Kullancstérkép: hol él a legtöbb fertőzött vérszívó hazánkban?
A kullancs komoly betegségeket terjeszthet. Tudd meg, mely megyékben kell fokozottan vigyázni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok a kullancsok, amelyek vírusos agyvelőgyulladást vagy Lyme-kórt terjeszthetnek, megtalálhatók Közép-Európa összes országában, sőt, még Franciaország keleti részén is. Magyarországon inkább az északnyugati régióban találkozhatsz velük, és jellemzően nem kirándulás során árnyas erdőben járva - mert akkor odafigyelsz -, hanem városi környezetben, otthon, a kertben vagy akár játszótéren szeded össze az apró vérszívókat.

Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos, a Dr. Rose Magánkórház oltóközpontjának vezető szakorvosa elmond néhány hasznos tanácsot a megelőzéssel kapcsolatban.

Hazai kullancstérkép

A kullancsok többfajta betegséget is terjesztenek: jellemzően agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást - kullancs-encephalitist. Az ÁNTSZ adatai szerint a legfertőzöttebb nyugati, délnyugati és északi országrészben minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust.

A kevésbé fertőzött területeken 5-10 ezer kullancs között egy vírusgazda akad. Ezen kívül a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

Ha erre a linkre kattintasz, megnézheted a térképen, hogy mely magyarországi megyék számítanak a magas rizikójú területek közé, hol kell fokozottabban figyelned.

Védőoltás: tartós és praktikus

Jelenleg kétféle kullancs elleni védőoltás kapható Európában: az FSME-Immun, valamint az Encepur felnőtt és junior oltás. A vakcina 90-95%-os védettséget nyújt a kullancsok által terjesztett betegséggel szemben. Az oltást három részletben adja be az orvos, a védettség kialakulása után már csak emlékeztető oltásokra van szükség - általában háromévente.

Előzd meg a bajt!

A kullancs irtása a legtöbb országban ismeretlen, és mostanáig hazánkban is csak szűk területeken történt meg, ráadásul a vérszívók ellen otthon bevethető permetszert az Európai Unió betiltotta.

Ezért kiemelt szerepe van az egyéni védekezésnek. Ha kullancsszezonban a szabadban jársz, a védőoltáson túl kiegészítésként használhatsz kullancsriasztó készítményeket is.

Mivel piacon számtalan nem megbízható szert kaphatsz, jól nézd meg, mit teszel a kosaradba: válaszd a pikaridin-, illetve DEET-tartalmú szereket. Utóbbival azonban óvatosan bánj, mert irritációs hatása lehet.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kullancsok által terjesztett betegségek

A Lyme-kór Magyarországon kiemelt közegészségügyi probléma, sajnos évről évre sokan fertőződnek meg. A rettegett kór legjellemzőbb korai tünete a bőrön fellépő elváltozás, az úgynevezett vándorló bőrpír, később pedig idegrendszeri, ízületi gyulladások léphetnek fel. Antibiotikummal kezelhető.

Nézd meg a betegséglexikon!

Kattints az alábbi dobozra, ha további kullancsok által okozott betegségekre vagy kíváncsi!

A kullancs-encephalitis esetében a kezdeti influenzaszerű tüneteket követően ismételten magas láz, majd idegrendszeri tünetek - görcsök, bénulások - következhetnek. Okozhat továbbá a vérszívó úgynevezett tibolát is, ami egy igen ritka, bakteriális fertőzés, és helyi gyulladással, lázzal, nyirokcsomó-megnagyobbodással jár. Kattints korábbi cikkünkre, és tudj meg többet a kullancsok által terjesztett betegségek tüneteiről!

Ezt is szeretjük