Padlizsánhéj: ehető vagy mérgező? - A kertészmérnök válasza
Mindig lenyúzod a padlizsán héját, miközben nem vagy benne biztos, hogy nem ehető?
A burgonyafélék - Solanaceae - családjába tartozó padlizsán - Solanum melongena - Kelet-Indiából származó egynyári növény.
Igen gazdag rostokban, de tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagokat - például vízhajtó hatású káliumot - is, mindemellett kalóriaszegény.
Padlizsánhéj: ehető?
Jótékony hatással van az egészségre, fogyasztásával kapcsolatban talán csak egyetlen kérdés merül fel időről időre: ehető-e a növény kékeslila színű héja. A kérdést Szecsődy Gábornak, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnökének szegeztük.
- Az érett padlizsán lilás héja nem tartalmaz mérgező vegyületet - pusztán zöld kocsányától kell megszabadítani. Hogy héjjal vagy héj nélkül történik a fogyasztása, pusztán ízlés dolga, illetve természetesen receptfüggő. Ezzel szemben a még zöld növény esetében meg kell várni, amíg szobahőmérsékleten beérik, ugyanis az ekkor még benne lévő szolanin vegyület veszélyes lehet - tudtuk meg Szecsődy Gábortól.
Ismered a mérgező növényeket?
Az alábbi kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire vagy képben. Tudod, hogy néz ki például a gyilkos galóca?
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- padlizsán
- villámdiéták