Csak pár perc lefekvés előtt, de mélyen és nyugodtan alszol tőle: holdüdvözlet jóga lépésről lépésre

Az elalvás előtt is végezhető holdüdvözlet jóga ellazítja a testet, nyugtatja a lelket.

GettyImages-1309165103

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az álmatlanság nem csupán rövid távon kellemetlen, de tartóssá válva komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos megoldást találni rá. A rendszeres testmozgás a szervezet egészére jó hatást gyakorol, az intenzív edzés azonban lefekvés előtt már nem javasolt, hiszen éppen rontja az alvásminőséget. A jóga ezzel szemben lazító, mégis kíméletes mozgásforma.

Más gyakorlatsor szükséges reggel, az ébredéshez és a test felélénkítéséhez, mint este, amikor az elme lecsillapítása, az izomzat ellazítása, a megnyugvás a cél. Míg előbbi esetben remek választás a pezsdítő napüdvözlet - Surya Namaskar - néhányszori megismétlése, a kevésbé ismert holdüdvözlet - Chandra Namaskar - az éjszakai pihenésre készíti fel a szervezetet. Ugrálás, akrobatikázás helyett lassú, folyamatos mozgást feltételez.

Holdüdvözlet lépésről lépésre

A gyakorlatot balra kell kezdeni, ezért állj a matrac jobb oldalára, vállszélességű terpeszben, nyújtsd a fejed fölé a kezed összezárt tenyérrel! Nyújtózz meg, állj egy picit lábujjhegyre, majd engedd vissza a földre a sarkad! Nyújtózz még mindig felfelé, döntsd a törzsed óvatosan balra, félholdállásba! Pár másodperc után ismét felfelé nyújtózz, majd a törzsdöntést jobbra ismételd meg!

Rugaszkodj el a bal lábaddal, nagy terpeszbe érkezz, és hajlítsd be a térded, így vegyél fel egy kissé guggoló tartást, az istennőpózt! A könyök is hajlítva van kissé. Néhány lélegzetvétel után nyújtsd ki magad mellett derékszögben a kezed! A jobb lábfejed egyenesen előre nézzen, a balt fordítsd el oldalra, és te is fordulj a testeddel oldalirányba! Döntsd balra-lefelé a törzsed, a kezeddel próbáld megérinteni a bal bokád vagy a lábszárad, háromszögtartásban! A láb végig egyenes legyen!

Ezt követően nyújtsd a másik kezed is a lábszáradhoz, a fejed közelítsd a nyújtott térded felé! Hajlítsd be a bal térded elöl, és engedd le a földre a behajlított jobb térded, majd emeld a kinyújtott kezed a fejed fölé, végül homorítsd kissé a hátadat! Ezzel újholdtartásba érkezel.

Vidd a két kezed az elülső talpad mellé, fordulj ki balra úgy, hogy a bal sarkadra helyezed a testsúlyt, mintegy guggolva, miközben a jobb lábad egyenesen tartod, a lábfejed pipálva! Közelítsd a feneked a padlóhoz! Majd guggolva válts pózt, vagy tedd le magad elé a két tenyered, és úgy helyezd át a testsúlyodat a másik lábadra!

Végezd el azon is a guggolást, a fenék közelítését a padlóhoz, majd a tenyered a lábfej mellett két oldalt tartva nyomd fel magad, helyezkedj ismét dinamikusan újholdtartásba, csak a másik irányba nézve!

Vidd vissza a tenyered a matracra, rugaszkodj el a hátsó lábaddal, nyújtsd ki mindkét lábad - a jobb oldalra, a bal előre nézzen -, miközben a fejed a jobb lábadhoz közelíted. A jobb tenyereddel fogd meg a lábszárad vagy a bokád, nyújtsd a kezed, míg a ballal felfelé törekedj - ezzel ismét háromszögtartásba kerülsz! Emeld fel a törzsed, majd nyújtsd ki magad mellett a kezed, és rugaszkodj istennőtartásba!

A jobb lábad zárd a balhoz, és nyújtsd ki a kezeddel együtt, amit a fejed fölé emelsz összezárt tenyérrel! Jobbra, majd balra döntsd a törzsed, végül fejezd be középen a mozdulatot, és ereszd le a kezed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Így elvégeztél egy fél holdüdvözlet-gyakorlatsort: hogy teljes legyen, a másik oldalról kezdve is végezd el, és ismételd annyiszor, ahányszor jólesik, és ahány alkalom után ellazulsz, és lecsitulnak a gondolataid! A sorozatot videón is követheted.

Nyugtató, altató hatású teák

Ha rosszul alszol esténként, vagy nehezen merülsz álomba, a gyógynövények hatását is bevetheted.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük