Csak pár perc lefekvés előtt, de mélyen és nyugodtan alszol tőle: holdüdvözlet jóga lépésről lépésre
Az elalvás előtt is végezhető holdüdvözlet jóga ellazítja a testet, nyugtatja a lelket.

GettyImages-1309165103
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álmatlanság nem csupán rövid távon kellemetlen, de tartóssá válva komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos megoldást találni rá. A rendszeres testmozgás a szervezet egészére jó hatást gyakorol, az intenzív edzés azonban lefekvés előtt már nem javasolt, hiszen éppen rontja az alvásminőséget. A jóga ezzel szemben lazító, mégis kíméletes mozgásforma.

Más gyakorlatsor szükséges reggel, az ébredéshez és a test felélénkítéséhez, mint este, amikor az elme lecsillapítása, az izomzat ellazítása, a megnyugvás a cél. Míg előbbi esetben remek választás a pezsdítő napüdvözlet - Surya Namaskar - néhányszori megismétlése, a kevésbé ismert holdüdvözlet - Chandra Namaskar - az éjszakai pihenésre készíti fel a szervezetet. Ugrálás, akrobatikázás helyett lassú, folyamatos mozgást feltételez.

Holdüdvözlet lépésről lépésre

A gyakorlatot balra kell kezdeni, ezért állj a matrac jobb oldalára, vállszélességű terpeszben, nyújtsd a fejed fölé a kezed összezárt tenyérrel! Nyújtózz meg, állj egy picit lábujjhegyre, majd engedd vissza a földre a sarkad! Nyújtózz még mindig felfelé, döntsd a törzsed óvatosan balra, félholdállásba! Pár másodperc után ismét felfelé nyújtózz, majd a törzsdöntést jobbra ismételd meg!

Rugaszkodj el a bal lábaddal, nagy terpeszbe érkezz, és hajlítsd be a térded, így vegyél fel egy kissé guggoló tartást, az istennőpózt! A könyök is hajlítva van kissé. Néhány lélegzetvétel után nyújtsd ki magad mellett derékszögben a kezed! A jobb lábfejed egyenesen előre nézzen, a balt fordítsd el oldalra, és te is fordulj a testeddel oldalirányba! Döntsd balra-lefelé a törzsed, a kezeddel próbáld megérinteni a bal bokád vagy a lábszárad, háromszögtartásban! A láb végig egyenes legyen!

Ezt követően nyújtsd a másik kezed is a lábszáradhoz, a fejed közelítsd a nyújtott térded felé! Hajlítsd be a bal térded elöl, és engedd le a földre a behajlított jobb térded, majd emeld a kinyújtott kezed a fejed fölé, végül homorítsd kissé a hátadat! Ezzel újholdtartásba érkezel.

Vidd a két kezed az elülső talpad mellé, fordulj ki balra úgy, hogy a bal sarkadra helyezed a testsúlyt, mintegy guggolva, miközben a jobb lábad egyenesen tartod, a lábfejed pipálva! Közelítsd a feneked a padlóhoz! Majd guggolva válts pózt, vagy tedd le magad elé a két tenyered, és úgy helyezd át a testsúlyodat a másik lábadra!

Végezd el azon is a guggolást, a fenék közelítését a padlóhoz, majd a tenyered a lábfej mellett két oldalt tartva nyomd fel magad, helyezkedj ismét dinamikusan újholdtartásba, csak a másik irányba nézve!

Vidd vissza a tenyered a matracra, rugaszkodj el a hátsó lábaddal, nyújtsd ki mindkét lábad - a jobb oldalra, a bal előre nézzen -, miközben a fejed a jobb lábadhoz közelíted. A jobb tenyereddel fogd meg a lábszárad vagy a bokád, nyújtsd a kezed, míg a ballal felfelé törekedj - ezzel ismét háromszögtartásba kerülsz! Emeld fel a törzsed, majd nyújtsd ki magad mellett a kezed, és rugaszkodj istennőtartásba!

A jobb lábad zárd a balhoz, és nyújtsd ki a kezeddel együtt, amit a fejed fölé emelsz összezárt tenyérrel! Jobbra, majd balra döntsd a törzsed, végül fejezd be középen a mozdulatot, és ereszd le a kezed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Így elvégeztél egy fél holdüdvözlet-gyakorlatsort: hogy teljes legyen, a másik oldalról kezdve is végezd el, és ismételd annyiszor, ahányszor jólesik, és ahány alkalom után ellazulsz, és lecsitulnak a gondolataid! A sorozatot videón is követheted.

Nyugtató, altató hatású teák

Ha rosszul alszol esténként, vagy nehezen merülsz álomba, a gyógynövények hatását is bevetheted.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük