Kullancs elleni védőoltás: mennyibe kerül, mikor kell beadni?
Lehet, hogy már elkéstél a kullancs elleni védőoltással? Tudj meg többet a vakcináról!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Maga a kullancs elleni védőoltás kifejezés megtévesztő lehet, hiszen jelenleg nem létezik olyan, emberek számára kifejlesztett vakcina, mely immunissá tenné a szervezetet magával a kullanccsal szemben.

A vérszívók ellen kifejlesztett oltás valójában a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás - kullancsencephalitis - ellen nyújt védelmet.

Kétféle kullancs elleni védőoltás

Hazánkban jelenleg kétféle kullancsencephalitis elleni védőoltás létezik - mindkettőnek van felnőtt és gyermek változata is. Jelentős különbség nincs a két vakcina között, csaknem azonos oltóvírust tartalmaznak - az eltérések a gyártástechnológiában mutatkoznak meg.

A vakcinák ara márkától - illetve gyermek és felnőtt változattól - függően 3800-6600 forint között mozog. Az oltások vénykötelesek.

Mikor kell beadatni az oltást?

A szakemberek rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a védőoltás beadását még jóval a kullancsszezon kezdete előtt érdemes megkezdeni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az emberek túlnyomó többsége csak tavasszal vagy nyáron szánja rá magát erre.

A kullancs elleni oltás három részből áll: az első vakcina beadását egy hónap múlva követi a második, majd ezt követően egy év múlva kell beadni a harmadikat. Ezt a harmadik oltást három év múlva követi egy emlékeztető oltás, ezután pedig ötévente kell, hogy sor kerüljön egy-egy újabb oltásra. A kullancsencephalitis elleni védettség csak így garantált.

Allergének tavasszal

Tavasszal nem csupán az apró vérszívók, hanem a levegőben keringő pollenek is veszélyt jelenthetnek az egészségedre. Kattints az alábbi videóra, és tudj meg többet!

Oltás gyorsított eljárásban

Amennyiben még nem adattad be magadnak a második oltást, de elmúlt már hét nap az első oltást követően, és kullancsot találtál magadban, kérhetsz a háziorvosodtól úgynevezett gyorsított oltási menetrendet is. Ilyenkor a második oltást előrébb kell hozni, és mihamarabb be kell adni - mivel az első oltás önmagában még nem nyújt teljes védettséget.

A második oltást követő pár napban már kialakul a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettség. Azt azonban fontos tudnod, hogy a gyorsított oltási menetrend valamivel kevésbé hatékony, ráadásul több pénzt és oltást is igényel a hagyományoshoz képest.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ellenjavallat és mellékhatások

Az oltás nem adható be lázas betegség, illetve az oltás valamely anyagával szemben kialakult túlérzékenység, allergia esetén. Mellékhatásként jelentkezhet fejfájás, hőemelkedés, izomfájdalom, általános rosszullét.

Ezt is szeretjük