, fél fej vöröshagymából, negyed zellergumóból, fél szál póréhagymából, két evőkanál habbá vert tejszínből.
Vacsora: avokádókrém egy érett avokádóból, egy csiperkegombából, egy teáskanál olívaolajból.

4. nap

Reggeli: gyümölcssaláta kiviből, szőlőből, és körtéből.
Ebéd: brokkolis nyers zöldség 10 dkg brokkoliból, egy sárgarépából, fél fej vöröshagymából, egy teáskanál olívaolajból.
Vacsora: zeller-sárgarépa saláta egy zellergumóból, egy sárgarépából, fél deci tejszínből.

5. nap

Reggeli: aszalt gyümölcsös krém aszalt szilvából, szárított fügéből, aszalt sárgabarackból, teljes kiőrlésű kenyéren.
Ebéd: sült burgonya csírás túróval, két szem közepes krumpliból, 10 dkg túróból, két evőkanál lucerna- vagy retekcsírából.
Vacsora: envídiasaláta fél envídiából, fél fej vöröshagymából, fél citrom levéből, egy evőkanál olívaolajból.

6. nap

Reggeli: magos müzli tökmagból, napraforgómagból, mogyoróból, kesudióból, almából, banánból, mazsolából.
Ebéd: wokban sült zöldség egy sárgarépából, 5 dkg karfiolból, 5 dkg brokkoliból, 5 dkg kukoricából, 5 dkg zöldbabból, natúr rizzsel.
Vacsora: sült cukkini garnélával, két cukkiniból és öt garnélával.

7. nap

Reggeli: müzli bogyósgyümölcsökkel.
Ebéd: köles és tofu zöldségekkel, 5 dkg kölesből, egy sárgarépából, 5 dkg tofuból, egy kis karalábéból, egy tojássárgájából.
Vacsora: egy-két főtt kukorica zöldfűszeres vajjal.

8. nap

Reggeli: körtés-mandulás müzli.
Ebéd: cikóriasaláta egy-két tő cikóriából és egy almából.
Vacsora: egy narancs és egy grépfrút.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük