Padlizsánhéj: ehető vagy mérgező? - A kertészmérnök válasza
Mindig lenyúzod a padlizsán héját, miközben nem vagy benne biztos, hogy nem ehető?
- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
A burgonyafélék - Solanaceae - családjába tartozó padlizsán - Solanum melongena - Kelet-Indiából származó egynyári növény.
Igen gazdag rostokban, de tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagokat - például vízhajtó hatású káliumot - is, mindemellett kalóriaszegény.
Padlizsánhéj: ehető?
Jótékony hatással van az egészségre, fogyasztásával kapcsolatban talán csak egyetlen kérdés merül fel időről időre: ehető-e a növény kékeslila színű héja. A kérdést Szecsődy Gábornak, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnökének szegeztük.
- Az érett padlizsán lilás héja nem tartalmaz mérgező vegyületet - pusztán zöld kocsányától kell megszabadítani. Hogy héjjal vagy héj nélkül történik a fogyasztása, pusztán ízlés dolga, illetve természetesen receptfüggő. Ezzel szemben a még zöld növény esetében meg kell várni, amíg szobahőmérsékleten beérik, ugyanis az ekkor még benne lévő szolanin vegyület veszélyes lehet - tudtuk meg Szecsődy Gábortól.
Ismered a mérgező növényeket?
Az alábbi kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire vagy képben. Tudod, hogy néz ki például a gyilkos galóca?