5 perc alatt segít elaludni az indiai módszer: a légzésre kell csak figyelni
Az indiai alvássegítő légzésgyakorlat a kutatók szerint is működik.

legzes-gyakorlat-joga-torokules
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvászavar, az álmatlanság, az éjjeli megébredések és a kialvatlanul ébredés sajnos gyakori probléma, amire sokan keresik a megoldást, hiszen a fáradtságérzet mellett hosszabb távon súlyos egészségügyi problémákat is okozhat.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a rossz alvásminőséget, illetve a kevés alvásidőt a kutatások összefüggésbe hozták már többek között a szív- és cukorbetegséggel, a depresszióval, sőt, az Alzheimer-kórral is, ezért a fennálló probléma mielőbbi kezelést igényel.

Alvássegítő légzéstechnika

A légzésgyakorlatok elsajátítása sokat segíthet a stressz csökkentésében, az ideges eredetű testi panaszok enyhítésében és az elalvásban is. Egy 2010-es kutatásban a Nepal Medical College megvizsgálta a bhramari pranayama vagy más néven méh-légzésgyakorlat módszerét, és kimondottan hatásosnak ítélték meg a tudósok.

A vizsgálat során a kutatásban részt vevő önkénteseknél mérték a vérnyomást és a pulzust is, majd a gyakorlat előtti és utáni adatokat összehasonlítva értékelték a módszert. Az eredmények szerint a légzéssor után alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomást mértek, és a szívfrekvencia is enyhén csökkent.

A bhramari pranayama lépései

A légzésgyakorlathoz először helyezkedj el nyugodtan, ülj le kényelmesen, akár törökülésben, Sukhasana-pózban is! Csukd be a szemedet, nyugtasd meg a légzésedet, mélyeket lélegezz be és ki! Ezután összpontosítva végezd a légzést: 5 másodpercig lélegezz be, és 15 másodperc alatt fújd ki a levegőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha úgy érzed, sikerült ellazulni, tedd a kezedet a füledre. Két változata is létezik a gyakorlatnak: az egyik lehetőség, hogy a hüvelykujjakat illeszd a fül hallójárataiba, a mutató és a középső ujjat a szemed elé, a gyűrűs- és kisujjat az orr alá helyezd. A másik lehetőség, hogy egyszerűen a mutatóujjat tedd a hallójáratba, a többi ujjat enyhén szorítsd ökölbe.

Kilégzés közben az Ommm hangot kiadva figyeld azt, ahogy a fül és az orrlyuk falai lágyan rezegnek. Lassítsd le a légzésedet, egy percen belül körülbelül háromszor vegyél levegőt. Az 5 percig végzett gyakorlat csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust, és segít az elalváshoz ideális nyugalmat megteremteni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük