Padlizsánhéj: ehető vagy mérgező? - A kertészmérnök válasza

Mindig lenyúzod a padlizsán héját, miközben nem vagy benne biztos, hogy nem ehető?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A burgonyafélék - Solanaceae - családjába tartozó padlizsán - Solanum melongena - Kelet-Indiából származó egynyári növény.

Igen gazdag rostokban, de tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagokat - például vízhajtó hatású káliumot - is, mindemellett kalóriaszegény.

Padlizsánhéj: ehető?

Jótékony hatással van az egészségre, fogyasztásával kapcsolatban talán csak egyetlen kérdés merül fel időről időre: ehető-e a növény kékeslila színű héja. A kérdést Szecsődy Gábornak, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnökének szegeztük.

- Az érett padlizsán lilás héja nem tartalmaz mérgező vegyületet - pusztán zöld kocsányától kell megszabadítani. Hogy héjjal vagy héj nélkül történik a fogyasztása, pusztán ízlés dolga, illetve természetesen receptfüggő. Ezzel szemben a még zöld növény esetében meg kell várni, amíg szobahőmérsékleten beérik, ugyanis az ekkor még benne lévő szolanin vegyület veszélyes lehet - tudtuk meg Szecsődy Gábortól.

Ismered a mérgező növényeket?

Az alábbi kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire vagy képben. Tudod, hogy néz ki például a gyilkos galóca?

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük