Akár csak a kalcium és a magnézium, a kálium is azon ásványi anyagok közé tartozik, amelyek szükséglete a változatos, vegyes étrenddel nagyrészt pótolható. A megfelelő mennyiségű káliumbevitel támogatja az egészséget, segít a puffadás leküzdésében és a vizesedés ellen.
Az értékes ásványi anyag a legtöbb hétköznapi ételben, különösen a zöldségekben megtalálható, ám egyoldalú, változatosságot mellőző étrend folytatása mellett a fő forrásai sokak menüjéből kimaradhatnak.
A kálium jótékony hatásai
A kálium napi ajánlott beviteli mennyisége felnőtteknek 2600-3400 milligramm között mozog, kivéve azoknak, akik valamilyen veseelégtelenségben szenvednek, számukra az orvos által előírt étrend a követendő. Mindenesetre remek vízhajtó, segít eltávolítani a nátriumot a szervezetből, ami magas vérnyomást okozhat. Szívvédő hatással is bír, mivel jót tesz a vérereknek is, ezen tulajdonsága miatt az izomműködést is támogatja. Enyhíti a puffadásos tüneteket emésztést támogató hatása révén. Érdemes napi szinten fogyasztani, finomabbnál finomabb fogások készíthetők a káliumban gazdag alapanyagokból.

Az antioxidáns-bomba, gyomorgyógyító dió 30 grammjában már 125 milligramm kálium található, ami segít a kellemetlen puffadás esetén. Próbáld ki, milyen, hogyha az isteni
édesburgonya-főzelékre rászórsz pár szemet belőle: mennyei kiegészítője lehet a laktató ebédnek vagy vacsorának.

A babok, közülük is a fekete bab rengeteg káliumot tartalmaz. Egy csésze, körülbelül 170 gramm fehérjedús hüvelyes zöldségben 610 milligramm található, ami a napi szükséglet 13%-át fedezi. Különböző babok felhasználásából ínycsiklandó
kukoricás babsaláta készíthető.

Az édesburgonya káliumban gazdag, hiszen egy közepes darab 540 milligrammot tartalmaz, mely fedezi a napi szükséglet 12%-át. Az alacsony zsírtartalmú, rostgazdag és összetett szénhidrátokból álló gumó ízletes tepsis ételek alapja lehet, mint a
Jamie Oliver-féle vegatál.

A gomba és a kelbimbó is szuper káliumforrás, 100 gramm csiperke 400 milligrammot, míg ugyanennyi kelbimbó 390 milligrammot tartalmaz. A rostokban és vitaminokban gazdag alapanyagokat kombinálva olyan serpenyős
gombás-kelbimbós fogás készíthető, ami nemcsak ízletes, de jó ideig laktat is.

A rostban gazdag friss spenót 100 grammjában 560 milligramm kálium található, ugyan fagyasztott némileg kevesebbet tartalmaz, még úgy is kiemelkedő káliumforrás, ennek köszönhetően hatékony vízhajtó. Különleges ínyencségnek számít a
zöld shakshuka, aminek elkészítéséhez egy jó nagy adag spenót szükséges.
Fotó: OksanaKiian / Getty Images Hungary

A brokkoli a káliumnak köszönhetően szívvédő és vérnyomást stabilizáló hatással bír, ami közvetetten támogatja az izmok működését is. A zöldséget érdemes kipróbálni
marhaszeletekkel együtt készítve, mely után garantáltan mind a tíz ujjadat megnyalod.

A tonhal szintén remek káliumforrás, 80 gramm belőle már 480 milligrammot tartalmaz, a konzervverzióból ugyanennyi 200 milligrammot. A vérerek egészségét védi, ami az ásványi anyag mellett a benne található omega-3-nak is köszönhető. Könnyen készíthető belőle ízletes
tonhalsaláta.

A
sült fokhagymás cékla nemcsak egyszerűen tálalható, rostokban gazdag fogás, hanem az értékes gyökérzöldségnek köszönhetően tele van káliummal is, amiből 100 gramm 315 milligrammot tartalmaz az említett ásványi anyagból.

A kálium
bizonyítottan anyagcsere-serkentő hatással is bír, így érdemes az ásványi anyagban gazdag sárgaborsót fogyasztani. Legegyszerűbb, és az egyik legfinomabb módja
levest készíteni a jóízű hüvelyesből, amiből egy tál elfogyasztásával körülbelül 300 milligramm kálium jut a szervezetbe.

A csicseriborsó is igazi káliumbomba, 100 gramm 875 milligrammot tartalmaz. Sokaknak azonnal a humusz jut róla eszébe, de érdemes kipróbálni a
csicseriborsó-salátát, ami garantáltan eltelít, ráadásul értékes vitaminokkal és rostokkal teli fogás.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)